16 Μαΐου 2022

Νοσοκομείο Ρόδου: Χειρουργήστε σε ιδιωτική κλινική


Εντολή στους γιατρούς του νοσοκομείου Ρόδου από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια ● «Αντί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία των νησιών με προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές λόγω καλοκαιριού, ενισχύουν τις ιδιωτικές κλινικές με γιατρούς», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Eντολή να χειρουργούν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική που ανήκει σε μεγάλο όμιλο υγείας δίνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου στους χειρουργούς του νοσοκομείου της Ρόδου! Μετά τα απανωτά... λοκντάουν του Εθνικού Συστήματος Υγείας στ’ όνομα της πανδημίας Covid-19, λοκντάουν που είχαν ως συνέπεια την εγκατάλειψη των υπόλοιπων ασθενειών, η κυβέρνηση συνεχίζει αμείλικτη να προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας.

Οι επικοινωνιακές «φούσκες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σκάνε. Οι ανάγκες των ασθενών δεν είναι προτεραιότητά της, όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύνουν οι εκπρόσωποί της στην τηλεόραση, όπως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που υπόσχεται πως «δεν θα μείνει κανείς πίσω. Κανείς αβοήθητος». Ακολουθεί τις εξελίξεις, με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, στην προκειμένη περίπτωση της υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, με έγγραφό του ζητά από τους χειρουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» να χειρουργούν στη μοναδική ιδιωτική κλινική του νησιού! Αντί να ενισχύσει το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, ενισχύει τον μεγάλο ιδιωτικό όμιλο υγείας στον οποίο ανήκει η κλινική.

Στη συγκεκριμένη κλινική, σύμφωνα με το έγγραφο, «δύνανται να πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις σε ασθενείς που διακομίστηκαν στην αναφερόμενη ιδιωτική κλινική, από την εφημερία του νοσοκομείου». Τις επεμβάσεις στην ιδιωτική κλινική θα πραγματοποιούν γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, οι οποίοι θα καθορίζονται από τον διευθυντή της εκάστοτε κλινικής, σε συνεργασία με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Για «απίθανα πράγματα» και για «πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το σύστημα Υγείας» κάνει λόγο ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που δημοσιοποίησε το έγγραφο. «Αντί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία των νησιών με προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές λόγω καλοκαιριού, ενισχύουν τις ιδιωτικές κλινικές με γιατρούς», σχολιάζει.

Τα πράγματα, όμως, είναι χειρότερα. Μπορεί η γραπτή εντολή του διοικητή της 2ης ΥΠΕ να μιλάει για τα περιστατικά που προσέρχονται στην εφημερία, αλλά στην προφορική ενημέρωση προς τους εκπροσώπους της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου έκανε λόγο για περιστατικά από τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, αποκαλύπτει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αριστείδης Καΐκης, παθολόγος στην Α’ Παθολογική Κλινική και στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νοσοκομείου.

Η έγγραφη εντολή που ορίζει οι χειρουργικές επεμβάσεις των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, είναι νόμιμη! To προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης της Ν.Δ. το φθινόπωρο του 2021 για την πανδημία, που όμως βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Τότε η κυβέρνηση επιχειρούσε να καλύψει το πρόβλημα που η ίδια είχε δημιουργήσει στο ΕΣΥ, μετατρέποντάς το σε σύστημα μίας νόσου. Κι εξηγούμε: Επειδή στο ΕΣΥ οι χειρουργικές κλινικές και οι χειρουργικές αίθουσες είχαν μετατραπεί σε κλινικές Covid, είχε επιτραπεί να χειρουργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ερωτήματα

Το έγγραφο προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του διοικητή, «καθώς δεν έχει υπάρξει διαταραχή στη διενέργεια των επειγόντων χειρουργείων στο νοσοκομείο, παρά την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα χειρουργεία, ακόμα και στις περιόδους που δεχόταν τη μεγαλύτερη πίεση από τις νοσηλείες των περιστατικών Covid-19», επισημαίνει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Eπιπλέον, «αφήνει έκθετο το νοσοκομείο αφού ζητά να μεταφερθεί ο εφημερεύων χειρουργός (μαζί με τον ειδικευόμενο) από τη θέση στην οποία οφείλει να βρίσκεται στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στην ιδιωτική κλινική. Τα εύλογα ερωτήματα προφανώς συνεχίζονται, όπως το ποιος γιατρός θα αναλάβει τη μετεγχειρητική παρακολούθηση του αρρώστου και πιθανές επιπλοκές (θα πηγαινοέρχονται οι χειρουργοί μεταξύ του δημόσιου νοσοκομείου και της ιδιωτικής κλινικής;) αλλά και το αν η ιδιωτική κλινική προτίθεται να αναλάβει τη μετεγχειρητική νοσηλεία και πιθανώς την αντιμετώπιση επιπλοκών (όταν δηλαδή η νοσηλεία καταστεί «μη κερδοφόρα»)».

Η προφορική εντολή, ωστόσο, του διοικητή της 2ης ΥΠΕ δεν είναι καν νόμιμη! Τι είπε ο διοικητής στην Ενωση των γιατρών του Νοσοκομείου Ρόδου, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας; Οτι ασθενείς από τη λίστα, χωρίς να τηρείται η σειρά, θα μπορούν να χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα από τους γιατρούς του νοσοκομείου: 

«Μας παρουσιάστηκε μία διαφορετική κατεύθυνση εξίσου -αν όχι περισσότερο- απαράδεκτη. Τα περιστατικά που θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική δεν θα είναι τα επείγοντα, αλλά προγραμματισμένα χειρουργεία από τη λίστα αναμονής του νοσοκομείου (όχι με την προτεραιότητα την οποία καθορίζει η λίστα, αλλά “επιλεγμένα” από άγνωστη αρχή) και από νοσοκομειακούς χειρουργούς του Γ.Ν. Ρόδου που είναι εκτός εφημερίας. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Ροϊλού, δεν θα υπάρξει αμοιβή του μεταφερόμενου γιατρού, αλλά θα “προσπαθήσει” να λάβουν αμοιβή από το δημόσιο νοσοκομείο (!) για μία εφημεριακή απασχόληση. Η απουσία της βούλησης του ασθενή από τον σχεδιασμό είναι για άλλη μια φορά εκκωφαντική, ενώ η παραπάνω (προφορικά περιγραφείσα) διαδικασία, εκτός από ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, είναι και εντελώς έωλη νομικά…».

Οι γιατροί μιλούν για άλλο ένα «δωράκι» στα ιδιωτικά συμφέροντα που απομυζούν τον ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να χειρουργηθούν. Ζητούν να αποσυρθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ που διαλύει το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου και νομιμοποιεί ουσιαστικά τη «μαύρη» πληρωμή των γιατρών και το «φακελάκι».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου