07 Ιουνίου 2024

Για τη Χαμάς, όμως, γιατί δεν λέτε τίποτα; - Του Παναγιώτη Κλαδίτη*

Για τη Χαμάς, όμως, γιατί δεν λέτε τίποτα;

Αυτή είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε κουβέντα για τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από όσους δεν θέλουν, ή ίσως δεν μπορούν, να δεχτούν τη καθημερινή βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός αυτός. Ίσως είναι τα ελαφρυντικά που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν σε έναν εγκληματία ίσως, ακόμα - ακόμα, και το άλλοθί του.

Επειδή , όμως, τα γεγονότα δεν αποδίδονται '' φωτογραφικά '', επειδή οτιδήποτε συμβαίνει έχει ρίζες, έχει αίτια και αφορμές, γι' αυτό, πριν πούμε '' κάτι '' για τη Χαμάς ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον παρελθόν.

1948 : Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ. Με πρόταση της Αγγλίας ο ΟΗΕ αποφασίζει την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στα όρια της Παλαιστίνης. Με την απόφαση αυτή ο εβραϊκός πληθυσμός ,γύρω στις 600.000, πήρε το 55% του εδάφους και οι Παλαιστίνιοι , 1,2 εκατομμύρια, το 45% !

Από την επόμενη, κι όλας μέρα, το Ισραήλ είτε με τη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων -Χαγκάνα -, είτε με πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ξεκινά την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη.

Ένας εβραίος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο βιβλίο του '' Η Εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης '' (εκδ 2007) αναφέρει πως '' H εθνοκάθαρση εγκρίθηκε επισήμως από τους σιωνιστές ηγέτες στις 10 Μαρτίου του 1948με την κωδική ονομασία Σχέδιο Ντάλετ ( Dalet plan ).

Έξι μήνες αργότερα είχαν εκδιωχθεί 800000 Παλαιστίνιοι, είχαν καταστραφεί 531 χωριά και είχαν αδειάσει 11 αστικές περιοχές.'' '' Με βάση τη σημερινή διεθνή νομοθεσία'' γράφει ο ισραηλινός ιστορικός '' η εκστρατεία εκείνη εμπίπτει σαφώς στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.''Και όλα αυτά στην αρχή της τραγωδίας, στο 1948.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, έχουμε και λέμε:

--- Κατάληψη από το Ισραήλ των 3/4 παλαιστινιακών εδαφών που από 26323 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν περιοριστεί στα 6020.
--- Κατάληψη και ξεθεμελίωμα 774 χωριών και πόλεων της Παλαιστίνης από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής
---Μέχρι τον Οκτώβρη του 2023 υπήρχαν πάνω από 150000 νεκροί Παλαιστίνιοι εκ των οποίων οι 33000 παιδιά. Από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι σήμερα ,δηλαδή μόλις σε οχτώ μήνες μέσα, έχουν δολοφονηθεί, επί πλέον, πάνω από 36000 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων οι 19000 παιδιά.
--- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ υπάρχουν 6.000.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι από τον τόπο τους.
--- Υπάρχουν, ακόμα, πολλές χιλιάδες φυλακισμένοι στα μπουντρούμια των κατοχικών δυνάμεων.
--- Αποκλεισμός της Παλαιστίνης από αέρα, στεριά και θάλασσα τα τελευταία 18 χρόνια.
--- Και συνεχή - συνεχή καθημερινά εγκλήματα της δολοφονικής μηχανής που λέγεται Ισραηλινός στρατός.

Όλα , δε, αυτά τα χρόνια, η κοροϊδία της '' διεθνούς κοινότητας '' ( ΗΠΑ κλπ) να μην έχει τελειωμό. ( Όσλο, Καμπ Ντέιβιντ, Μαδρίτη και ένα σωρό άλλα).

Και τώρα ας πούμε και για τη Χαμάς. Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987, δηλαδή, σαράντα χρόνια μετά την αρχή της τραγωδίας του Παλαιστινιακού λαού.Ιδρύθηκε όταν, ότι είχε σχέση με τη ζωή των Παλαιστινίων είχε διαλυθεί. Όταν η βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ ήταν στην ημερήσια διάταξη και η κτηνωδία των δυνάμεων κατοχής είχε ξεπεράσει κάθε όριο και φαντασία.Τότε ιδρύθηκε η Χαμας και ήταν '' δημιούργημα '' του κράτους του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ήταν και είναι η άμυνα του Παλαιστινιακού λαού στην απελπισία και στην απόγνωση. Ήταν η ενσάρκωση της αγανάκτησης και της οργής ενός λαού που για να μην εξολοθρευτεί θα πρέπει να πολεμά κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο.

--- Λοιπόν, θα πει κανείς, όσα κάνει η Χαμάς είναι καλά και άγια;

Αλήθεια, θα πω κι εγώ, όποιος ή όποιοι ρωτούν, αναρωτήθηκαν ποτέ ποιος οπλίζει τους εκτοξευτήρες των ρουκετών της Χαμάς που σκοτώνουν ανυποψίαστους Ισραηλινούς πολίτες; Ποιος οργανώνει και ποιος εκτελεί ένα '' τυφλό '' χτύπημα της Χαμάς που σκορπίζει τον θάνατο;

Πέρασε από το νου κανενός ότι ο δράστης όλων των φονικών, και αυτών που σκοτώνουν Παλαιστίνιους και αυτών που σκοτώνει Ισραηλινούς είναι ίδιος; 

Και είναι αυτός, που χρόνια τώρα καταπιέζει όλους τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο, είναι αυτός που πότε με τη μάσκα του Σιωνιστή και πότε με τη μάσκα του αντισημίτη σκορπά τον όλεθρο. Είναι ο ιμπεριαλισμός και οι λακέδες του.

Στο δια ταύτα λοιπόν. Τη Χαμάς, ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί να την κρίνει είναι ο Παλαιστινιακός λαός. Στο τέλος, εκείνος θα αποφασίσει αν η Χαμάς είναι ένοχη ή αθώα, αν της ταιριάζει η κατακραυγή ή θα της φορέσει το φωτοστέφανο του ήρωα.

Πάντως, εδώ και χρόνια και μέχρι τώρα, Παλαιστίνιοι και Χαμάς, φορώντας ακάνθινο στεφάνι, ανεβαίνουν μαζί τον Γολγοθά γνωρίζοντας ότι στην κορυφή τους περιμένει η σταύρωση, ελπίζοντας όμως, στο τέλος την Ανάσταση. 

* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου