Ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ για τα τελευταία σαράντα χρόνια, ενώ βρετανικές οικογένειες καταφεύγουν σε αλυσίδες fast food για φθηνά γεύματα, θέρμανση και υγιεινή.
Παρά τα μεγάλα λόγια από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά τις προσπάθειές του να αναδειχθεί σε κεντρικό παίκτη της διεθνούς σκηνής για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις από την περίοδο της πανδημίας, η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν εκτόξευση στο 9% για τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του’ 80, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους ο πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει το 10%.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε ορισμένες πολύ, πολύ σοβαρές παγκόσμιες αντιξοότητες. Και όπως είπατε, ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός» δήλωσε σχετικά η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, σε τηλεοπτική της συνέντευξη.
Την ίδια ώρα, η πίεση αυξάνεται προς τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι όλες οι χώρες του κόσμου πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό.
«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε απολύτως τους πολίτες από αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά παρέχουμε σημαντική στήριξη όπου μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.
Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής και η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε δυσμενή θέση εκατομμύρια πολίτες, με τις τελευταίες έρευνες να καταγράφουν ότι δύο στους τρεις πολίτες αναγκάστηκαν να κλείσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους. Παράλληλα, το 50% οδηγούν λιγότερο ή άλλαξαν σουπερμάρκετ, ενώ ένας στους τέσσερις παραλείπουν γεύματα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos, μεταξύ των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ένας στους τρεις είπε ότι παραλείπει γεύματα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού
Μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.
O Guardian σε χθεσινό ρεπορτάζ του ανέφερε ότι δεν είναι λίγες οι βρετανικές οικογένειες που για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση αναζητούν «καταφύγιο» σε αλυσίδες fast food για τα γεύματά τους, αλλά και για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής. Τα παιδιά τρέφονται με Happy Meal για λίγες λίρες και κάθονται ζεστά μέσα στα καταστήματα, ενώ παράλληλα πλένονται και βουρτσίζουν τα δόντια τους στους νιπτήρες και βλέπουν τηλεόραση για ώρες μέσω δωρεάν wifi.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου