Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019 επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Νέα συνέντευξη παραχώρησε στην αγγλόφωνη έκδοση του euractiv η Ελένη Τουλουπάκη και όπως είπε, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, «μαζί με τους συναδέλφους μου αντιμετωπίσαμε το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis. Ανακαλύψαμε πολύ σοβαρά γεγονότα που ακουμπούν ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές. Αυτό το σύστημα άμεσα κινητοποιήθηκε εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να μας τιμωρήσει, όπως και δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο».
«Οι υπό έρευνα πολιτικοί από την πρώτη στιγμή άρχισαν σειρά αγωγών και πειθαρχικών αναφορών εναντίον μας, μαζί με δημόσιες απειλές. Όλες πήγαν στο αρχείο, αλλά δυστυχώς οι απειλές επιβεβαιώθηκαν. Στη Βουλή συγκροτήθηκε από το σήμερα κυβερνών κόμμα της ΝΔ επιτροπή με ρόλο εισαγγελέα που, ενώ ερευνούσαμε το σκάνδαλο και τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, έκανε εμάς αντικείμενο έρευνας, λόγω των ενεργειών μας για το σκάνδαλο. Αυτοί οι βουλευτές, μεταξύ τους και οι υπό διερεύνηση για το σκάνδαλο, ψήφισαν εναντίον μας σε όλες τις διαδικασίες, στις οποίες εμείς δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις δικές μας θέσεις. Η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ψυχρά παρενέβη και αφόπλισε τη Δικαιοσύνη. Έγινε το πρωτοφανές, να διωχθούμε για κατάχρηση εξουσίας και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από μία κοινοβουλευτική επιτροπή που δεν έχει αρμοδιότητα για άτομα που δεν είναι βουλευτές. Δεν χρειάζεται να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σύνθεση της επιτροπής δεν πληροί τον όρο της ουδετερότητας που ισχύει για κάθε δικαστικό. Έφτασαν ακόμη και να καλέσουν ως “αξιόπιστους μάρτυρες” εναντίον μας αυτούς που ερευνούσαμε για ποινικές υποθέσεις και άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τελικά νομοθέτησε και διάλυση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και πέτυχε να βάλει τέλος στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis. Στην έρευνα που είχε ήδη προκαλέσει μεταξύ άλλων διώξεις στελεχών της Novartis και πολιτικών (μεταξύ τους πρώην υπουργού) για ξέπλυμα χρήματος» δήλωσε.
Η νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει δικαιοδοσία στις χώρες μέλη και είναι πλήρως λειτουργική. Έχει τη δυνατότητα ταχείας συλλογής στοιχείων για να διαγνώσει τον οικονομικό αντίκτυπο του σκανδάλου στην ΕΕ.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας χαρακτήρισε “συμμορία” και “παραδικαστικό κύκλωμα”. Η αλληλουχία των γεγονότων δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας για την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με τις διώξεις εναντίον μας. Είναι καθαρά πολιτικές, όσο και αν προσπαθούν να τις παρουσιάσουν ως “δικαστικές”. Στη χώρα μου, δυστυχώς, όταν ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αγγίζει πολιτικούς διώκεται, εκτοπίζεται και φυσικά απολύεται» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Το σκάνδαλο Novartis έπληξε και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Αντίποινα η δίωξη σε βάρος μου
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, εξήγησε πώς αυξήθηκε το φαρμακευτικό κόστος, αλλά και γιατί διώκονται η ίδια, άλλοι δικαστικοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το σκάνδαλο.
Όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων, είπε η Ελένη Τουλουπάκη:
«Θα το θέσω πολύ απλά: εάν τα κράτη μέλη, λόγω αδικαιολόγητων αυξημένων τιμών, είχαν αυξήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες βαρύνουν αντίστοιχα τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, αυτές οι χώρες θα κατέβαλλαν αυτόματα μειωμένη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά του συμφέροντα βλάπτονται».
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς στον καθορισμό των τιμών, όχι μόνο σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες. Εφόσον λοιπόν, μέσω των αθέμιτων παροχών της εταιρείας προς τα πρόσωπα που καθορίζουν τις τιμές στην Ελλάδα, η εταιρεία πέτυχε αυξημένες τιμές των προϊόντων της στη χώρα μου, πέτυχε αυτόματα “μαγειρεμένες” τιμές σε εκείνες τις χώρες που χρησιμοποιούσαν τις τιμές στην Ελλάδα ως βάση αναφοράς».
Όσον αφορά τη διώξή της, παρά το γεγονός ότι ήταν η επικεφαλής της έρευνας της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο, η Ελένη Τουλουπάκη επισημαίνει ότι ήταν αντίποινα, γιατί η έρευνα «διατάραξε το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας».
Όπως είπε, το σκάνδαλο Novartis έθιξε «ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές», το οποίο «κινητοποιήθηκε αμέσως εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να τιμωρήσει εμένα και τους συναδέλφους μου εισαγγελείς, καθώς και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση».
«Η κυβέρνηση κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και πέτυχε να τερματίσει την εν εξελίξει έρευνα και να αφαιρέσει την υπόθεση Novartis εν μιά νυκτί», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει, η έρευνα αφορούσε στελέχη της Novartis, κυβερνητικούς αξιωματούχους, άτομα που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γιατρούς για υπερβολική συνταγογράφηση, αλλά τaώρα, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις εις βάρος δικαστών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σοβαρής αποζημίωσης από τη Novartis».
Επίσης σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας για την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει ότι στην Ελλάδα, «όταν ο εισαγγελέας που έχει διοριστεί ειδικά για θέματα διαφθοράς αγγίζει πολιτικούς, διώκεται και απολύεται».
Ολόκληρη η συνέντευξη στο Euractiv.
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου