29 Μαΐου 2022

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον φοιτητριών και φοιτητών - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αστυνομία στα ΑΕΙ

ΦΩΤΟ από τη συνέντευξη Τύπου (27/05/2022) των φοιτητών στο ΑΠΘ μπροστά από τα ΜΑΤ και την Αύρα εκτόξευσης νερού | ΠΗΓΗ: efsyn

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον φοιτητριών και φοιτητών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 10 και 26 Μαΐου 2022.  Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τις αναφορές ότι η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών/-τριών.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να λαμβάνει επανειλημμένα αναφορές σχετικά με περιστατικά περιττής και υπερβολικής χρήσης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονται ειρηνικά. Μάλιστα, η ίδια η οργάνωση έχει τεκμηριώσει πολλές από αυτές τις αναφορές, όπως αποτυπώνεται στην έκθεσή της του Ιουλίου 2021, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να αναγνωρίσουν την κλίμακα και την επίμονη φύση των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο και το ίδιο το Σύνταγμα να σέβονται, να προστατεύουν και να υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση, και τις καλεί να σεβαστούν αυτά τα δικαιώματα και να σταματήσουν τη χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας, καθώς και να διασφαλίσουν άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες για όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

*****

Κινητοποίηση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο (27/5/2022)

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ανακοίνωση – κόλαφος της Πρυτανείας για την αστυνομία στα ΑΕΙ

Σοβαρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα όλης της χώρας προκαλούν τα απανωτά περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Την Παρασκευή (27/5) στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών με κύριο αίτημα την απομάκρυνση των αστυνομικών από τα πανεπιστήμια και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.  

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην πρυτανεία του Ιδρύματος η οποία με ανακοίνωσή της παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας, λέγοντας πως θα προκαλέσει και δεν θα λύσει προβλήματα. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται: 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Η εσκεμμένη και συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων είτε προβάλλοντάς τα ως κέντρα ανομίας είτε καλλιεργώντας καθημερινές σκηνές τυφλής βίας, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και αποτελεί τροχοπέδη στην εκπλήρωση του σκοπού τους.

Οι φοιτητές/τριες μας αποτελούν το κύριο συστατικό της Ακαδημαϊκής κοινότητας και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η απειλή της σωματικής ακεραιότητας τους (όπως και κάθε άλλου μέλους του Πανεπιστημίου).

Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους. Δεν είναι χώροι σύγκρουσης ιδεοληπτικών πολιτικών.

Η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου