05 Ιουνίου 2024

Ξεσηκωμός για τη λίστα της ντροπής με τα 3.800 παιδιατρικά χειρουργεία που εκκρεμούν - Μαζική διαμαρτυρία των υγειονομικών στα τρία νοσοκομεία παίδων

paidon-kinitopoiisi
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Ξεχείλισε το ποτήρι με 3.800 παιδιατρικά χειρουργεία να εκκρεμούν. ● «Εξι χρόνια τώρα “Αγλαΐα Κυριακού” και “Αγία Σοφία” βλέπουν 11 από τις χειρουργικές αίθουσές τους κλειστές, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν μήνα με τον μήνα οι λίστες των χειρουργείων» επισήμανε η αναισθησιολόγος Κατερίνα Ντουζέπη.

Για τη λίστα της ντροπής, τα 3.800 παιδιατρικά χειρουργεία στα νοσοκομεία Παίδων («Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία», Πεντέλης) που περιμένουν να πραγματοποιηθούν και όσα θα συνεχίσουν να προστίθενται σε αυτά, διαμαρτυρήθηκαν χθες μαζικά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» οι εργαζόμενοι στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται πεισματικά να λύσει το πρόβλημα στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία που η ίδια έχει δημιουργήσει με τη διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης ακόμα και της παιδιατρικής περίθαλψης, οι εργαζόμενοι απαντούν μαχητικά έχοντας τους γονείς των μικρών ασθενών τους στο πλευρό τους. Διότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα βάλαμε πλάτη, με υπερεφημέρευση και εξαντλητικές βάρδιες, χωρίς ρεπό και κανονική άδεια, και υπερβάλαμε εαυτούς για να δώσουμε πίστωση χρόνου να επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης» τόνισαν οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να κάνει άμεσα τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά σας ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες».

Τραγική κατάσταση

Και τα τρία Νοσοκομεία Παίδων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στα τμήματα Αναισθησιολογίας, με τους εναπομείναντες αναισθησιολόγους να υπερεφημερεύουν εδώ και έναν χρόνο κατ' επανάληψη, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές των νοσοκομείων και φυσικά τις ανάγκες του παιδικού πληθυσμού.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση όπου στο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργούν μόνο 3 από τις 9 αίθουσες, στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 3 από τις 8 και στο Παίδων Πεντέλης 2 από τις 3, με τους χειρουργικούς τομείς των νοσοκομείων να αναστέλλουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα.

«Εξι χρόνια τώρα τα δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία Παίδων -“Αγλαΐα Κυριακού” και “Αγία Σοφία”- βλέπουν 11 από τις χειρουργικές αίθουσές τους κλειστές, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν μήνα με τον μήνα οι λίστες των χειρουργείων» επισήμανε η Κατερίνα Ντουζέπη, αναισθησιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων τού «Αγλαΐα Κυριακού».

Οι μοναδικές «λύσεις» που βρίσκει η κυβέρνηση είναι αυτές των μετακινήσεων αναισθησιολόγων, όπως η πρόσφατη από το Παίδων Πεντέλης στο «Αγλαΐα Κυριακού», ανέφερε η Ιωάννα Πασπάτη, χειρουργός ορθοπαιδικός, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Πεντέλης, καταγγέλλοντας την υποκρισία των ιθυνόντων, αφού για να λειτουργήσουν οι μόλις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες του «Αγλαΐα Κυριακού» θα κλείσει αναγκαστικά -μετά τη μετακίνηση αναισθησιολόγου- μια χειρουργική αίθουσα στο Παίδων Πεντέλης. «Γιατί δεν το λέτε στις οικογένειες των παιδιών που περιμένουν να χειρουργηθούν; Καταθέτουμε την ντροπή μας κάθε φορά που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στις οικογένειες τα ανεξήγητα. “Δεν υπάρχει ενδιαφέρον”, λέτε, κάνετε προκηρύξεις για νοσηλευτές και δεν εμφανίζεται κανείς. Μήπως οι λόγοι είναι ο μισθός των 700 ευρώ, η υπερεργασία, οι μετακινήσεις, η αυταρχικότητα; Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, λέτε. Γιατί δεν προκηρύσσονται όλες οι κενές θέσεις ταυτόχρονα; Γιατί δεν τροποποιείτε τους οργανισμούς των νοσοκομείων στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας;»

«Δεν τρομοκρατούμαστε, κλιμακώνουμε τον αγώνα» ήταν το μήνυμα της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Αυτοί που κρατούν ομήρους με την πολιτική τους τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, αυτοί που τους εκβιάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους μετατρέπουν σε πελατεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας είναι αδίστακτοι, αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου