20 Μαΐου 2022

ΗΠΑ: Η αιματοχυσία, ο ρατσισμός και η συνωμοσιολογία

Ανείπωτη οδύνη στην αφροαμερικανική κοινότητα του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη | AP Photo/Matt Rourke

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

Θα αργήσει να συνέλθει η Αμερική από το ομαδικό έγκλημα του Σαββάτου με τους 10 νεκρούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, καθώς η αιματηρότερη μέχρι στιγμής ένοπλη επίθεση το 2022 συνδυάζει δύο εκρηκτικά στοιχεία που την ταλανίζουν σε καθημερινή βάση: την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και τον ρατσισμό.

Επόμενο όταν μία μέρα μετά στην Καλιφόρνια ένας ένοπλος άντρας εισέβαλε οπλισμένος σε πρεσβυτεριανή εκκλησία, στην οποία σύχναζαν μέλη της ταϊβανέζικης κοινότητας, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας πέντε -τους τέσσερις σοβαρά- το μυαλό όλων να πάει σε άλλο ένα έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα. Κάτι που όμως ακόμα ερευνάται από τις αρχές καθώς ο 68χρονος δράστης, ο οποίος συνελήφθη, είναι και αυτός ασιατικής καταγωγής.

Καμία αμφιβολία πάντως δεν υπάρχει για το κίνητρο του 18χρονου Πέιτον Τζέντρον, ο οποίος πήγε εσκεμμένα σε συνοικία Αφροαμερικανών στο Μπάφαλο για να σκοτώσει «μαύρους». Το είπε ξεκάθαρα στο παραληρηματικό του μανιφέστο το οποίο ανέβασε διαδικτυακά. Ο Τζέντρον στο Μπάφαλο, όπως λίγο παλιότερα οι λευκοί ρατσιστές δολοφόνοι που έβαλαν στο στόχαστρό τους Λατίνους σε εμπορικό κέντρο του Ελ Πάσο, Εβραίων στη συναγωγή του Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια και μουσουλμάνους στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είχαν όλοι κάτι κοινό: πίστεψαν στη συνωμοσιολογική θεωρία της «αντικατάστασης».

Η θεωρία αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία με το βιβλίο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση» («Le Grand Remplacement») του λευκού εθνικιστή συγγραφέα Ρενό Καμί (ντροπιάζει το επίθετο), που έκτοτε ενέπνευσε πολλούς ρατσιστές ανά τον κόσμο. Στο θολωμένο μυαλό τού Τζέντρον, ο οποίος πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε στις αρχές της πανδημίας, η λευκή Αμερική κινδυνεύει να εκτοπιστεί από τους Εβραίους και τους «έγχρωμους», τους οποίους θεωρεί «αντικαταστάτες».

Ο Τζέντρον ανακάλυψε τη θεωρία στα σκοτεινά νερά του διαδικτύου, όπως και πολλοί άλλοι σαν αυτόν.

«Σε αντίθεση με τους λευκούς ρατσιστές της παλιάς σχολής», ανέφερε ρεπορτάζ των «Los Angeles Times», «οι σημερινοί «νεοσύλλεκτοι» του χώρου είναι συχνά νεαρά αγόρια που πηγαίνουν σχολείο. Ξεσπούν την οργή τους σε μια εποχή πενιχρών οικονομικών προοπτικών για κάποιους νέους και αλλαγών στη δημογραφική σύσταση μιας χώρας στην οποία νιώθουν πως δεν υπάρχει θέση για αυτούς».

Δεν είναι όμως μόνο περιθωριακά άτομα σαν τον φονιά του Μπάφαλο που έχουν επηρεαστεί από τέτοιες ακραίες ρατσιστικές ιδέες. Οπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press, σχεδόν ο ένας στους πέντε Αμερικανούς συμφωνεί με δύο βασικά στοιχεία της θεωρίας της αντικατάστασης: ότι δηλαδή γίνεται μια εσκεμμένη προσπάθεια αντικατάστασης των γηγενών Αμερικανών από μετανάστες για πολιτικούς λόγους και ότι oι γηγενείς Αμερικανοί χάνουν την οικονομική και πολιτική βαρύτητά τους στις ΗΠΑ.

Πολλά κομμάτια αυτής της νοσηρής θεωρίας έβρισκε κανείς στις ιδέες και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα υπάρχουν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί που την υιοθετούν περισσότερο ή λιγότερο απροκάλυπτα. Για παράδειγμα ο ακροδεξιός τηλεπαρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, καθώς και ορισμένοι αιρετοί ή διεκδικητές μίας θέσης στο Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η φιλοτραμπική βουλευτίνα Ελίζ Στέφανικ, η υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Στέφανικ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση καθώς, αν και είναι βουλευτίνα της Νέας Υόρκης, έκανε μόνο μια σύντομη αναφορά στο τουίτερ για το έγκλημα στο Μπάφαλο χωρίς να μιλήσει καθόλου για το ρατσιστικό στοιχείο. Ο δε λογαριασμός της τις τελευταίες μέρες βρίθει ξενοφοβικών και αντιμεταναστευτικών αναρτήσεων.

Ο Τζ. ντ. Βανς, ευνοούμενος του Τραμπ, ο οποίος θα κατέβει ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Οχάιο για μία θέση στη Γερουσία, κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα από έναν άλλο επίσης ομοϊδεάτη του, τον Τζος Μάντελ. Και οι δύο πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ανοίξει τις πύλες των ΗΠΑ στους μετανάστες, για να «αντικαταστήσουν» τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους με έγχρωμους έτσι ώστε να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία.

Τέτοιες απόψεις όμως ασπάζονται περισσότερο ή λιγότερο ηχηρά και άλλοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Διόλου τυχαία η βουλευτής του Γουαϊόμινγκ, Λιζ Τσένι, κατηγόρησε με χθεσινή ανάρτησή της στο τουίτερ την ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή ότι με τη στάση της εξέθρεψε τον λευκό εθνικισμό, τη θεωρία της λευκής υπεροχής και τον αντισημιτισμό. Ανησυχητικά σημάδια εν όψει των εκλογών για το Κογκρέσο και ιδιαίτερα για τη μετέπειτα πορεία της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου