27 Μαΐου 2022

Σύρος: Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με θέμα τη διακοπή κάθε διαδικασίας μετατροπής του ΕΠΑΛ Σύρου σε «Πρότυπο»


Ερώτηση με την οποία ζητά τη διακοπή κάθε διαδικασίας μετατροπής του ΕΠΑΛ Σύρου σε «Πρότυπο», κατέθεσε στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ΚΚΕ.
 

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής: 

«Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει το μοναδικό σχολείο ΕΠΑΛ στο νησί της Σύρου σε "Πρότυπο" έχει προκαλέσει τις δίκαιες διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών και των γονιών της Σύρου. Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται παρά την αντίθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Σύρου, της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Επίσης, μέχρι στιγμής, ψηφίσματα ενάντια στην εξέλιξη αυτή έχουν εκδώσει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΓΕΛ Σύρου και γονείς του 2ου Γυμνασίου Σύρου - Ερμούπολης (συνημμένα).

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στον αποκλεισμό δεκάδων μαθητών, αφού οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεκάδες μαθητές, που οι οικογένειές τους θα αδυνατούν να πληρώνουν τα πανάκριβα φροντιστήρια από τις τάξεις του Γυμνασίου, θα αποκλείονται οριστικά από τη φοίτηση σε ΕΠΑΛ καθώς αυτό προϋποθέτει τη μετακίνηση σε άλλο νησί (το ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου είναι το μοναδικό ημερήσιο ΕΠΑΛ στο νησί) και θα προσανατολίζονται σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις προκύπτουν και για το γεγονός ότι στα Πρότυπα ΕΠΑΛ προβλέπεται η "εναρμόνιση των ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς", όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Αυτό σημαίνει διαμόρφωση τέτοιων ειδικοτήτων που να εξυπηρετούν την κερδοφορία κυρίως του τουριστικού και ναυπηγοεπισκευαστικού κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού θα διαμορφώνουν αποφοίτους με πρόσκαιρες δεξιότητες ανάλογα με το τι εξυπηρετεί κάθε φορά τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε Πρότυπα, σε "καλά" και σε "κακά", ο διαχωρισμός των μαθητών σε "άριστους" και "κακούς", ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα που θα καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Αντί να ενισχυθεί το σχολείο με υποδομές και καθηγητές, δημιουργείται ένα σχολείο-βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπου η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι, που θα καταργούνται ειδικότητες σε ένα βράδυ και οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν να σπουδάσουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, αν πρόκειται να διασφαλίσει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας στη Σύρο, διακόπτοντας κάθε διαδικασία μετατροπής του ΕΠΑΛ Σύρου σε "Πρότυπο" και προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξοπλιστεί το σχολείο με σύγχρονα - επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή και να στελεχωθεί πλήρως μέσα από μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου