14 Ιουνίου 2024

Γάζα: Ωμά ψέματα από τις ΗΠΑ για το σχέδιο εκεχειρίας

Ισραηλινό τανκ
AP Photo

 

Διαψεύδουν κατηγορηματικά Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ τις δηλώσεις Μπλίνκεν πως δήθεν οι δύο οργανώσεις έχουν εγείρει νέες απαιτήσεις για να δεχτούν την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας ● Το μόνο που ζητείται εδώ και μήνες είναι να δοθούν εγγυήσεις από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα ● Καμία διάθεση από το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία.

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την παλαιστινιακή πλευρά να αποδεχτεί χωρίς όρους και εγγυήσεις το αμερικανικό «σχέδιο Μπάιντεν» για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εξακολουθεί να παίζει βρόμικο παιχνίδι, επιμένοντας πως η Χαμάς εμποδίζει την εκεχειρία που δήθεν έχει... ήδη αποδεχτεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου! Κάτι που βέβαια αποτελεί πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας.

Πράγματι χθες το απόγευμα, μιλώντας στο Al-Araby TV, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Μπλίνκεν ότι δήθεν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εγείρουν νέες απαιτήσεις προκειμένου να αποδεχτούν την αμερικανική πρόταση. Μάλιστα ο Χαμντάν σημείωσε με νόημα πως ο Μπλίνκεν αποτελεί «μέρος του προβλήματος, και όχι της λύσης»... Πράγματι, η διπροσωπία του Μπλίνκεν και της Ουάσινγκτον είναι εξόφθαλμη, καθώς η μόνη «αναθεώρηση» στο σχέδιο που ζητά η παλαιστινιακή αντίσταση προκειμένου να προχωρήσει στη συμφωνία, είναι ένα λεπτομερές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση πυρός.

Για την ακρίβεια, το μόνο που ζητάει στερεότυπα η Χαμάς εδώ και μήνες προκειμένου να αποδεχτεί το σχέδιο των τριών σταδίων είναι να δοθούν εγγυήσεις από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παίρνουν μέρος στη διαπραγμάτευση, ώστε να εξασφαλιστούν η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, το πλήρες άνοιγμα στην ανθρωπιστική βοήθεια και η μονιμοποίηση της προσωρινής εκεχειρίας. Τρία προαπαιτούμενα στα οποία αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί η πολεμοκάπηλη ηγεσία του Τελ Αβίβ.

Περιττό μάλλον να πούμε ότι νωρίτερα, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο Εβραιο-Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε πάλι τον... Αμερικανό για τις νέες δηλώσεις του Νετανιάχου και άλλων ηγετών του Ισραήλ πως δεν θα σταματήσουν τον πόλεμο αν δεν καταστρέψουν ολοσχερώς τη Χαμάς, ενώ δήλωσε ψευδώς ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήθεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του» στο σχέδιο Μπάιντεν!

Για την ακρίβεια, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «είναι η μόνη οντότητα που δεν έχει υποστηρίξει ακόμη το σχέδιο» και συμπλήρωσε πως «εάν η Χαμάς συνεχίσει να λέει “όχι”, νομίζω ότι θα είναι ξεκάθαρο σε όλους σε όλο τον κόσμο ότι είναι δική τους η ευθύνη και ότι επέλεξαν να συνεχίσουν τον πόλεμο που εκείνοι ξεκίνησαν». Και έχει το θράσος να τα λέει αυτά, την ώρα που με τις αμερικανικές «πλάτες» το Ισραήλ συνεχίζει να κρατά σφραγισμένη επί έξι εβδομάδες τη μοναδική μεθοριακή διέλευση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πάνω από δύο εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους αμάχους και φυσικά συνεχίζει να σφυροκοπά τη Ράφα και ολόκληρη τη Γάζα, έχοντας σκοτώσει –σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα– περισσότερους από 800 αμάχους μόνο στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου…

Χθες άλλωστε συμπληρώθηκαν 250 μέρες από την έναρξη της σύρραξης, χωρίς να υπάρχει καμιά ένδειξη πως το Ισραήλ σκοπεύει να τερματίσει το μακελειό: αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να επεκτείνει τον πόλεμο και σε άλλα μέτωπα, πραγματοποιώντας νέες πολύνεκρες εφόδους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (δολοφονώντας ακόμα έξι Παλαιστίνιους σε χωριό έξω από την Τζενίν) και βομβαρδίζοντας πολλαπλούς στόχους στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και έναν ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη οργάνωση φυσικά δεν άφησε αναπάντητη τη νέα επίθεση και εξαπέλυσε μπαράζ με 150 ρουκέτες εναντίον της Τιβεριάδας και άλλων πόλεων του βόρειου Ισραήλ, ή σωστότερα της κατεχόμενης βόρειας Παλαιστίνης, όπως την αποκαλεί – σε ένα αδιάκοπο «πινγκ πονγκ» εκατέρωθεν χτυπημάτων που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχτεί σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου