07 Ιουνίου 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ΑΔΑΕ, με απόφαση της πλειοψηφίας των ορισμένων από την κυβέρνηση μελών της, δεν καλεί σε ακρόαση την ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου. | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα Μητσοτάκη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου • Τι έγινε στην συνεδρίαση της Αρχής • Πώς θα κινηθεί ο Ανδρουλάκης • Για κατάλυση του κράτους δικαίου μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη μια «βόμβα» στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύπτεται, καθώς η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αποφάσισε σε χθεσινή συνεδρίαση να μην καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την άρνηση της υπηρεσίας να ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την απόφαση αυτή που έρχεται παρά τη σχετική ξεκάθαρη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκαλύπτουν «Τα Νέα» μέσω της στήλης Μικροπολιτικός.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η ψηφοφορία ήταν οριακή, καθώς η απόφαση να μην κληθεί για εξηγήσεις ο Θεμιστοκλής Δεμίρης ήρθε με ψήφους 4-3, ενώ στη συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες. Η εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνει ότι η εισήγηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ήταν να κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, όμως η πρότασή του δεν πέρασε.

«Και η πλειοψηφία "εξασφαλίστηκε" από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την τελευταία, επεισοδιακή, αλλαγή στη σύνθεση της ανεξάρτητης Αρχής» τονίζει με νόημα ο Μικροπολιτικός.

Ξεκάθαρη κατάλυση του κράτους δικαίου

Η αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε σε υψηλούς τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τον «πρωθυπουργό των υποκλοπών» ότι «συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί».

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν επιτρέπει στην ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει πλέον την αναλυτική ενημέρωση των θυμάτων των υποκλοπών για τους λόγους της παρακολούθησής τους» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει «με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει  χρόνο, παραπέμποντας τα θύματα των υποκλοπών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ζητήσουν εκ νέου την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο».

«Η διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών είναι η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του. Και στην προσπάθεια αυτή έχει δείξει πως δεν διστάζει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών και να κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για κατάλυση του κράτους δικαίου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κινηθεί νομικά κατά όλων όσοι εμπλέκονται και παρεμποδίζουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, όπως είχε προαναγγείλει, άλλωστε και μέσω της «Εφ.Συν.» πριν από μερικές ημέρες. 

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ξεκάθαρα: Όποιος αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ θα βρεθεί απέναντί μου νομικά, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας λέει πρέπει να μου δοθεί η τυπική αιτιολογία για να συνεχίσω τον δικαστικό μου αγώνα, γιατί αρνούνται; Η πραγματική αιτιολογία ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και φοβούνται το ποινικό αποτέλεσμα. Εγώ λοιπόν θα συνεχίσω θεσμικά, όλες μου οι νίκες σε αυτό το θέμα είναι γιατί κινήθηκα θεσμικά και όχι από άλλα κυκλώματα επικοινωνιακά, στο τέλος θα είμαστε οι νικητές σε αυτή την υπόθεση Καταλαβαίνω ότι ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά, τελειώνουν οι εκλογές την Κυριακή, έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλά βήματα... 

Συνεπώς οι επόμενες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές αναμένονται γεμάτες εξελίξεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου