06 Μαΐου 2022

«Η δίκη των Σεπολίων»: Τελευταία δικάσιμος


Γράφει η
Γιώτα Τέσση

Αύριο (σ.σ. σήμερα 6/5/2022) αναμένεται να πέσει η αυλαία στη δίκη που πήρε το όνομα μιας ολόκληρης περιοχής και μιας οικογένειας. «Η δίκη των Σεπολίων» ή «η δίκη των Καττήδων», όπως έγινε γνωστή, δεν απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων, ούτε τις ενημερωτικές εκπομπές, παρ’ όλο που συμπολίτες μας δέχτηκαν την αλόγιστη βία της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη γειτονιά τους και βρέθηκαν κατηγορούμενοι για να συγκαλυφθεί η απρόκλητη καταστολή.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020, όταν με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με πρόσχημα την προστασία από την πανδημία η ΓΑΔΑ ανακοίνωνε απαγόρευση των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, συλλογικότητες, φορείς, συνδικάτα αντέδρασαν στην αντισυνταγματική απαγόρευση και εκατοντάδες δημοκρατικοί πολίτες την αψήφησαν και βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου εικόνες ντροπής για τη δημοκρατία. Η κορύφωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγράφηκε στα Σεπόλια, όπου αστυνομικοί χτυπούσαν νέα παιδιά, φοιτητές, έβριζαν και έσπρωχναν τη μάνα τους, απαγόρευαν στο ασθενοφόρο να μεταφέρει άμεσα τον πατέρα τους στο νοσοκομείο και στο τέλος τούς φόρτωναν με κατηγορητήρια.

Μέχρι να ξεκινήσει η δίκη στις 13 Οκτωβρίου 2021 είχε περάσει ένας χρόνος ομηρίας των κατηγορουμένων. Μπορεί να ήταν ελεύθεροι επειδή αντιμετωπίζουν πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, παραβίαση των μέτρων για Covid, διατάραξη ειρήνης κ.ά.), όμως πηγαινοέρχονταν στα δικαστήρια, ήταν παρόντες στις προκλήσεις των αστυνομικών, απολογούνταν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Επτά μήνες αργότερα, η δίκη φτάνει στο τέλος της με την εισαγγελική πρόταση και την ανακοίνωση της απόφασης (κτίριο 13, αίθουσα 3, Ευελπίδων, 9 π.μ.).

Κατά τη διαδικασία αποδείχτηκε η αθωότητα των κατηγορουμένων και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στη δικαστική απόφαση. Είναι όμως αρκετό, από τη στιγμή που δεν θα καταγραφεί ότι κατηγορούμενοι έπρεπε να ήταν οι κατήγοροι αστυνομικοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου