10 Μαΐου 2022

50.000 θέσεις εργασίας κενές? Και λίγες είναι!


Μια συνηθισμένη αγγελία για δουλεία σε εποχιακή επιχείρηση:

«Ζητείται εργαζόμενος / εργαζόμενη από την .. επιχείρηση στον … τουριστικό προορισμό για την κάλυψη της θέσης … Εργασία Μάιο – Οκτώβριο. Μισθός ανάλογος προσόντων. Παρέχεται διαμονή – διατροφή»

Τι ΔΕΝ αναφέρει αυτή η αγγελία

  • Ωράριο: Χιλιάδες καταγγελίες από εργαζόμενους και εργαζόμενες του τουριστικού κλάδου κάθε χρόνο για εξαντλητικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που προσομοιάζουν περισσότερο σε σχέσεις δουλοπαροικίας παρά μισθωτής εργασίας. Η παραχώρηση ακόμα και ενός ρεπό το δίμηνο παρουσιάζεται ως «δώρο και καλοσύνη» της εργοδοσίας, ενώ οι λιγότερες από 10 ώρες συνεχόμενης δουλείας ως «επιχείρηση που σκέφτεται τον εργαζόμενο».
  • Μισθός: Καταργώντας πλήρως τον μύθο για απολαβές άνω του μέσου όρου της αγοράς, η σκληρή πραγματικότητα του εποχικού εργαζόμενου και εργαζόμενης είναι η ανασφάλιστη εργασία, η εργασία εκ περιτροπής μέσω του προγράμματος συνεργασία με την επακόλουθη μείωση του μισθού, τα δύο χρόνια πενιχρών επιδομάτων διάρκειας 6 μηνών, οι απλήρωτες καθημερινές υπερωρίες, η σωματική και ψυχική εξάντληση. Άραγε, πώς θα έπρεπε να υπολογιστεί ο μισθός για αυτές τις συνθήκες? Ειδικά όταν τα κέρδη των επιχειρήσεων που απασχολείται το προσωπικό είναι τόσο χυδαία δυσανάλογα περισσότερα. Ταυτόχρονα, για να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί του κλάδου, η κυβέρνηση προτείνει την ένταξη Ουκρανών προσφύγων, ως φθηνό εργατικό προσωπικό, εκμεταλλευόμενη πλήρως την δυσχερή θέση που ο πόλεμος τους οδήγησε.
  • Διαμονή – Διατροφή: Μόλις πριν 4 ημέρες, νέες σοβαρότατες καταγγελίες από τη Μύκονο, τον παράδεισο των τουριστών και την κόλαση των εργαζομένων, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι στο βωμό της ελαχιστοποίησης του κόστους του προσωπικού, η εργοδοσία δεν διστάζει να στιβάζει εργαζόμενους και εργαζόμενες, να τους αναγκάζει να διαβιώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες, μην επιτρέποντας καν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή επίπεδα εργασίας και ζωής.

Πώς θα ήταν, λοιπόν, μια ειλικρινής αγγελία για δουλεία σε εποχική επιχείρηση:

«Ζητείται σύγχρονος δούλος από την .. γαλέρα  στον … τουριστικό προορισμό για την κάλυψη όλων των καπρίτσιων αφεντικού και τουριστών … Διάρκεια Μάιο – Οκτώβριο, εκτός εάν δεν έχει πολλή κίνηση ή/και αντιμιλήσεις. Μισθός εξαρτάται από τα κέρδη της γαλέρας, ΔΕΝ δίνονται επιδόματα αδειών, Κυριακών, αργιών και το δώρο Χριστουγέννων εναπόκειται στην ευχέρεια του αφεντικού.  Ωράριο 10-12 ώρες – 7 ημέρες την εβδομάδα. Παρέχεται διαμονή σε κοντέινερ, υπόγεια με υγρασία και αμφίβολες συνθήκες υγιεινής – διατροφή ό,τι μένει στον σέφ για να βγει το κοστολόγιο του. Απαγορεύεται ρητά η σκέψη για οποιοδήποτε δικαίωμα»

ΕΣΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ?

Εμείς, λοιπόν, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου, δεν αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχουν 50.000 θέσεις εργασίας κενές, όπως υποκριτικά σχολιάζει η κυβέρνηση ΝΔ, τα μεγαλοαφεντικά και οι προκλητικοί δημοσιογράφοι που ο καθένας με τη δικιά του συμβολή έχει δημιουργήσει και επεκτείνει την υπερεκμετάλλευση στην εποχική εργασία.

Αντιθέτως, μέχρι να διασφαλιστούν:

  • Τα ωράρια
  • Οι μισθοί
  • Η ασφάλεια
  • Οι εργασιακές συνθήκες

Όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, ευχόμαστε να μην συμπληρωθούν ποτέ.

ΠΗΓΗ: ΛΑΝΤΖΑ - Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου