11 Ιουνίου 2024

Νέοι βομβαρδισμοί σε Γάζα και Λίβανο - Αμερικανικές πλάτες στο Ισραήλ

Γάζα
AP Photo/Leo Correa, File

Ακόμα μία περιοδεία διπροσωπίας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τι γνωρίζουμε για το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στον ΟΗΕ • Διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων στην Ιορδανία

Κι άλλες ανθρώπινες απώλειες ενηλίκων και παιδιών στην πόλη της Γάζας, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα σε όλη τη Λωρίδα.

Συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας εξακολουθεί να αναζητά θύματα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια τουλάχιστον δύο κτιρίων. Νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για νεκρούς στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου επικεντρώνονται εδώ και περίπου μια εβδομάδα οι επιδρομές

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ύποπτος για επίθεση σε αυθαίρετο εβραϊκό οικισμό σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού σε χωριό κοντά στη Ραμάλα, στο πολλοστό αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή αυτή, στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον Λίβανο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ανάμεσά τους τρεις Σύροι που συνεργάζονταν με τη Χεζμπολά, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισέρχονταν στη χώρα από τη γειτονική Συρία, ανέφεραν ΜΚΟ και στρατιωτική πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικό συγκρότημα μονάδας, την οποία χαρακτήρισε ως «μονάδα υλικοτεχνικής ενίσχυσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», στην περιοχή Μπααλμπέκ του βόρειου Λιβάνου. Επιπλέον, δήλωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα στην περιοχή Ιτάτρον του νότιου Λιβάνου, μεταξύ των οποίων μια στρατιωτική τοποθεσία και δύο στρατιωτικά κτίρια που ανήκουν στη Χεζμπολάχ. Κατά τον στρατό, πρόκειται για «απάντηση» στην κατάρριψη ενός ισραηλινού στρατιωτικού ελικοπτέρου πάνω από τον Λίβανο χθες βράδυ.

Τι γνωρίζουμε για το ψήφισμα του ΟΗΕ 

Στο διπλωματικό μέτωπο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τελικά χθες ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, το οποίο πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. 

  • Το ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε με 14-0 -η Ρωσία απείχε- υποστηρίζει μια πρόταση εκεχειρίας τριών σταδίων, όπως παρουσιάστηκε στις 31 Μαΐου από τον Τζο Μπάιντεν. Καλεί «τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
  • Σύμφωνα με την πρόταση, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες αιχμαλώτους και η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα κλιμακωτά. 
  • Μια αρχική κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε έξι εβδομάδες, με παράταση καθώς οι διαπραγματευτές επιδιώκουν τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.
  • Το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το σχέδιο και «καλεί τη Χαμάς να το αποδεχθεί επίσης».
  • Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, υποσχέθηκαν πρόσφατα να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή τους στη συμφωνία.
  • Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αρχών της συμφωνίας.
  • Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη αλλά καλείται να διαδραματίσει ρόλο την επαύριον του πολέμου στον θύλακα, χαρακτήρισε επίσης κάνοντας λόγο για ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο Ισραήλ ξανά ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται ακόμα μία φορά το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της... όγδοης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με δηλωμένο στόχο να προωθήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός αλλά μάλλον ο βασικός στόχος είναι να κερδίσει έτσι ακόμη λόγο χρόνο για τους θύτες. 

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συνομιλήσει με τον Μπένι Γκαντς, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση πολέμου, και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. Χθες είχε συνομιλίες χθες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για περίπου δυο ώρες. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν τόνισε πως «η πρόταση πάνω στο τραπέζι θα ανοίξει τον δρόμο προς την ηρεμία κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ» με τον Λίβανο και την εντατικοποίηση της προσπάθειας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ «με χώρες της περιοχής». 

«Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία» των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων «να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που αναμένεται να μεταβεί στην Ιορδανία.

Διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων στην Ιορδανία

Η Ιορδανία διοργανώνει σήμερα διεθνή διάσκεψη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.  Η διάσκεψη έχει στόχο «να καθοριστούν τα μέσα για να βελτιωθεί η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε ότι η διάσκεψη θα αναζητήσει «δεσμεύσεις για μια συλλογική και συντονισμένη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα». «Βασικός στόχος της διάσκεψης αυτής είναι να επιτευχθεί συναίνεση για τα πρακτικά μέτρα ώστε να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες επί του πεδίου», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Αμπάς και άλλοι ηγέτες θα μετάσχουν επίσης, όπως και ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια και η πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα απειλούνται από λιμό.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) κατήγγειλαν «τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης που μαίνεται, τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση και την κατάρρευση των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου