13 Ιουνίου 2024

Η ελπίδα που αναδύεται μέσα από την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

gaza-palestine
AP Photo/Jehad Alshrafi

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από Εφημερίδα των Συντακτών

 

Του

«Γίνε ο βράχος που αντιστέκεται
στη θάλασσα
Ηττημένη, αλλά ακλόνητη
Νικήτρια γιατί αντιστάθηκες».

Ναζουάν Νταρουίς.

 

Μια λωρίδα γης μικρή, 360 Km2 όλα κι όλα. Λίγο μικρότερη από τη Θάσο, λίγο μεγαλύτερη από την κοινότητα Σιδηρόνερου Δράμας. Εκεί ασφυκτιούν 2,5 εκατομμύρια ψυχές, πολιορκημένες από παντού 76 χρόνια τώρα, από τη Νάκμπα, την καταστροφή του 1948, όταν φτιάχτηκε σαν ένας απέραντος καταυλισμός για να στεγάσει τους πρόσφυγες ενός λαού που συνεχώς εκτοπίζεται, μιας Παλαιστίνης που ολοένα συρρικνώνεται. Που πολιορκείται και αιμορραγεί.

«Δυο με οκτώ νεκροί τη μέρα,
Δέκα οι πληγωμένοι
Είκοσι τα γκρεμισμένα σπίτια
Σαράντα οι αφανισμένοι ελαιώνες».

Ετσι μιλά το 2002, στην «Κατάσταση Πολιορκίας», ο μεγάλος Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούτ Νταρουίς, για τη διαρκή επίθεση του σιωνισμού που δεν έπαψε ούτε μέρα, κλιμακώνεται κάθε λίγα χρόνια με μαζικές πολύνεκρες πολεμικές επιδρομές, αυτήν που κορυφώνεται σήμερα με μια ναζιστικού τύπου «οριστική λύση» για να ισοπεδώσει τη Γάζα, να τη σβήσει από τον χάρτη, να εξαφανίσει τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης.

Μέσα στις πρώτες 10 μέρες έπεσαν στη Γάζα περισσότερες βόμβες από όσο 10 χρόνια στο Αφγανιστάν. Τους πρώτους μήνες τη βομβάρδισαν με 75.000 τόνους αμερικανικές βόμβες, όταν στη Δρέσδη είχαν πέσει, το 1945, 3.900. Πολλές κατοικημένες περιοχές της Γάζας έχουν ήδη ολοκληρωτικά ισοπεδωθεί. Ο ΠΟΥ περιγράφει το Αλ Σίφα, το πιο μεγάλο νοσοκομείο, σαν άδειο κέλυφος γεμάτο υπολείμματα ανθρώπων. Το CNN έδειξε απάνθρωπα βασανιστήρια αιχμαλώτων στη στρατιωτική βάση της Νεγκέβ.

Το Ισραήλ δεν γνωρίζει κανόνες πολέμου ούτε κανόνες δικαίου. Πετά στα σκουπίδια τη Σύμβαση της Γενεύης (1864) που απαγορεύει επιθέσεις σε νοσοκομεία, τις συμβάσεις της Χάγης (1899 και 1907) για τους άμαχους, τις συμβάσεις της Γενεύης (1949) για τους αιχμαλώτους πολέμου, τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ και απειλεί σήμερα τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ρατσισμός! Οπως διαπίστωσε και η Γ.Σ. του ΟΗΕ στο ψήφισμά της, το 1975. Αυτή είναι η κοσμοθεωρία του επεκτατικού σιωνισμού. Αυτή είναι η κοσμοθεωρία της αποικιακής Δύσης, όπως τη διατύπωσε ο Μπ. Ντισραέλι, ο πατριάρχης του βρετανικού ιμπεριαλισμού, και όπως τη βίωσαν φρικτά οι αποικιοκρατούμενοι λαοί. Οπως αναβιώνει ξανά στη Δύση σαν νομιμοποιητική βάση για τη νέα εποχή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και όπως την υπηρετούν ένθερμα οι υποτελείς, όπως η κυβέρνηση Μ., που μίλησε για «πόλεμο του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα», και σήμερα ανατριχιάζει στην ιδέα ότι μπορεί να κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΔΠΔ για τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου.

Η Δύση προμήθευσε τις βόμβες που ισοπεδώνουν σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, που πυρπολούν καταυλισμούς εκτοπισμένων. Δυτική η συνενοχή στις φρικαλεότητες, στη γενοκτονία, δυτική η συνευθύνη στη χρήση της πείνας ως όπλου εξόντωσης, καθώς διέκοψε τη χρηματοδότηση της UNRRA, γιατί δήθεν συνεργαζόταν με τη Χαμάς - πρόσχημα που ούτε αυτό δεν αποδείχθηκε στην έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής Κολονά,(της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας). Δυτικοί οι σχεδιασμοί να χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος για τον επανασχεδιασμό του χάρτη της περιοχής, την επέκταση των σφαιρών επιρροής και ζωτικών χώρων, τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων, την καταστροφή του Ιράν, την συνθλιβή της Κίνας.

Απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς ορθώνει ανάστημα ο παλαιστινιακός λαός, που αντιστέκεται στον πόλεμο της γενοκτονίας, σε υπεράσπιση γης και αξιοπρέπειας. Συνασπίζεται γύρω από τις οργανώσεις του, σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από την Αλ Κασάμ (Χαμάς) μέχρι το Λαϊκό Μέτωπο και αγκυρώνεται γερά στη γη του.

Μπορεί η Γάζα να ηττηθεί στρατιωτικά (παρότι και ο ίδιος ο αρχηγός του σιωνιστικού στρατού παραδέχθηκε ότι το έργο του είναι «σισύφειο»). Ομως, ήδη το Ισραήλ έχει ηττηθεί πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά, μαζί και οι πολιτικές της συνένοχης Δύσης. Σήμερα τίποτε δεν είναι ίδιο, καθώς οι μαζικές σφαγές αμάχων μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου χαράζουν τη συνείδηση και αλλάζουν τη στάση των δυτικών κοινωνιών απέναντι στο Ισραήλ, καθώς αρνούνται πια να δεχθούν την προπαγάνδα που το στηρίζει.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, το μαζικό κύμα των φοιτητών, ακόμη και στα πανεπιστήμια των ελίτ ξαναφέρνει μνήμες άλλων εποχών, όταν και πάλι οι αμερικανικές βόμβες δολοφονούσαν αμάχους. Οι εξεγερμένοι φοιτητές ζητούν «ελεύθερη Παλαιστίνη», ζητούν να διακόψουν τα πανεπιστήμια τις σχέσεις με τις ισραηλινές εταιρείες του πολέμου και αφυπνίζουν ξανά τις συνειδήσεις. Και οι συνένοχες ελίτ των ΗΠΑ επιστρατεύουν την ωμή βία τόσο της αδίστακτης αμερικανικής αστυνομίας όσο και εκείνη από παρακρατικές ομάδες και από μισθοφόρους των εταιρειών πολέμου, μαζί με διαγραφές φοιτητών, απολύσεις καθηγητών και ΕΔΠ και μια στοχοποίηση μακαρθικού τύπου με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των διαμαρτυρόμενων που, όμως, αντιστέκονται και τις περιφρονούν.

Σήμερα, καθώς έχουμε μπει σε μια εποχή τεκτονικών αλλαγών και θανάσιμου ανταγωνισμού στο διεθνές πεδίο, με παράλληλες αντιδραστικές αλλαγές στο εσωτερικό των χωρών, στρατιωτικοποίηση, αυταρχισμό, αστυνομικό κράτος και ιδεολογικό πόλεμο για την αναθεώρηση της Ιστορίας. Σήμερα, που προβάλλει μια ζοφερή εποχή πόλεμου και βαρβαρότητας, βλέπουμε ξανά την ελπίδα να αναδύεται μέσα από το μεγαλείο της αντίστασης.

Είναι η αντίσταση που επιβάλλει τον σεβασμό της ανθρωπότητας στον λαό της Γάζας και της Παλαιστίνης που υπερασπίζεται το ιερό του δικαίωμα για γη και ελευθερία.

Είναι το κύμα της οργής που πλημμυρίζει δρόμους σε όλο τον κόσμο, που υπερασπίζεται τις πιο βαθιές ανθρώπινες αξίες και δημιουργεί κοινωνική συνείδηση ανοίγοντας μια ρωγμή ελπίδας σε ένα παγιωμένο κοινωνικό πεδίο.

Ετσι, που να αποκτούν όλο το νόημά τους οι στίχοι του Μαχμούτ Νταρουίς:

«Ν’ αντιστέκεσαι σημαίνει πως η αρχαία αρρώστια
ζει και βασιλεύει μέσα σου: ελπίδα τη λένε».

***

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

- Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

- Με αμείωτη ένταση οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ - Πάνω από 37.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι (VIDEO)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου