30 Μαΐου 2022

Σύρος: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τρέχοντα ζητήματα Παιδείας αλλά και με αφορμή την εν κρυπτώ επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στο νησί (ΦΩΤΟς)


Δυναμική, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών, γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών της Σύρου, ήταν η κινητοποίηση της Κυριακής 29/5/2022, για θέματα Παιδείας και με αφορμή αφενός τη μετατροπή του μοναδικού ημερήσιου ΕΠΑΛ σε πρότυπο, αφετέρου την αστυνομική βία και καταστολή στα πανεπιστήμια. Η εν κρυπτώ έλευση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, στο νησί έκανε εντονότερες αυτές τις αντιδράσεις.

Αρχικά, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Φοιτητικού Συλλόγου Τ.Μ.Σ.Π.Σ. του νησιού πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης, με κατάληξη το σημείο μετά το κτίριο του ΟΤΕ όπου τους εμπόδισαν τα ΜΑΤ στο να προχωρήσουν προς το Επιμελητήριο Κυκλάδων για να διαμαρτυρηθούν στην υπουργό που βρισκόταν εκεί.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές επέστρεψαν στην πλατεία όπου ενώθηκαν με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του νησιού, που είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού ημερήσιου ΕΠΑΛ του νησιού σε Πρότυπο.

Εκεί, μίλησαν στους παρευρισκόμενους ο Νίκος Βουτσίνος, εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Σύρου, ο Χάρης Ζεπάτος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Γονέων Σύρου-Ερμούπολης, και ο εκπρόσωπος των φοιτητών.  

Ο πρώτος ομιλητής εξήγησε το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το Πρότυπο ΕΠΑΛ, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει ο θεσμός αυτός στον μαθητικό πληθυσμό του νησιού, ο δεύτερος ομιλητής εξέθεσε το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που διέπει την Παιδεία καθώς και τους βαθύτερους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής γι' αυτήν και, τέλος, ο τρίτος ομιλητής διάβασε τις θέσεις του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια (μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση)

Ακολούθως, όλοι μαζί διαδήλωσαν μέχρι το ύψος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων όπου και πάλι εμποδίστηκαν από δύναμη των ΜΑΤ στο να προχωρήσουν προς το σημείο όπου βρισκόταν η υπουργός Παιδείας. Εκεί παρέμειναν για αρκετή ώρα (μέχρι τη φυγάδευση της υπουργού από τα πίσω στενά της περιοχής),  φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα Παιδείας, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία και η κρατική καταστολή στα πανεπιστήμια (βλέπε π.χ. την άγρια καταστολή και τον τραυματισμό φοιτητή στο ΑΠΘ), ο νέος αντιδραστικός νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση καθώς και η μετατροπή του μοναδικού ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου σε Πρότυπο με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, την έξωση πολλών μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση. 

Ακολουθούν φωτογραφίες και η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου:










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου