23 Μαΐου 2022

Σύρος: Και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΓΕ.Λ Σύρου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα που αντιτίθεται στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Σύρου σε Πρότυπο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ 

Ερμούπολη 23/5/22

Δελτίο Τύπου

Οι γονείς του Γενικού Λυκείου Σύρου στηρίζουμε το ψήφισμα της ανοικτής συνέλευσης γονέων και εκπαιδευτικών της 18ηςΜαϊου, για το ζήτημα της μετατροπής του μοναδικού Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου σε Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο μέλλον των παιδιών, χωρίς να ρωτηθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, χωρίς να ενημερωθεί καμία από τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η μετατροπή του μοναδικού ημερήσιου ΕΠΑΛ σε Πρότυπο με περιορισμένο αριθμό εισακτέων μαθητών και με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου Γυμνασίου σημαίνει τον αποκλεισμό μαθητών από τη Λυκειακή εκπαίδευση. Οι μαθητές που δε θα καταφέρουν να γραφτούν στο Πρότυπο Σχολείο θα αναγκαστούν να κατευθυνθούν είτε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το οποίο έχει λιγότερες ειδικότητες, απευθύνεται σε εργαζόμενους μαθητές και λειτουργεί σε βραδινή βάρδια, είτε στην υπό ίδρυση Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΣΚ του Νεωρίου που θα λειτουργεί με πολύ περιορισμένο αριθμό μαθητών. Οι μαθητές στις σχολές αυτές (ΕΣΚ) δε θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου, αλλά θα καταρτίζονται, δουλεύοντας σε αμφίβολες συνθήκες ασφάλειας. Να μην ξεχάσουμε ότι την περσινή χρονιά ένας μαθητής στην Ιταλία σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της μαθητείας του και ένας άλλος κατά τη διαδρομή στην υποχρεωτική εργασία του.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι τα Πρότυπα ΕΠΑΛ δεν υπάγονται στη Δ/νση Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά στη Δ/νση Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, γεγονός που στερεί στους μαθητές τη δυνατότητα φοίτησης σε Δημόσιο Σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές ενός Πρότυπου ΕΠΑΛ θα λάβουν κατάρτιση στα μέτρα των ντόπιων επιχειρήσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε ότι:

  • Δε χρειαζόμαστε σχολεία που αποκλείουν μαθητές

  • Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη Λυκειακή και στην Ανώτατη Εκπαίδευση

  • Διεκδικούμε ουσιαστική Παιδεία για τα παιδιά μας και όχι πρόωρη επαγγελματική κατάρτιση

  • Απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή σχολεία επαρκώς στελεχωμένα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό δυναμικό και εξοπλισμένα με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου