18 Μαΐου 2022

84Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ουκρανοί και Ρώσοι ερίζουν για το μπλοκάρισμα στις διαπραγματεύσεις


Γράφει ο 

Οι συνομιλίες δεν προχωράνε γιατί οι Ουκρανοί ακούνε τους Δυτικούς, λένε οι Ρώσοι. Ενώ οι Ουκρανοί αρνούνται να συμφωνήσουν σε μία εκεχειρία χωρίς αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και αποκρούουν προτάσεις για παραχώρηση κάποιων εδαφών προκειμένου να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία. Οι δύο πλευρές διαφωνούν και για την τύχη των 265 ουκρανών μαχητών του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν στους Ρώσους, σηματοδοτώντας πλέον οριστικά τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Μαριούπολης από τους Ρώσους και μαζί όλης της νότιας ουκρανικής ζώνης από την Κριμαία έως το Ντονμπάς.

Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, όπως πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη ειρήνης. Αυτό είπε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου και εκ των διαπραγματευτών της ουκρανικής πλευράς Μιχαήλο Ποντολιάκ, κατά την διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων και μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. «Διαβεβαίωσε ότι υπογραφές συμφωνιών τύπου Μινσκ-2 δεν θα υπάρξουν, καθώς παρόμοιες αποφάσεις θα αναστείλουν τον πόλεμο για κάποιο διάστημα.

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», επισήμανε. Παράλληλα, ο Ποντολιάκ, ανέφερε ότι η Ρώσοι εξακολουθούν εμμένουν στα δικά τους στερεότυπα σκέψης. «Ζουν σ έναν κόσμο, όπου τάχα υπάρχει ο ‘ουκρανικός φασισμός’. Ο κόσμος όμως το αντιλαμβάνεται και αυτό. Στην ουσία έχει αποδειχθεί με ντοκουμέντα ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει ένας είδος ναζισμού, του ρωσικού ναζισμού. Όμως εκείνοι δεν το έχουν καταλάβει… Ασφαλώς θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, για να περάσουμε σε πιο θεμελιώδη συζήτηση για το πρόβλημα αυτό, το πρόβλημα της αποναζιστικοποίησης της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

Από την άλλη πλευρά, στις διαπραγματεύσεις για μία ειρηνευτική συμφωνία αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, οποίος είπε ότι καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι διαπραγματευτές προσπαθούν να μεταφέρουν τον διάλογο εστιάζοντας στο τι έχει να πεί η Δύση, αντί στην άμεση κατάσταση στην Ουκρανία. Κι αυτό αποκλείει πρόοδο στις συνομιλίες. Ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέϊ Ρουντένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αυτή έχει αποχωρήσει πρακτικά από την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Στα ΝΑΤΟϊκά… Τα δυτικά κέντρα πανηγυρίζουν για το δρόμο που δρομολόγησαν η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα στάση ουδετερότητας ως προς την ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες. Σήμερα Τετάρτη η Φινλανδία και η Σουηδία γνωστοποίησαν ότι καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. «Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου με τον φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας. Το φινλανδικό κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει την ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της βουλής, το σχέδιο προσχώρησης εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και καμία αποχή, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Νιινίστο και η Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία. Μια γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε την όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα, δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο. Ενώ η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό. «Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να… ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε.

Πάντως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα είχε μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ λαμβάνει υπόψη το έδαφός του όταν σχεδιάζει στρατιωτικές προόδους προς την Ανατολή. Άρα υπό αυτή την έννοια μάλλον δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στη βορειοατλαντική συμμαχία», είπε.

Στον ενεργειακό πόλεμο… Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με διευθυντικά στελέχη του πετρελαϊκού τομέα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι κυρώσεις της Δύσης και το πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές πετρελαίου. Πάντως, στην ΕΕ έχει μπλοκάρει η όλη διαδικασία για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με πολλές χώρες να διαφωνούν. Έτσι, οι πρωτοστατούσες στις κυρώσεις ΗΠΑ επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Στην Μαριούπολη… Ως προς τους ουκρανούς μαχητές που ήταν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, με τις δύο πλευρές να ερμηνεύουν διαφορετικά την εξέλιξη (όχι παράδοση λένε οι Ουκρανοί, αλλά αποχώρηση), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι: «Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων». «Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών», διευκρίνισε. Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία.

Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες», ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πεί σε ένα βίντεο, πως το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των αγοριών μας». Ενώ ο ουκρανός υπουργός Άμυνας: «Θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία έχει ανάγκη αυτούς τους ήρωες ζωντανούς. Είναι η αρχή μας». «Αν και το ουκρανικό κράτος κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τους σώσει, «δεν μπορεί σήμερα να απελευθερώσει το Αζοφστάλ διά της στρατιωτικής οδού», παραδέχθηκε στο Telegram

Πάντως από την Ρωσία έρχονται ζητάνε τη σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη των μελών του τάγματος Αζόφ. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε. Ρώσος βουλευτής που λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες με το Κίεβο δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής για τους εθνικιστές μαχητές από το ουκρανικό τάγμα Αζόφ. Σε μια συζήτηση στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως: «Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», είπε.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Tass, η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου