21 Ιανουαρίου 2023

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα επιστολή του Χρ. Ράμμου για ενημέρωση της Βουλής – Ακόμα 20 άτομα υπό παρακολούθηση από το Predator σύμφωνα με έρευνα της ΑΠΔΠΧ


Με νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία απέστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, εμμένει στο αίτημα της ακρόασης από την Επιτροπής, παρά τα θεσμικά κωλύματα που επικαλείται η κυβέρνηση και την απόφαση του Προέδρους της Βουλής να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα του Χρ. Ράμμου.  Συγκεκριμένα στην επιστολή του αναφέρει:

Το αίτημα για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παράγραφος 6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη, με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ, ορίζεται ότι “6. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”.

Παράλληλα ο Χρήστος Ράμμος στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ “ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού”.

Συμπληρώνει δε, πως σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν δεν ζητούσε να ενημερώσει τη Βουλή, θα είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος.”

Στο μεταξύ περίπου, 40 γραπτά μηνύματα που περιέχουν μολυσμένα με Predator links, τα οποία έχουν αποσταλεί σε “λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς” κινητών τηλεφώνων, έχει εντοπίσει με έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με σημερινό  ρεπορτάζ του Inside Story

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το Inside Story  απηύθυνε ερωτήματα στην ΑΠΔΠΧ μετά το πρόστιμο 50.000 ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία Intellexa η οποία εμπορεύεται το Predator.  Στις απαντήσεις της, αναφέρει ότι «έως σήμερα η Αρχή έχει απευθυνθεί σε τέσσερις τέτοιες εταιρείες  στην Ελλάδα. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές θα είναι οι τελευταίες στην Ελλάδα ή όχι. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται εταιρείες εκτός Ελλάδας –όπως έχει ήδη διαπιστωθεί– αλλά εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνεργασία από τις εκάστοτε ομόλογες εποπτικές αρχές». Και ακόμα τονίζει ότι: «Έως σήμερα έχουν προκύψει περί τα 40 SMS αλλά η διερεύνηση συνεχίζεται» και πως αυτά «έχουν αποσταλεί σε λίγο παραπάνω από 20 αριθμούς. Άρα κάθε στόχος έχει λάβει πάνω από ένα sms-δόλωμα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου