26 Ιανουαρίου 2023

Το παρακράτος ως εξουσία

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Πρόκειται για κατάλυση κάθε έννοιας της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε χθες μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, επειδή ο τελευταίος, αλλά και η Αρχή στην οποία προΐσταται, πράττοντας το καθήκον τους και διερευνώντας το σκάνδαλο των υποκλοπών, βρήκαν ακόμη περισσότερα και αδιάψευστα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Ο θλιβερός κυβερνητικός εκπρόσωπος -που άλλα πιστεύει κι άλλα δηλώνει δημοσίως, όπως πολλοί άλλοι στη Ν.Δ.- δεν έχει το σθένος να αντισταθεί στη θέληση του ενοίκου του Μαξίμου καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να ταυτίσει τον κ. Ράμμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι συνωμοτεί μαζί του κατά της κυβέρνησης.

Κι αυτό, όταν ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ επιχείρησε να ενημερώσει θεσμικά τη Βουλή για τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά τον εμπόδισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Κι αυτό όταν ο κ. Ράμμος ενημερώνει τη Βουλή, πάλι θεσμικά. Με τον μόνο δρόμο που έμεινε ανοιχτός: με τις επιστολές που έστειλε στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πολιτικός του προϊστάμενος γνωρίζουν πολύ καλά πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν έχει κανένα λόγο να ταυτιστεί με κανέναν -πόσο μάλλον να συνωμοτήσει- καθώς ο ίδιος και η Αρχή στην οποία προΐσταται αντλούν την εξουσία τους από το Σύνταγμα, ορίζονται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και λογοδοτούν σε αυτήν. Το σημαντικότερο δε όλων, ούτε υποτάσσονται αλλά ούτε και ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς είναι που ενόχλησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οτι, δηλαδή, η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή ασκώντας τη συνταγματική εξουσία της αποκάλυψε τις παρανομίες του μεγάρου Μαξίμου και ειδικότερα του πρωθυπουργού και του παρακράτους που είχε στήσει με τον ανιψιό του, κ. Δημητριάδη, τον κ. Κοντολέοντα και μερικούς άλλους.

Η χθεσινή επίθεση κατά του κ. Ράμμου συνιστά την απόλυτη ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά αποδεικνύει και το πόσο επικίνδυνο για τη χώρα και τους θεσμούς είναι το παρακράτος που έστησε στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στην πτώση του αυτό το παρακράτος απειλεί πως δεν θα διστάσει να παρασύρει τους πάντες και τα πάντα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου