Μπροστά στην ευρωπαϊκή αδυναμία και στοίχιση της ΕΕ στο αμερικανονατοϊκό άρμα, όπως προκύπτει από το ουκρανικό, η Ρωσία επιλέγει να κινηθεί σε ολοένα και περισσότερους κοινούς δρόμους με την Κίνα, από το εμπορικό έως το στρατιωτικό επίπεδο. Στην Ουκρανία, «η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας ίσως κρίνεται εκεί αυτήν τη στιγμή», λέει το Κίεβο.
Στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Τώρα που η Δύση έλαβε ‘θέση δικτάτορα’, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα». «Εκτός από τα άμεσα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της Άπω Ανατολής και της Ανατολικής Σιβηρίας». «Η Κίνα είχε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών «που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερες από τη Δύση. Πολλά εδώ θα εξασφαλίσουν αμοιβαία οφέλη».
Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα βασιστεί «μόνο στους εαυτούς μας και σε χώρες που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες και δεν ”χορεύουν με τη μουσική κάποιου άλλου αυλητή”. «Αν οι δυτικές χώρες αλλάξουν γνώμη και προτείνουν κάποια μορφή συνεργασίας, τότε μπορούμε να αποφασίσουμε». Ο ρώσος υπουργός επανέλαβε ότι οι δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει τη «ρωσοφοβία» από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι: Η Ρωσία προσπαθεί να αντικαταστήσει αγαθά που εισάγονται από δυτικές χώρες και στο μέλλον θα εξαρτηθεί μόνο από «αξιόπιστες» χώρες που δεν θα είναι υπόχρεοι στη Δύση. Καθώς και ότρι: Οι δυτικές χώρες είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τους κανόνες των διεθνών σχέσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να πάψουμε να εξαρτόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από τις προμήθειες των πάντων από τη Δύση για τη διασφάλιση της ανάπτυξης κρίσιμων τομέων για την ασφάλεια, την οικονομία ή την κοινωνική σφαίρα της πατρίδας μας», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, μια κοινή άσκηση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ασία λάμβανε χώρα, δείχνοντας το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίον αυτά διεξήχθησαν προς το τέλος ενός ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Squad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία). Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την κοινή περιπολία, η οποία διήρκεσε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά Tu-95 και κινεζικά Xian H-6 στρατηγικά βομβαρδιστικά. “Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας”. “Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της. Τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, πρόσθεσε.
Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος χθες προέβη σε «διευκρινιστική» δήλωση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει έναντι της Ταϊβάν αν εισβάλει σε αυτήν η Κίνα. Ο Μπάϊντεν δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν, μια μέρα αφότου προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν είπε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στρατιωτικά σε κάθε προσπάθεια της Κίνας να καταλάβει το νησί με τη βία κι αυτό σε αντιδιαστολή με τη στάση έναντι της Ουκρναίας. «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει καθόλου», είπε χθες.Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε από σήμερα Τετάρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.”Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης” είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του “χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα”. Την ίδια ώρα έστελνε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία δήλωνε πως οι υπό επεξεργασία και προτεινόμενες από την Κομισιόν νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας (το 6ο πακέτο), στο οποίο περιλαμβάνεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δεν πρέπει να τεθούν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Στο ουκρανικό πεδίο, ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πλέον εμπίστων συμβούλων του ρώσου προέδρου (για κάποιους και πιθανός διάδοχός του) Νικολάϊ Πατρούσεφ έλεγε χθες ότι: Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και δεν «τρέχει πίσω από προθεσμίες». «Όλοι οι στόχοι που έθεσε ο πρόεδρος θα εκπληρωθούν. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί η αλήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής αλήθειας, είναι με το μέρος μας», είπε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Argumenty i Fakty. «Δεν κυνηγάμε deadlines», πρόσθεσε. Ενώ καταφέρθηκε κατά «του αγγλοσαξονικού δόγματος της ευημερίας των λίγων, που για να το πετύχουν ΗΠΑ και Βρετανία προκαλούν κρίσεις στον κόσμο».
Ενώ αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέρριψε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που αφορά στην Κριμαία, δηλώνοντας ότι ακόμη και η τοποθέτησή της στο τραπέζι συνιστά «απειλή για την εδαφική ακεραιότητα [της Ρωσίας] και πρόσχημα για την έναρξη ενός πλήρους πολέμου. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ πολιτική δύναμη στη Ρωσία που θα δεχόταν καν να συζητήσει την τύχη της Κριμαίας. Θα ήταν απλώς μια εθνική προδοσία». Επίσης, χαρακτήρισε το σχέδιο για ένα αυτόνομο Ντονμπάς «μέσα στο πλαίσιο της Ουκρανίας» ως «προφανή ανοησία και φτηνή προβολή». «Οι αποφάσεις για την τύχη τους στη Δημοκρατία του Ντονμπάς είναι οριστικές και δεν θα αντιστραφούν», είπε.
Ως προς τις διεξαγόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία προς έλεγχο όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Έχει κηρυχθεί επανειλημμένα κατάπαυση πυρός και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου οι πολίτες να βγουν από περικυκλωμένους οικισμούς. Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης αλλά αυτό γίνεται εσκεμμένα για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε.Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, επιβεβαίωσε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο. Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ δραματικά δήλωνε ότι: «Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας ίσως κρίνεται εκεί αυτήν τη στιγμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου