06 Ιουνίου 2024

Έγκλημα στα Τέμπη: «Αρκετά με την ατιμωρησία» - Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα εισηγηθεί η Επιτροπή Νομικών - Συγκλόνισε και πάλι η Μαρία Καρυστιανού (VIDEO)

 

Πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, να εισηγηθούν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης (5/6) στα γραφεία του δικηγορικού Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023». «Ένα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος», ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού. 

Εκεί, έγινε γνωστό πως η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, θα συντονίσει πρωτοβουλία που θα εισηγηθεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του συλλόγου και της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσος, ε.τ. αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου.

Με ευθείες βολές προς τον πρωθυπουργό και κάνοντας λόγο για ατιμωρησία των υπουργών και διαφθορά, ξεκίνησε την  ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού. «Κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε», είπε.

«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών. Αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσιάζει από την εκδήλωση, όπως απουσίαζε από την ολομέλεια της Βουλής για άλλα σημαντικά για τη χώρα θέματα.

Αναλυτικότερα, η Μαρία Καρυστιανού είπε:

«Ο πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα για τις αρχές της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως απουσίαζε και από την ολομέλεια της Βουλής και σε άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα. Σίγουρο είναι μόνο το πρόσωπο της αδιαφορίας όχι απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στη χώρα με κρατική συμμετοχή και ευθύνη αλλά και απέναντι σε 1,5 εκατ. πολιτών.

Κύριε Μητσοτάκη, το όνομά σας αναφέρθηκε σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία εσείς πρώτος θα έπρεπε να σπεύσετε να ξεκαθαρίσετε σύμφωνα με τη θέση σας.

Όχι εκ του ασφαλούς, εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον αλλά να παρουσιαστείτε οικειοθελώς μπροστά στον δικαστή και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε.

Αντιθέτως κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν.

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε.

Με σκοπό να κοιτάξετε κατάματα το πρόβλημα και βλέποντας την αδιαφορία της δικαιοσύνης, σας απέστειλα μία επιστολή, όχι ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία και την παράταξή σας αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήστε εντός 50 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος με σεβασμό προς τις διατάξεις της χώρας. Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση; Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας αλλά εγώ ως μάνα και ως πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου».

Αναφερόμενη και στην απουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας από την εκδήλωση επεσήμανε ότι «η αποχή τους δείχνει την ανεπάρκειά τους να αναλάβουν τις ευθύνες του αξιώματός τους».

«Ως μάνα και πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου και γιατί ψάχνουμε οστικά υπολείμματα σε όλη τη γύρω περιοχή» τόνισε προσθέτοντας ότι θα κάνει υπομονή και θα περιμένει να απαντήσει ο πρωθυπουργός «τιμώντας το αξίωμα» του.

Βερβεσός: Η ατιμωρησία συνιστά δεύτερο έγκλημα αντίστοιχο των Τεμπών

«Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού είναι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί να απολογούνται και να εκδικάζονται με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των ισχυρών συνιστά και δεύτερο έγκλημα συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

«Είναι μαζική κραυγή αγωνίας και οργής. Ο δικηγορικός κόσμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το αίτημα των 1,5 εκατ. πολιτών να είναι μια θεσμική νομική πρωτοβουλία, που θα αποκτήσει σάρκα και οστά. Η συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία δυστυχώς μέχρι σήμερα διαχρονικά παραμένει ένα αδειανό πουκάμισο, χωρίς τον απαραίτητο εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο να έχει ψηφιστεί ακόμα», τόνισε, καλώντας τα κόμματα της Βουλής να προχωρήσουν στη ψήφιση του προβλεπόμενου νόμου, καθώς όπως επισήμανε «2.100.000 πολίτες ψήφισαν τη σημερινή κυβέρνηση, 1.500.000 πολίτες ζητούν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα».

Καραμανώφ: Κρίσιμη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα η αναθεώρηση

«Η πρωτοφανής ανταπόκριση της κοινωνίας υποδηλώνει και μια κοινή αγωνία για το κράτος δικαίου στη Ελλάδα. Υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που πλανάται χρόνια. Όμως, ο άδικος χαμός των 57 ανθρώπων έχει φέρει το ερώτημα αυτό αμείλικτα στο προσκήνιο» ανέφερε στην ομιλία της η πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ.

«Εδώ και 1,5 χρόνο οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απάντηση σε τρία βασικά ερωτήματα:

Τι προηγήθηκε, γιατί τα τρένα της χώρας μας λειτουργούν έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μοιραία αυτή σύγκρουση;

Τι συνέβη ακριβώς μετά τη σύγκρουση, τις επόμενες ώρες και ημέρες;

Πόσοι και ποιοι ακριβώς είναι οι κρίκοι των ευθυνών και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον καθένα

Το διάστημα που μεσολάβησε από τότε οι συγγενείς έχουν πάρει μια σειρά απαντήσεις εκτός από τη ζητούμενη. Την έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση από τη Δικαιοσύνη, που θα απαντά σε αυτά τα ερωτήματα», σημείωσε η κα Καραμανώφ.

Παρεμβάσεις έκαναν στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην ad hoc Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.

Τέλος, στην Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νικόλαος Βρεττός (ΝΙΚΗ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.

ΔΕΙΤΕ ολόκληρο το ΒΙΝΤΕΟ της συνέντευξης Τύπου: 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου