20 Σεπτεμβρίου 2024

Τυφλή τρομοκρατία από το Ισραήλ - Αν όχι αυτό, τι είναι τελικά τρομοκρατία;

exploding pagers lebanon
Από την κηδεία των θυμάτων στον Λίβανο | AP Photo/Bilal Hussein

Η ισραηλινή ηγεσία είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά αδίστακτη.

Πλησιάζουμε στον έναν χρόνο από την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ και στη σύλληψη δεκάδων Ισραηλινών ομήρων από μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης. Η ενέργεια χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική. Και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί τον χαρακτηρισμό, ανεξαρτήτως της θέσης που παίρνει απέναντι στη γενοκτονική καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Από την 7η Οκτωβρίου του 2023 το Ισραήλ, με τη στήριξη, την ανοχή ή τα στραβά μάτια της «διεθνούς κοινότητας», έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο, κραυγαλέα άνισο πόλεμο. Οχι κατά της Χαμάς, αλλά κατά των εκατοντάδων χιλιάδων άμαχων Παλαιστινίων, με 35.000 αναγνωρισμένους νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα. Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της γενοκτονίας, τότε τι είναι;

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, και τελικά το κράτος του Ισραήλ, ανεξαρτήτως των αισθητών διαφοροποιήσεων της αντιπολίτευσης και θυλάκων της ισραηλινής κοινωνίας, εκτός από την επιχείρηση εκτοπισμού του πληθυσμού της Γάζας, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εδραιώσει τον τίτλο του κράτους-τρομοκράτη.

Οι τρομακτικές εκρήξεις σε παγιδευμένες συσκευές της «αναλογικής εποχής» στον Λίβανο, με στόχο μέλη της Χεζμπολάχ και θύματα δεκάδες ανυποψίαστους αμάχους, ακόμη και παιδιά, αποδεικνύουν ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά αδίστακτη.

Ηλεκτρονικό «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο: Η 11η Σεπτεμβρίου της ηλεκτρονικής τεχνολογίας;

 
Τα γεγονότα στον Λίβανο, με τις εκρήξεις των βομβητών που φέρεται να προκάλεσε το Ισραήλ αποτελούν ένα σημείο καμπής για διαφορετικούς λόγους.

Πρώτον, πρόκειται για μια εντυπωσιακή από πλευράς αποτελεσματικότητας, επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, οι οποίες αποπειρώνται να ξεπλύνουν τη ντροπή της 7ης Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν θα είναι εύκολο ενώ επιπλέον η 7η Οκτωβρίου ήταν στοχευμένη ώστε να πλήξει κατά το δυνατόν λιγότερους αμάχους σε αντίθεση με την επίθεση του Ισραήλ. Και πάλι ωστόσο τα γεγονότα στο Λίβανο είναι εντυπωσιακά.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος του πλήγματος στη Χεζμπολάχ ωστόσο φαίνεται ότιείναι σημαντικό. Ο τρόπος και ο χρόνος απάντησης της Χεζμπολάχ θα δείξει πόσο σοβαρό είναι το πλήγμα που δέχτηκε. Ταυτοχρόνως, το Ισραήλ έπληξε για ακόμα μια φορά διπλωμάτη και μάλιστα πρεσβευτή του Ιράν. Το Ισραήλ «ειδικεύεται» σε εντυπωσιακά πλήγματα βεβαίως, είτε με την αεροπορία του, είτε με δηλητήρια ή ηλεκτρονικούς ιούς (βλ. Stuxnet). Η ικανότητά του όμως να γεφυρώσει τον κυβερνοκόσμο με τον φυσικό κόσμο ως προς καταστροφικές συνέπειες του πρώτου επί του δευτέρου είναι πέρα από μοναδική μέχρι σήμερα, απολύτως τρομακτική ως προς τον δρόμο που ανοίγει και τον οποίο θα υποστεί τελικώς και το ίδιο το Ισραήλ.

Εξαγγελίες της Γερμανίας για επαναπροωθήσεις και απελάσεις στα σύνορά της: Τι θα σημάνουν για τους πρόσφυγες που θα επιστρέφονται στην Ελλάδα;

Γραφικό: RSA - PRO ASYL.
 
Η ελληνική οργάνωση Refugee Support Aegean και η γερμανική Pro Asyl συνεργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώντας τις προσφυγικές ροές και παρέχοντας υποστήριξη συνηγορίας και νομική σε άτομα που ζητούν άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες στις δύο χώρες. Με αφορμή τις προ ημερών εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης για την επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην Σέγκεν, δημοσίευσαν τα παρακάτω:

Κινδύνους σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγκυμονούν οι πρόσφατες εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης για την επαναφορά εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στον χώρο Σένγκεν. Παράλληλα, προβλέπεται και η αύξηση των απελάσεων προσφύγων προς τις πρώτες χώρες υποδοχής και ειδικά την Ελλάδα. Οι κίνδυνοι αυτοί επιτείνονται από το γεγονός ότι παραμένουν τα χρονίζοντα εμπόδια στην πρόσβαση των αναγνωρισμένων προσφύγων στα απαραίτητα έγγραφα και κοινωνικά δικαιώματα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024 και για έξι μήνες, επιβάλλει προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της, με στόχο την άρνηση εισόδου στη χώρα και την επαναπροώθηση με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια. Η άρνηση εισόδου στα γερμανικά χερσαία σύνορα αφορά επισήμως μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες τα εισερχόμενα άτομα δεν έχουν υποβάλει αίτημα προστασίας ενώπιον των γερμανών συνοριοφυλάκων. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μεταξύ των ατόμων στα οποία επιβάλλεται άρνηση εισόδου στα χερσαία σύνορα όπου διενεργούνται ήδη έλεγχοι, υπάρχουν πολλά άτομα που διαφεύγουν από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Προσφυγικές οργανώσεις, όπως η PRO ASYL, υποθέτουν, επομένως, ότι οι Γερμανοί συνοριοφύλακες αγνοούν συστηματικά τις αιτήσεις ασύλου ή τουλάχιστον δεν ενημερώνουν επαρκώς τα άτομα σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου.

Πέραν των υπόλοιπων ζητημάτων που τίθενται από αυτή την κατεύθυνση στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της Γερμανίας και την υπονόμευση των κανόνων του Σένγκεν, οφείλει επίσης να ληφθεί υπόψη, σχετικά με την αύξηση του αριθμού των επιστροφών προς την Ελλάδα, ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Οι συστημικές ελλείψεις του ελληνικού συστήματος ασύλου, όπως καταγράφονται σε ετήσια βάση από την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και επιβεβαιώνονται από τις πλέον επίσημες πηγές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1 και τα εθνικά δικαστήρια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, εξακολουθούν να εκθέτουν τους πρόσφυγες που λαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα σε:

Η παραγνωρισμένη αξία των αρμυρικιών - Του Αντώνη Καπετάνιου* (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Kεντρική εικόνα: Σέριφος. [Photo by Reiseuhu on Unsplash]

Η φύτευση αρμυρικιών στις παραλίες της Κροατίας έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις ομπρέλες που τοποθετούνται εκεί, από επαγγελματίες κατά βάσιν, για τη σκίαση των λουομένων με φυσικό τρόπο.

Είναι όντως μια θετική ενέργεια, που εισφέρει περιβαλλοντικά στο δύσκολο ομολογουμένως από οικολογικής πλευράς παραθαλάσσιο περιβάλλον, στ’ οποίο οι ιδιαίτερες κλιματοεδαφικές συνθήκες του το καθιστούν ευαίσθητο και οριακό, και που με την επιβάρυνση των λουόμενων γνωρίζει ισχυρή πίεση.

Η φύτευση αρμυρικιών στις ελληνικές παραλίες δεν ήταν άγνωστη ενέργεια στη χώρα μας, και πραγματοποιούνταν παλαιότερα, αν όχι εκτενώς, πάντως σε μεγάλο βαθμό. Ήταν μία πρακτική που εντασσόταν στο πλαίσιο άσκησης μιας παραδοσιακής πρακτικής, κατά την οποία ο Έλληνας δημιουργούσε τη φυσική σκιά των αρμυρικιών στις παραλίες για να προστατευτεί από τον έντονο μεσογειακό ήλιο, δεδομένου ότι η χρήση ομπρελών δεν του ήταν γνωστή ή οικεία.

Σε τούτο βοήθησε και το γεγονός της φυσικής παρουσίας του αρμυρικιού σε υγροτοπικά και αλοφυτικά περιβάλλοντα της χώρας, έτσι που ο Έλληνας να το θεωρήσει ως αυτονόητα ευρισκόμενο στις παραθαλάσσιες περιοχές, που είναι ή ήταν περιοχές της φυσικής παρουσίας του, και να το εισάγει εκεί. Βλέπουμε έτσι σε παραλίες της χώρας μας αρμυρίκια εν σειρά μεγάλης ηλικίας, δηλοποιώντας με την παρουσία τους την παλαιά, από χρόνων, φύτευσή τους, αποτελώντας οργανικό στοιχείο του παραθαλάσσιου χώρου.

Μία συζήτηση με τον Γιώργο Βασσάλο για τις εξελίξεις στη Γαλλία

Ποιος αφήνει τα ελληνικά δάση να καίγονται; - Της Αρετής Βλαχοδήμου* (ΕΙΚΟΝΕΣ)

fotia-dasos
AP Photo / Noah Berger

Το καλοκαίρι του 2023, η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αλεξανδρούπολη, έγινε η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ. Η φωτιά, η οποία έκαιγε επί 17 συνεχόμενες ημέρες, κυρίως εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς και του δικτύου Natura 2000, προκάλεσε τον θάνατο 20 μεταναστών και έκαψε πάνω από 120.000 ελαιόδεντρα.  

Ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών έχει μειωθεί από το 2023, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, οι καύσωνες έχουν ωθήσει τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40ºC. Σε διάστημα μόλις μιας ημέρας μεταξύ 25-26 Ιουνίου 2024, εντοπίστηκαν συνολικά 55 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 κατασβέστηκαν αμέσως.

Ψάχνοντας τα αίτια

Στην Ελλάδα, όπου η πόλωση της κοινωνίας είναι συνηθισμένη, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας ειλικρινής διάλογος γύρω από ένα θέμα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τις πυρκαγιές, το κύριο χάσμα βρίσκεται μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας από τη μία πλευρά και της Ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη. Πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές προκαλούνται από εμπρησμό από πρόθεση, ενώ η κυβέρνηση συχνά ρίχνει την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή.

Το αποκρουστικό πρόσωπο των «λουκέτεων» στα σχολεία: 10χρονη μαθήτρια στη Χαλκιδική καλείται να πάει σχολείο 8 χλμ μακριά σε διπλανό χωριό και την ευθύνη της μεταφοράς της να αναλάβουν οι γονείς της! - Φέρνουν, όμως, και αποτελέσματα οι αγώνες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τη 10χρονη μαθήτρια από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, που η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποφάσισε να διώξει με την αστυνομία από το σχολείο και να την στείλει να φοιτήσει σε σχολείο διπλανού χωριού, για να μην χρειαστεί να δημιουργήσει δεύτερο τμήμα στην Ε’ Τάξη του Δημοτικού και ανέθεσε την ευθύνη της μεταφοράς του παιδιού στους γονείς του.

Σ’ αυτή την περίπτωση προβάλλει ολοκάθαρα το αποκρουστικό πρόσωπο του κράτους που μετράει μόνο ως κόστος τη μόρφωση των παιδιών και αδιαφορεί για τα ψυχικά τραύματα που δημιουργεί πάνω τους.

Καταγγέλλοντας αυτή την πολιτική, σήμερα Τετάρτη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής έχει προκηρύξει στάση εργασίας και κινητοποίηση στη 1 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Η οικογένεια του Αλτίν Τοτσίλα αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Ημαθία στη Χαλκιδική, αναζητώντας ένα πιο σταθερό εισόδημα και καλύτερες συνθήκες ζωής. Εγκαταστάθηκε στα Σήμαντρα Χαλκιδικής. Ο ίδιος εργάζεται σε ένα εργοστάσιο τροφίμων (επεξεργασία ελιάς, κλπ) και η γυναίκα του είναι άνεργη.

Όπως είπε, «την πρώτη μέρα πήγαμε κανονικά στο σχολείο στα Σήμαντρα. Πήγε το παιδί στον Αγιασμό. Την επόμενη μέρα η Διευθύντρια μας ενημέρωσε ότι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έδωσε εντολή το παιδί να πάει σχολείο στην Πορταριά, επειδή το τμήμα της Ε’ Τάξης έχει 26 παιδιά και δεν μπορεί να σπάσει την τάξη. Εγώ τους είπα ότι θέλω να κρατήσετε το παιδί να ξεκινήσει μαθήματα. Θέλω το παιδί να σπουδάσει όχι να κάνει βόλτες. Μετά καλέσανε την αστυνομία για να βγάλει το παιδί μου έξω από το χώρο του σχολείου. Το παιδί τρόμαξε και άρχισε να κλαίει. 

Εκτός από τυφλή γίνεται και... κουφή η Δικαιοσύνη;

dimartyria traficking ilioupoli
Συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της υπόθεσης τράφικινγκ στην Ηλιούπολη κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης εκδίκασής της | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του τράφικινγκ στην Ηλιούπολη, ακόμα και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων ● Την πιθανότητα μιας «αποστειρωμένης» δίκης καλοδέχτηκε μόνο η πλευρά των κατηγορουμένων.

Εν κινδύνω η δημοσιότητα για μια από τις πιο πολύκροτες και δυσώδεις υποθέσεις τράφικινγκ που έφτασαν ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης; Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέτειναν όλοι όσοι βρέθηκαν χθες στο ακροατήριο της πρώτης συνεδρίασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση τράφικινγκ της 19χρονης στην Ηλιούπολη.

Το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ολόκληρη η δίκη κεκλεισμένων των θυρών έγινε σαφές χθες, όταν λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Σμαράγδη Κατσουλάκου ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία ακροατηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το ζήτημα δεν τέθηκε από πλευράς των διαδίκων. Ούτε ήταν η πρακτική που είχε ακολουθήσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που καταδίκασε τους δύο από τους συνολικά πέντε κατηγορουμένους: τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο και τον «Ντάνιελ» για μια σειρά από σοβαρότατα αδικήματα.

Θυματοποίηση

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ιστορική απόφαση ΟΗΕ ζητά κυρώσεις εναντίον της ισραηλινής κατοχής (VIDEO)

un flag

Την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής εντός 12 μηνών από το έδαφος, τον ενα΄έριο χώρο και τα χωρικά ύδατα των Παλαιστινίων καθώς και την επιστροφή των προσφύγων με ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων ζητά σε ιστορική απόφασή της η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – την οποία υπερφήφισε η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε διαφορετική περίπτωση καλεί τα κράτη μέλη να διακόψουν κάθε εμπορική και διπλωματική σχέση που σχετίζεται με το παράνομο καθεστώς κατοχής.

Μεταξύ άλλων το ψήφισμα ζητά από το Ισραήλ:

  • Να τερματίσει χωρίς καθυστέρηση την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το αργότερο εντός 12 μηνών.
  • Να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου τους,
  • Να τερματίσει τις παράνομες πολιτικές και πρακτικές με άμεση παυση κάθε νέας εποικιστικής δραστηριότητας, της εκκένωσης όλων των εποίκων από το κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και της κατεδάφισης των τμημάτων του τείχους που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ.
  • Να επιστρέψει τη γη και άλλα ακίνητα καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο από την έναρξη της κατοχής του το 1967.
  • Να επιτρέψει σε όλους τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής να επιστρέψουν στον αρχικό τόπο διαμονής τους.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το Ισραήλ - Δεύτερο, φονικό κύμα επίθεσης στον Λίβανο

στρατιώτες του Λιβάνου
Στρατιώτες του Λιβάνου μετά το δεύτερο κύμα επίθεσης | Ap photo

Το Ισραήλ κήρυξε τη «νέα φάση» του πολέμου και μετακινεί περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά του με τον Λίβανο. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για «τυφλά» χτυπήματα.

Κορυφώνονται οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά τα δύο διαδοχικά κύματα επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας μελών της Χεζμπολάχ, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων του Ισραήλ

Την Τρίτη, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής επίθεση μέσω της ταυτόχρονης έκρηξης βομβητών μελών της Χεζμπολάχ, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 12 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Μία μέρα μετά, και ενώ πραγματοποιούνται οι κηδείες των θυμάτων της Τρίτης, ο Λίβανος συγκλονίστηκε από ένα νέο πρωτόγνωρο χτύπημα, καθώς εκρήξεις έλαβαν χώρα σε ασύρματες συσκευές επικοινωνίας σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Αυτή τη φορά, οι εκρήξεις δεν έγιναν σε βομβητές αλλά σε ασύρματες συσκευές επικοινωνίας (γουόκι-τόκι). Όπως ανέφερε το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν. 

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα αιματηρά συμβάντα αλλά όλες οι ενδείξεις, η πρόσφατη ιστορία, αλλά και έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν το Ισραήλ  ως εγκέφαλο και σχεδιαστή αυτών των φονικών επιθέσεων.

Έγκλημα στα Τέμπη / Νέα έκθεση σοκ: 30 επιβάτες απανθρακώθηκαν ακαριαία λόγω καύσης υδρογοναθράκων

 
Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης που διενήργησε ο ειδικός σε θέματα εκρήξεων καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, καθηγητής Faisal Khan, για την τραγωδία των Τεμπών.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Φάνης Χαρίση, στον ιστότοπο, thestival.gr, η έκθεση του Αμερικάνου καθηγητή ειδικού επί των εκρήξεων έρχεται να επιβεβαιώσει την έκθεση του πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη, ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και εξαιτίας αυτών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα απόρροια της οποίας ήταν η δημιουργία υψηλότατων θερμοκρασιών, άνω των 1000 βαθμών, με αποτέλεσμα 30 από τα 57 θύματα να καούν και να πεθάνουν ακαριαία!

Αρχικά στην έκθεση του ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας περιγράφει το συμβάν κατά το οποίο η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης «κατευθύνθηκε λανθασμένα από τον σταθμάρχη Λάρισας στην λάθος γραμμή και κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση των κανονικών συνθηκών κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα, η επιβατική αμαξοστοιχία βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική».

Ηλεκτρικό ρεύμα / Έχουμε την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη – Έλληνες βιομήχανοι: «Το επιτρέπει η κυβέρνηση»

Ψηφιακό φροντιστήριο: Απάτη ολκής με σάλτσα πολιτικής αλχημείας

Την πιλοτική εφαρμογή της επικοινωνιακής μπούρδας, που συνιστά απάτη ολκής και καλείται χάριν εντυπωσιασμού «ψηφιακό φροντιστήριο», εγκαινίασε ο Μητσοτάκης αντάμα με τον Πιερρακάκη, χθες Τρίτη το απόγευμα στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ: 

– Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 20/9/2024 και η πλήρης λειτουργία ξεκινά από την Δευτέρα 23/9/2024. 

– Στο «ψηφιακό φροντιστήριο» θα παρέχεται τις απογευματικές ώρες εξ αποστάσεως διδασκαλία (σύγχρονη και ασύγχρονη) στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ τάξης των ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ.  Σε πρώτη φάση θα γίνουν παραδόσεις σε 11 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και στη συνέχεια, θα διδάσκονται 19 μαθήματα των ΓΕΛ και 26 των ΕΠΑΛ. Οι παραδόσεις των μαθημάτων θα γίνονται από το στούντιο που έχει στηθεί στο ισόγειο του υπουργείου Παιδείας.

– Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορούν όμως να υποβάλλουν ερωτήσεις που θα απαντώνται σε… σύντομο χρονικό διάστημα.

– Πρόσβαση μπορεί να έχει κάθε υποψήφιος/α εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάθε μαθητής/ήτρια της Γ΄ Λυκείου από όλη την Ελλάδα. Ο εξοπλισμός που απαιτείται να διαθέτουν όσοι παρακολουθούν το «ψηφιακό φροντιστήριο είναι «ένας υπολογιστής και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο». Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 

Στην εισαγωγή αυτού του σημειώματος χαρακτηρίσαμε το «ψηφιακό φροντιστήριο» επικοινωνιακή μπούρδα και απάτη μεγάλης ολκής.

Τρεις σημαντικές δίκες για το Περιβάλλον

 

Γράφουν οι Άννα Βαφειάδου* και Θεοδότα Νάντσου**

Μετά από ένα πρωτοφανώς καυτό καλοκαίρι που δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τη ζωτική αξία των φυσικών οικοσυστημάτων και την επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έρχεται η εποχή να δικαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα, τρεις υποθέσεις με καθοριστική σημασία για τα περιβαλλοντικά πράγματα στην Ελλάδα: α) βαριά υποβάθμιση προστατευόμενης ζώνης στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), β) το σύστημα υγροποιημένου αερίου (LNG) σε θαλάσσια περιοχή Natura της Αλεξανδρούπολης, και γ) η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του τάνκερ Αγία Ζώνη ΙΙ. Κοινός παρονομαστής και των τριών σημαντικών υποθέσεων είναι η περιβαλλοντική δικαιοσύνη που διαβάλλεται συστηματικά.

Δικαιοσύνη για καταστροφή προστατευόμενου βιοτόπου: Τι τύχη έχει η αποτελεσματική προστασία των οικολογικών θησαυρών της χώρας μας, όταν πρόστιμα που αφορούν σε σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις εντός προστατευόμενων περιοχών μετατρέπονται σε ποινές-χάδια από πολιτικά πρόσωπα;

ΣΔΙΤ στον Απρόπυργο: Γεμάτες φυλακές, γεμάτες τσέπες για εργολάβους - Σχέδια ιδιωτικοποίησης του σωφρονισμού και στην Ελλάδα


Έκτωρ-Ξαβιέ Δελαστίκ

Ξαναδιαβάζουμε τη μπροσούρα «Το εγκώμιο του εγκλήματος» του Καρλ Μαρξ, καθώς το τελευταίο έτος βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του σωφρονισμού στην Ελλάδα.

Αναφερόμαστε στη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, με διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 13/10/2023 ώστε η ανέγερση των νέων φυλακών να γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε στις 5/3/2024, οπότε δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση με τη νικήτρια εταιρία, η οποία θα είναι μία μεταξύ των Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος [α].

Τίθεται το εύλογο ερώτημα: θα ζήσουμε τον τύπο ληστείας του δημόσιου πλούτου που γίνεται με τα διόδια; Ο διαγωνισμός και η αρθρογραφία φαίνονται να υποδεικνύουν πως όχι. Το έργο αυτό φαίνεται να είναι «μη ανταποδοτική ΣΔΙΤ» [β], οπότε η εταιρία αναλαμβάνει την κατασκευή και συντήρηση του έργου, αποπληρώνεται απ’ ευθείας από το δημόσιο και το τελευταίο έχει και την ευθύνη του να αξιοποιείται το έργο. Φυσικά εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν ~300 εκ. ευρώ [γ], ο οποίος μετά από «ανατιμήσεις υλικών» βρίσκεται σήμερα στα ~765 εκ (με ΦΠΑ).

Ελληνικό: Κτηματομεσίτης η Lamda

odyseas athanasiou - giorgos prokopiou
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, με τον Γιώργο Προκοπίου

 

 



Στον εφοπλιστή Προκοπίου πουλήθηκαν άλλα 86,6 στρέμματα για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους έναντι 120 εκατ. ευρώ ● Επιβεβαιώνονται τα ερωτήματα για το τίμημα που όφειλε να διεκδικήσει το Δημόσιο με το οικοπεδικό μοντέλο ανάπτυξης, αντί της παράδοσης πλήρους έργου αστικής και οικιστικής ανάπλασης.

Η επιχείρηση «οικόπεδα παραθαλάσσια, εφαπτόμενα της ασφάλτου, φως, νερό, τηλέφωνο» συνεχίζεται χωρίς φρένο στο Ελληνικό, καθιστώντας ακόμη πιο επίκαιρα τα ερωτήματα που έχει θέσει η «Εφ.Συν.» από τις αρχές του 2022 για την οικονομική ζημία του Δημοσίου από τη συμφωνία πώλησης της έκτασης 6.200 στρεμμάτων έναντι 914 εκατ. ευρώ (ή μόλις 600 εκατ. σε τρέχουσες τιμές).

Χθες, η Lamda Development ανακοίνωσε την πώληση οικοπέδων απέναντι από το γκολφ Γλυφάδας, εντός του έργου του Ελληνικού, για ανάπτυξη οικιστικών και επαγγελματικών χώρων καθώς και «εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα» έναντι 120 εκατ. ευρώ σε εταιρεία του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου (SKITI ENTERPRISES COMPANY), που έχει αγοράσει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

18 Σεπτεμβρίου 2024

BDS Greece: ΝΙΚΗ στη Σύρο! To BDS Φέρνει Αποτελέσματα! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΝΙΚΗ στη Σύρο! To BDS (σ.σ. BOYCOTT, DIVESTMENT, SANCTIONS - Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις) Φέρνει Αποτελέσματα!
 
Στις 7 Σεπτεμβρίου με ανάρτησή μας είχαμε καταγγείλει Στο Φεστιβάλ Animation στη Σύρο (AnimaSyros 2024) που θα διεξαχθεί 23 με 29 Σεπτεμβρίου, φιγουράρει ανάμεσα στους υποστηρικτές και η πρεσβεία του Ισραήλ, βάφοντας το Φεστιβάλ και το νησί με το αίμα δεκάδων χιλιάδων δολοφονημένων από το Ισραήλ άμαχων Παλαιστινίων στη Γάζα. Επίσης στους κριτές περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρία παραγωγής ανιμέισον The Hive.

Στην συνέχεια είχαμε στείλει επιστολές καταγγελίας σε 12 φορείς της Σύρου (και προσωπική επιστολή μαζί με άλλες τρείς συλλογικότητες στον κ. Καπουτζίδη), ζητώντας να πιέσουν την διοίκηση του φεστιβάλ για να αποσυρθεί η στήριξη της ισραηλινής πρεσβείας και οι ισραηλινές συμμετοχές. 
 
Ήδη από τις 9 Σεπτεμβρίου οι δύο συριανές προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις είχαν καταγγείλει αυτό το γεγονός. Στην συνέχεια ο ένας μαζικός φορέας μετά τον άλλον στη Σύρο αλλά και ευρύτερα στις Κυκλάδες δημοσιοποιούσαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της ισραηλινής πρεσβείας και καλούσαν για την απόσυρσή της. 

“Παύλος Φύσσας | Ελεύθερο Πνεύμα”: Ένα ντοκιμαντέρ του Eteron για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή

 Eteron Documentary: Παύλος Φύσσας | Ελεύθερο πνεύμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, το Eteron -  Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημοσιεύει σήμερα, ντοκιμαντέρ με τίτλο “Παύλος Φύσσας | Ελεύθερο Πνεύμα”.

Στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών, συζητήσαμε με την μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, τον φίλο του, Θανάση - Tiny Jackal, με τον Διευθυντή του “Σημείο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς”, Κωστή Παπαϊωάννου και τον Δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη.

Η κα Μάγδα Φύσσα, μεταξύ άλλων μιλάει για την μοιραία νύχτα: “Εκείνο το βράδυ τελείωσε η ζωή μας. Του Παύλου και η δικιά μας μαζί. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι, πέρα από τον πόλεμο και τον ξεριζωμό που μπορεί να νιώθει, και αυτό που προσπαθείς να γλυτώσεις από έναν πόλεμο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που να συγκλονίσει τον άνθρωπο. Από αυτό, το να χάσεις το παιδί σου. Χάνεις τα πάντα.”

Στέλνοντας ένα μήνυμα για την ημέρα της 11ης επετείου από την δολοφονία του γιου της, αναφέρει: “Εμείς διαλέξαμε αυτό το δρόμο για να τιμήσουμε τον Παύλο και τους νεκρούς μας γενικότερα. Το δρόμο της θύμησης, της μνήμης. Να μην ξεχάσουμε. Θα ‘θελα να δω κάποια στιγμή πριν φύγω, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει καταλάβει τη σημαίνει φασισμός. Κάτι που σήμερα δεν γνωρίζουμε καλά. Ότι ο Παύλος έφυγε από χέρι φασίστα, νεοναζί φασίστα και να μη το ξεχάσει η κοινωνία αυτό. Γιατί ήθελε πολύ απλά να περπατά ελεύθερος στην γειτονιά του. Γιατί ήταν ελεύθερος άνθρωπος. Αυτό πλήρωσε λοιπόν ο Παύλος. Όμως το βράδυ εκείνο μαζί με τη ζωή του, αυτός που κέρδισε είναι η ελευθερία, και αυτό που σκότωσε ο ίδιος είναι τον φόβο.”

Γάζα: Η γενοκτονία έχει όνομα (34.000 ονόματα σκοτωμένων Παλαιστινίων έως 31/8/2024)

Το μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο: το Ισραήλ διαπράττει μία αποτρόπαια πράξη, αρνείται με ψευδείς δικαιολογίες την ευθύνη στην αρχική κατακραυγή και έπειτα συνεχίζει να διαπράττει την ίδια φρίκη ξανά και ξανά.
Μαζική ταφή νεκρών στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Μαρτίου 2024. (Πηγή: Reuters)

Οι νεκροί της Γάζας δεν είναι απλοί αριθμοί. Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δημοσίευσε έγγραφο 649 σελίδων με το όνομα, την ηλικία, το φύλο και τον αριθμό ταυτότητας κάθε Παλαιστίνιου πολίτη που σκοτώθηκε στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 31 Αυγούστου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι παραπάνω πληροφορίες για περισσότερους από 34 χιλιάδες ανθρώπους από τους 42 χιλιάδες περίπου που έχουν σκοτωθεί.

Στις πρώτες 14 σελίδες η ηλικία των θυμάτων είναι κάτω του 1 έτους, ενώ στις τελευταίες 11 σελίδες (σελ. 639 – 649), οι ηλικίες κυμαίνονται από 77 έως 101 έτη. Πρόκειται για Παλαιστίνιους πολίτες, μεγαλύτερους σε ηλικία από το κράτος του Ισραήλ.

Ισραήλ: Η γενοκτονία έρχεται από το ψηφιακό νέφος


Καλομοίρα Σωτηρίου

Ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως ο στρατός του Ισραήλ αποθηκεύει μεγάλους όγκους ψηφιακών δεδομένων στα ψηφιακά νέφη αποθήκευσης μεγάλων πολυεθνικών, έτσι ώστε να έχει πληροφορίες για να κλιμακώνει τις δολοφονικές του επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας.

Στις 4 Αυγούστου, δύο ομάδες ανεξάρτητης δημοσιογραφίας για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, οι +972 και Local Call, δημοσίευσαν μια έρευνα με τίτλο «Παραγγελία από την Amazon. Πώς οι τεχνολογικοί γίγαντες αποθηκεύουν μαζικά δεδομένα για τον πόλεμο του Ισραήλ». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται ο ισραηλινός στρατός, μετά την έναρξη του πολέμου στις 8 Οκτωβρίου, έχει διευρύνει σημαντικά τις ψηφιακές διαδικασίες και μέσα που χρησιμοποιεί, ενώ αξιοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητές του.

Ο ισραηλινός στρατός επιλέγει τη χρήση υπηρεσιών νέφους που αγοράζει από εταιρείες όπως η Amazon Web Services, η Google Cloud και η Microsoft Azure, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ποσότητα των δεδομένων που αποθηκεύει. Η συνεργασία του με τους παραπάνω τεχνολογικούς γίγαντες δεν προέκυψε μετά τις εξελίξεις της 8ης Οκτωβρίου. Ήδη από το 2021 είχε υπογράψει σύμβαση με τις εταιρείες Google και Amazon, στο πλαίσιο του προγράμματος Project Nimbus, που του επέτρεπαν να μεταφέρει δεδομένα από τους στρατιωτικούς διακομιστές στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος. Η συνεργασία προκάλεσε τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων των δύο εταιρειών, που καλούσαν με ανοιχτή επιστολή σε διακοπή της συνεργασίας. Μετά την έναρξη του πολέμου, εκφράστηκαν ανάλογες αντιδράσεις υπό το σύνθημα No Tech for Apartheid, οι οποίες τον περασμένο Απρίλιο οδήγησαν στην απόλυση 50 εργαζόμενων της Google στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

Ριζική αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό ζητούν 11 οργανώσεις - Κοινό Δελτίο Τύπου

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς υπέβαλαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα αναλυτικά σχόλιά τους για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Ιουλίου.

Το προτεινόμενο ΕΧΠ για τον Τουρισμό προωθεί ένα πρότυπο χωρικής ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο ελάχιστα διαφοροποιείται από το σήμερα υφιστάμενο -και χωρίς σχέδιο- μοντέλο. Και αναπαράγοντας το μοντέλο αυτό, όχι απλά δεν αντιμετωπίζει, αλλά αναμένεται να μεγεθύνει τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη.

Πρέπει, καταρχάς, να σημειωθεί ότι η διαδικασία διαβούλευσης, παρά την επαρκή χρονική της διάρκεια, είναι περιορισμένη ως προς την ουσία της για δύο βασικά λόγους: α) δεν είναι δημόσια προσβάσιμα τα σχόλια που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, γεγονός πουαπομειώνει τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας και δεν επιτρέπει τη δημιουργία ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου, και β) δεν είναι διαθέσιμο το υλικό τεκμηρίωσης, δηλαδή τα παραδοτέα της μελέτης που έχουν προηγηθεί του δημοσιοποιημένου κειμένου. Αυτό θα συντελούσε στη διατύπωση πιο ουσιαστικών σχολίων από τους ενδιαφερόμενους, και γενικότερα θα ενίσχυε τον ουσιαστικό χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διαβούλευσης.

Σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο των προτάσεων, διαπιστώνεται ότι το ΕΧΠ:

Ξηρασία για τον λαό, ανατιμήσεις στους λογαριασμούς

Μητσοτάκης: Η τιμή του νερού δεν αυξάνεται… αναπροσαρμόζεται!

Γιώργος Μουρμούρης

«Το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική». Ήταν 19 Σεπτέμβρη του 2019 όταν ο τότε κυβερνητικός βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου άνοιγε έξαφνα στη Βουλή το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού, με την τοποθέτησή του να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Ο ίδιος τότε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αρνήθηκε την κατηγορία ότι λειτούργησε ως «λαγός» για να ανοίξει το ζήτημα της ακραίας εμπορευματοποίησης ενός ακόμη κοινωνικού αγαθού, ωστόσο οι εξελίξεις των επόμενων ετών επιβεβαίωσαν ότι «κάτι τρέχει» με το νερό.

Ένα αποφασιστικό βήμα έγινε στις 21 Μαρτίου 2023, με την ψήφιση νομοσχεδίου που διεύρυνε τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση των απορριμάτων και των υδάτων (εξού και η μετονομασία της σε ΡΑΑΕΥ). Στις καταγγελίες για πορεία ιδιωτικοποίησης του νερού, δεδομένου ότι η ΡΑΕ/ΡΑΑΕΥ έχει ως αποστολή την εύρυθμη λειτουργία αγορών στις οποίες κυριαρχεί ο «ανταγωνισμός», δηλαδή η αχαλίνωτη ιδιωτική κερδοσκοπία, η κυβέρνηση αντιδρούσε κραδαίνοντας την απόφαση επιστροφής των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πίσω στο Δημόσιο από το διαβόητο Υπερταμείο στο οποίο τις είχε παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που την περασμένη Τετάρτη το ΥΠΕΝ αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ως εμπόρευμα βλέπει το πιο βασικό δημόσιο αγαθό η κυβέρνηση

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε πακέτο επτά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ενοποίηση των κατά τόπους φορέων διαχείρισης υδάτων, πακέτο έργων με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε πλευρές όπως η παροχή ενέργειας (πχ, για τη λειτουργία αφαλατώσεων) και «αναπροσαρμογή» των τιμολογίων, δηλαδή επιβολή αυξήσεων στους λογαριασμούς υδροδότησης.

«Who owns the media - Ποιοι ελέγχουν τα ΜΙΝΤΙΑ και την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στην Ελλάδα;»: Η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του «Solomon» για την υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ σε χέρια ολιγαρχών


 
Η έρευνα του Solomon “Who owns the media” («Σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ») αποτελεί μία συστηματική προσπάθεια καταγραφής των συμφερόντων 12 κορυφαίων επιχειρηματιών και των οικογενειών πίσω από τους κυρίαρχους μιντιακούς ομίλους στη χώρα. Oι ερευνητές δημοσιογράφοι του "Solomon" ερεύνησαν για 18 μήνες χιλιάδες έγγραφα ισολογισμών, εταιρικών ανακοινώσεων και δικαστικών αποφάσεων, ενώ έψαξαν στα εμπορικά μητρώα περισσότερων από 30 χωρών για να αναζητήσουν ιδιοκτήτριες εταιρείες, μετόχους και πραγματικούς δικαιούχους. Αποτύπωσαν σε ένα πλέγμα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, το οποίο εδραιώνει το τρίπτυχο ιδιοκτησίας «ΜΜΕ - αθλητισμός - ναυτιλία», με σκοπό να καλυφθεί το κενό στην κατανόηση των πολιτών σχετικά με το ποιος, πώς και γιατί επηρεάζει την πληροφορία που φτάνει στους ίδιους. 

Ο Γιάννης και Θεμιστοκλής Αλαφούζος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, Θόδωρος Κυριακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Βίκτωρ Ρέστης, και Ιβάν Σαββίδης είναι οι επιχειρηματίες που αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας του Solomon.

Οι Ενώσεις του Τύπου και πολλοί φορείς στο πλευρό κατηγορούμενης δημοσιογράφου και του δημοσιογραφικού site, alterthess, σε καταχρηστική αγωγή SLAPP

Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη μπροστά σε πανό υποστήριξης
Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη μπροστά σε πανό υποστήριξης | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κλάδος και οι πολίτες που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και το περιβάλλον τάσσονται στο πλευρό της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, που δικάζεται την Πέμπτη σε δεύτερο βαθμό για δυσφήμηση και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός». ● Ο ενάγων ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ και πρωτοδίκως η αγωγή του έγινε εν μέρει δεκτή.

Μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις SLAPPs, όπως αποκαλούνται οι αβάσιμες και καταχρηστικές αγωγές κατά της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων που την υπηρετούν, αποτελεί η έφεση που εκδικάζεται την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Αθηνών.

Πρόκειται για έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός», Ευστάθιου Λιάλιου, εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Η αγωγή SLAPP κατατέθηκε μετά από δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της Hellas Gold.

Σήμερα, Τετάρτη 18/9/2024, ξεκινά το εφετείο για την υπόθεση Trafficking της Ηλιούπολης


Tην Τετάρτη 18/9/2024 αναμένεται να ξεκινήσει το εφετείο της πολύκροτης υπόθεσης που έμεινε γνωστή ως υπόθεση Trafficking – Ηλιούπολης με κατηγορούμενους τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο και τον Γρηγόριο Βασιλείου ή Ντάνιελ.

Στις 9 Ιουλίου 2021 η Σ.Τ., μια σερβιτόρα που εργαζόταν σε κατάστημα εστίασης στην Ηλιούπολη, είχε δει την τότε 19χρονη κοπέλα η οποία διέμενε με τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο κοντά στη δουλειά της, με πρησμένο πρόσωπο. Την επόμενη ημέρα, όπως κατέθεσε και στο πρωτόδικο δικαστήριο, την είδε και πάλι στο δρόμο χτυπημένη, προσπάθησε να της μιλήσει όμως η Ε. την απέφυγε. Πρόλαβε ωστόσο να της πει: «αν θέλεις βοήθεια, έλα σε μένα».

Λίγη ώρα αργότερα, η Ε. πράγματι αναζήτησε βοήθεια στο μαγαζί που εργαζόταν η Σ.Τ. Εξιστορώντας τα γεγονότα στην κατάθεση της στο δικαστήριο, είχε πει:

17 Σεπτεμβρίου 2024

Σύρος: Και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κατά της ισραηλινής συμμετοχής στο animasyros2024

ΦΩΤΟ από BDS Greece

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του φεστιβάλ AnimaSyros να συνεργαστεί με την πρεσβεία του Ισραήλ ως χορηγό ή υποστηρικτή. 

Στις 23-29 Σεπτεμβρίου 2024 πρόκειται να διεξαχθεί το φεστιβάλ AnimaSyros σε διάφορα μέρη της Σύρου, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στη Σύρο από το 2008, είναι διεθνούς χαρακτήρα και αφορά τα κινούμενα σχέδια. Με μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι ένας από τους χορηγούς/υποστηρικτές είναι η πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ στην κριτική επιτροπή συμμετέχει η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία παραγωγής animation, THE HIVE.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη βία κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από το κράτος του Ισραήλ, η υποστήριξη στο φεστιβάλ AnimaSyros 2024 αποτελεί πολιτική δήλωση. Τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 40.000 Παλαιστινίων, εκ των οποίων τουλάχιστον 17.000 είναι παιδιά, και οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 94.000, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιλογή του φεστιβάλ να συνεργαστεί με τέτοιους χορηγούς. Η άκριτη συμμετοχή μας σε τέτοιες διοργανώσεις αποτελεί σιωπηρή αποδοχή της κατάστασης. Μια τέτοια στάση φέρει πολιτικό βάρος και δείχνει αδιαφορία για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πόνο και την απώλεια αμάχων και παιδιών. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα και να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους δύο λαούς.

Οι λύκοι έκαναν ξανά σπίτι τους την Πάρνηθα

Η πρόκληση της συνύπαρξης με τον άνθρωπο στο περιαστικό περιβάλλον και οι δράσεις που προτείνουν οι ειδικοί

Πηγή: Γιάννης Ελαφρός | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

H επανεμφάνιση και σταθεροποίηση του πληθυσμού του λύκου στην Πάρνηθα τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που από τη μια δείχνει τη δύναμη της φύσης και της άγριας ζωής, αλλά από την άλλη δημιουργεί και νέες προκλήσεις στη διαχείριση ενός ορεινού εθνικού πάρκου δίπλα στην πολυπληθή πρωτεύουσα. Οι πρώτες ομάδες λύκων εντοπίστηκαν στην Πάρνηθα το 2014, ύστερα από 60 χρόνια εξαφάνισης από τον συγκεκριμένο χώρο, όπως και από πολλές άλλες περιοχές της νότιας Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ηλιόπουλο, δρ Βιολογίας με εξειδίκευση στα θέματα του λύκου, στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχουν τέσσερις ομάδες λύκων, με συνολικό πληθυσμό 30 με 40 άτομα.

Πού οφείλεται αυτή η επανεμφάνιση, όταν είναι γνωστό πως ο λύκος δεν αλλάζει εύκολα περιοχή; «Ενας πρώτος λόγος είναι πως το ζώο δέχθηκε πιέσεις σε άλλες περιοχές. Από κει και πέρα έπαιξε ρόλο η μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί στην Πάρνηθα τα τελευταία χρόνια. Η Πάρνηθα παλιά ήταν κατοικημένο βουνό, υπήρχαν πολλές οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα ερημοποιήθηκε από χρήσεις, κι έτσι ο λύκος –και άλλα είδη– βρήκε χώρο», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Χατζηνάκος, ανθρωπογεωγράφος και μέλος της ομάδας Κοινωνικών Διαστάσεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ». «Ταυτόχρονα, η Πάρνηθα άλλαξε ταυτότητα. Με την κρίση και με την πανδημία την ανακάλυψαν ξανά οι Αθηναίοι, αλλά πλέον είναι ένα διαφορετικό βουνό. Τα Σαββατοκύριακα υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, πολλά σκουπίδια. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς κινείσαι σε έναν δρυμό και σε ένα βουνό, για παράδειγμα πως δεν επιτρέπεται να έχεις μαζί κατοικίδιο ζώο, δεν υπάρχει κάποιο κέντρο ενημέρωσης για τη συμπεριφορά σου, τι να κάνεις με τα σκουπίδια σου, να μη φοβάσαι, αλλά να σέβεσαι τη φύση», εξηγεί ο κ. Χατζηνάκος.