07 Μαΐου 2022

Δολοφονία Νίκου Σαμπάνη: Η ανάλυση δεδομένων στοιχειοθετεί τη δολοφονία του συνοδηγού (VIDEO)

Τα οκτώ λεπτά που διαρκεί η τρισδιάστατη αναπαράσταση της δολοφονίας είναι αρκετά για να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών

Η δημοσιογραφική ομάδα του omniatv σε συνεργασία με τον ερευνητή Φοίβο Συμεωνίδη συνδύασαν βίντεο, φωτογραφίες και στοιχεία από τη βαλλιστική έκθεση και παρουσιάζουν σε τρισδιάστατη απεικόνιση τη δολοφονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Ποια είναι η αλήθεια και ποια η συγκάλυψη για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ; Αυτό που μέχρι στιγμής δεν έκαναν οι ανακριτικές αρχές, δηλαδή να αξιοποιήσουν συνδυαστικά το βιντεοληπτικό υλικό με την έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης και την επιτόπια έρευνα, το έκαναν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Δημόπουλος και Λουκάς Σταμέλλος του omniatv σε συνεργασία με τον ερευνητή Φοίβο Συμεωνίδη: ανασύνθεσαν τα επιμέρους δεδομένα της ανθρωποκτονίας και την αναπαριστούν σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Το βίντεο (δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα omniatv.com) παρουσιάστηκε χθες στην εκδήλωση «Ψηλαφώντας μια αστυνομική και ρατσιστική δολοφονία» στο βιβλιοκαφέ red n’ noir, παρουσία των δημιουργών του και των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, Αλεξάνδρας Καραγιάννη και Θανάση Καμπαγιάννη. Εκεί ήταν και οι γονείς του Νίκου που τους τελευταίους έξι μήνες περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη μαζί με την κοινότητα των Ρομά.

Για την ανασύνθεση του υλικού χρησιμοποιήθηκαν βίντεο που τράβηξε περίοικος την ώρα του εγκλήματος, υλικό από την κάμερα ασφαλείας του διερχόμενου λεωφορείου αλλά και από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης, φωτογραφίες, στοιχεία από την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη του αυτοκινήτου και τη βαλλιστική εξέταση, καθώς και επιτόπια έρευνα.

Το βίντεο ξεκινάει με την παράθεση των ισχυρισμών των κατηγορούμενων αστυνομικών: ότι δηλαδή το κλεμμένο από τους Ρομά όχημα, το οποίο καταδίωκαν, εμβόλισε τις μηχανές τους και άνοιξαν πυρ όταν υπήρξε ενεργός κίνδυνος για συνάδελφό τους. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι το θύμα οδηγούσε το αυτοκίνητο.


Τα οκτώ λεπτά που διαρκεί η τρισδιάστατη αναπαράσταση της δολοφονίας είναι αρκετά για να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς τους: το αυτοκίνητο με τους Ρομά κάνει όπισθεν όταν παγιδεύεται από το διερχόμενο λεωφορείο και τρεις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Ενας αστυνομικός, που είναι συνοδηγός στην τρίτη μηχανή, φαίνεται να πέφτει στο έδαφος αλλά σηκώνεται κανονικά.

Τη στιγμή που το αυτοκίνητο έχει γυρίσει προς τα κάτω και πριν ξεκινήσει να κινείται κατηφορικά, ακούγεται ο πρώτος πυροβολισμός. Ετσι αποδεικνύεται ότι η χρήση όπλων έγινε στο πλαίσιο της καταδίωξης. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι αστυνομικοί λένε ψέματα για εμβολισμό όλων των μηχανών τους, με προφανή σκοπό να δικαιολογήσουν τους 36 πυροβολισμούς τους.

Οι τρύπες από τις σφαίρες στο πίσω και δεξιά μέρος του οχήματος εξηγούν γιατί δολοφονήθηκε ο συνοδηγός και τραυματίστηκε σοβαρά ο ανήλικος Ρομ που καθόταν ακριβώς στο πίσω κάθισμα. Το όχημα λειτούργησε σαν ασπίδα για τον οδηγό, ο οποίος άνοιξε την αριστερή πόρτα και κατάφερε να διαφύγει εν μέσω πυροβολισμών.

Η φωτογραφία του αυτοκινήτου που τραβήχτηκε αμέσως μετά τη δολοφονία δείχνει την πόρτα του οδηγού ανοιχτή. Αλλωστε, εκείνη τη στιγμή αστυνομικός διαβιβάζει ότι «ο οδηγός έφυγε». Από τη στιγμή που ανοίγει η πόρτα του οδηγού εξακολουθούν να ακούγονται έντεκα πυροβολισμοί, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί δεν αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του οχήματος αλλά στην εξόντωση των επιβατών του.

-Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου