Aθήνα, 24/06/2024

Προς
Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) Δήμου Αθηναίων

Σας απευθύνουμε το παρόν, σχετικά με περιστατικό αστυνομικής βίας κατά μαθητή της Β’ τάξης του Μουσικού Σχολείου Αθηνών, του  …, πολίτη Βενεζουέλας, δικαιούχου καθεστώτος διεθνούς προστασίας, διαμένοντος στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του τα τελευταία 7 χρόνια.

Αναφορικά με το περιστατικό, παραθέτουμε στο σημείο αυτό ένα μικρό ιστορικό των γεγονότων. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21/6 στις 5.30 μ.μ., ο …, ενώ πήγαινε σε περίπτερο στην οδό Δημητσάνας, δίπλα από τη γειτονιά όπου και διαμένει για να ψωνίσει, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία. Ομάδα αστυνομικών ΔΡΑΣΗ, την στιγμή που έβγαινε από το περίπτερο, τον συνέλαβε βίαια και τον οδήγησε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, χτυπώντας τον και απειλώντας τον με τις εκφράσεις “μουνόπανο”, “πουτάνας γιέ”, “θα σε γαμήσουμε”. Εκεί, με χυδαίες σεξιστικές απειλές και κυρίως με την απειλή βιασμού, τον εξανάγκασαν επανειλημμένα σε σωματικό έλεγχο, λέγοντας του “θα περάσουμε καλά “, “θα κάνεις ό,τι σου λέω εγώ”. Παράλληλα, προσπαθούσαν να του αποσπάσουν ομολογία για συμμετοχή του σε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη γειτονιά των Προσφυγικών στις 20/6. Του απέσπασαν με βία το κινητό του τηλέφωνο και με τη βία ξεκλείδωσαν την συσκευή με το δακτυλικό του αποτύπωμα, προχωρώντας παράνομα σε ανάγνωση όλων των προσωπικών του συνομιλιών. Ταυτόχρονα του ζητούσαν να τους δώσει τα ονόματα ατόμων της γειτονιάς, λέγοντας ότι αν το κάνει θα τον αφήσουν.

Ο … τρομοκρατημένος και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση δεν καταλάβαινε γιατί απήχθη και βρίσκεται κρατούμενος. Οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ συνέχισαν το όργιο των χυδαίων σεξιστικών απειλών τους και του επαναλάμβαναν διαρκώς, ότι έχει ομολογήσει κατά την προσαγωγή, με σκοπό όχι μόνο την περαιτέρω τρομοκράτησή του, αλλά και την διάλυση του ηθικού του. Διενήργησαν σωματικό έλεγχο παράνομα χωρίς την παρουσία κάποιου εκ των γονέων του. Ζητούσε επανειλημμένα δικηγόρο και του απαντούσαν ότι “που βρήκες εσύ τα λεφτά να έχεις δικηγόρο”. Ταυτόχρονα του επαναλάμβαναν διαρκώς ότι θα ανακαλέσουν την άδεια παραμονής, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του και ότι θα τον απελάσουν.

Όταν τελικά η δικηγόρος του μετέβη στη ΓΑΔΑ αντίκρυσε ένα τρομοκρατημένο παιδί που δεν ήθελε να μείνει με τίποτα μόνο του όλο το βράδυ στα κρατητήρια, ενώ οι αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας του φώναζαν ότι έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Η δικηγόρος ανέφερε στους παρόντες αστυνομικούς της κρατικής ασφάλειας ότι οι παραπάνω πράξεις συνιστούν βασανιστήρια.

Στο σημείο αυτό οι αστυνομικοί τιθέντες προ των ευθυνών τους προσέγγισαν τον ανήλικο και άρχισαν να τον ρωτάνε αν ίδιοι είχαν διενεργήσει κάποια από τις παραπάνω πράξεις, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Την επόμενη μέρα, 22/6, ο ανήλικος οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέως Ανηλίκων. Και πάλι οι συνοδοί αστυνομικοί ρωτούσαν τον ανήλικο που βρήκε δυο δικηγόρους. Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τον ανήλικο ζήτησαν ακρόαση από την Εισαγγελική Αρχή και εξέθεσαν αναλυτικά τα περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής βίας που υπέστη ο ανήλικος κατά την παράνομη σύλληψη και κράτησή του, ζητώντας της να διενεργήσει αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα ως οφείλει. Παράλληλα, συντάχθηκε σχετική αναφορά προς το Συνήγορο του Παιδιού και το Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, αλλά και απεστάλη επιστολή προς το Δίκτυο Διερεύνησης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Όλα τα παραπάνω, συνιστούν βασανιστήρια (αρ. 1 Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων) από αστυνομικά όργανα, σωματική και ψυχολογική βία με σκοπό να αποκτηθούν πληροφορίες και ομολογία, με σκοπό την τιμώρηση, τον εκφοβισμό και εξαναγκασμό του ανηλίκου. Συνιστούν σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από δημόσιο λειτουργό και μάλιστα εμπεριέχοντας ρατσιστικό κίνητρο και σκοπό, βία που προσδιορίζεται και εκκινεί με βάση την εθνοτική καταγωγή αλλά και τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Δεν χρειάζεται να τονιστεί εκ νέου η βαρύτητα των ανωτέρω πράξεων δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορούν ανήλικο άτομο. Συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις σύμφωνα με το Εθνικό μας Δίκαιο αλλά και παραβιάζουν υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες, μεταξύ άλλων την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε συνοπτικά στην ευρύτερη συνθήκη, καθώς η συγκεκριμένη στοχοποίηση, πέρα από προσωπική επίθεση, αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης στοχοποίησης της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας. Ο ανήλικος κατηγορείται για συμμετοχή στα γεγονότα της 20/6 στη γειτονιά των Προσφυγικών, ενώ με κανέναν τρόπο από τη δικογραφία που μας κοινοποιήθηκε, δεν προκύπτει η ταυτοποίησή του. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η αστυνομία αναζητά “70 άγνωστους δράστες” στοχεύοντας στην πραγματικότητα στην φυσική και πολιτική καταστολή της γειτονιάς. Αυθαίρετα εν προκειμένω αποφάσισαν να ξεκινήσουν συνδέοντας τον ανήλικο, στοχοποιώντας τα πιο ευάλωτα μέλη της.

Τα γεγονότα στις 20/6 αποτέλεσαν συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών, μιας συνθήκης συνεχών διώξεων, παράνομων προσαγωγών, εντατικοποιημένων παρακολουθήσεων, προσωπικών πιέσεων και εκβιασμών, ειδικά μεταναστών, επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν από τη σύλληψη του ανηλίκου είχαν πραγματοποιηθεί 8 παράνομες και αναίτιες προσαγωγές μελών της κοινότητας. Ακολούθησε η μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ και η απελευθέρωσή τους στη συνέχεια χωρίς κατηγορίες. Η Επιτροπή για την Ανάδειξη και την Υπεράσπιση της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών και της Συλλογικής της Μνήμης ήδη προχώρησε σε κοινοποίηση αναφοράς σε εθνικές και ευρωπαϊκές
Αρχές και Οργανισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να καταγράψετε και να διερευνήσετε περαιτέρω το αναφερόμενο περιστατικό, να δημοσιοποιήσετε από τη θέση σας το περιστατικό, να υποβάλετε εισήγηση σχετικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και να κινητοποιηθείτε με όποιον άλλο τρόπο εσείς νομίζετε.

Επιτροπή για την Ανάδειξη και την Υπεράσπιση της Κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών και της Συλλογικής της Μνήμης

Οι δικηγόροι

Το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα ανωτέρω.

Το Ψήφισμα ΣΕΜΠ 2.7.2024

«Τα περιστατικά εκτέθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση της 02/07/2024 από τη συνήγορο του παιδιού, ενώ ειπώθηκαν για το χαρακτήρα του από την υποδιευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αθηνών, όπου ο 15χρονος φοιτά στη Β ́ Γυμνασίου. Στη διάθεση του ΣΕΜΠ τέθηκε και σχετική καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του παραπάνω σχολείου. Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά έναντι ανήλικων παιδιών, και ιδίως μεταναστών που συχνά αντιμετωπίζουν και τη ρατσιστική βία δυνάμενων καταστολής, με όσους κινδύνους αυτό δημιουργεί για κοινωνικό εκφασισμό.  Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για όσα καταγγέλλονται ότι έγιναν από αστυνομικούς σε βάρος του 15χρονου, και την απόδοση δικαιοσύνης» αναφέρει το ψήφισμα.