Το χθεσινό χειροκρότημα που έκλεισε τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τo φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου ήταν χαρακτηριστικό της απήχησης που είχε η παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Τα μέλη της επιτροπής Αναφορών (PETI) είχαν απέναντί τους τη μητέρα του Ζακ, Ελένη, που μιλώντας στα αγγλικά, με αξιοπρέπεια και βουβό πόνο, περιέγραψε τα γεγονότα εκείνης της μοιραίας μέρας του Σεπτεμβρίου 2018, αλλά και τον ρόλο των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. «Δεν θέλω να βάλουν κάποιον φυλακή, δεν θέλω να παραστήσουν το δικαστήριο. Θέλω μόνο να μην ξανακούσω τη λέξη “αθώος” στο δικαστήριο», είπε στην «Εφ.Συν.» μετά το τέλος της ακρόασης η Ελένη Κωστοπούλου.
Πείστηκαν όλοι
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν τελικά την παραπομπή της υπόθεσης στην επιτροπή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη γνωστή LIBE.
Με άλλα λόγια, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, σε πείσμα της τυπικής τοποθέτησης του εκπροσώπου της Κομισιόν, ότι το θέμα δεν αφορά την Ε.Ε. Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν κάποια μέλη, στο τέλος όλοι πείσθηκαν και η απόφαση ανακοινώθηκε από το προεδρείο ως ομόφωνη.
«Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι καταθέσεις των τεσσάρων αστυνομικών ήταν πανομοιότυπες, όλοι ισχυρίζονταν ότι ο Ζακ ήταν επικίνδυνος, αποτελούσε απειλή για αυτούς και τους παρευρισκόμενους και ότι χρησιμοποίησαν μόνο την απαραίτητη βία για να τον συλλάβουν. [...] Τρεις ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα τα χτυπήματα και τα τραύματα που προκλήθηκαν στον Ζακ προκάλεσαν την καρδιακή προσβολή του. Ο Ζακ ήταν ένα υγιές άτομο και η καρδιά του ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Γιατί λοιπόν αθωώθηκαν οι αστυνομικοί όταν συνέβαλαν στον θάνατο του Ζακ;» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελένη Κωστοπούλου.
Και συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να σας πω γιατί. Επειδή ήξεραν ότι δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσουν σε κανέναν για τις πράξεις τους. [...] Η ελληνική αστυνομία έχει μακρά ιστορία ξυλοδαρμών, πυροβολισμών, κακοποιήσεων, ακόμα και βιασμών. Απολαμβάνουν ατιμωρησία, κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που τους έχει δοθεί και δρουν αυθαίρετα. Η οικογένειά μας αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Η μητέρα τού Ζακ ζήτησε πράξεις και όχι λόγια. «Εναπόκειται σε εσάς να αλλάξετε τα πράγματα και να διασφαλίσετε ότι η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια προστατεύονται και γίνονται σεβαστές σε όλη την Ευρώπη και ότι κανείς δεν μπορεί να αφαιρεί μια ζωή και να τη γλιτώνει, ανεξάρτητα από τον τίτλο, την εξουσία ή την οικονομική του κατάσταση», τόνισε.
Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έπαιξαν οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και από τα άλλα κράτη-μέλη, όπως το Λουξεμβούργο και την Ισπανία. «Οταν νιώθεις ότι ένα ολόκληρο σύστημα μιντιακό, πολιτικό, ακροδεξιό φασιστικό σκοτώνει 2η φορά το παιδί. Κι εδώ έρχεται κι είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς τους ευρωβουλευτές, τους δημοκράτες ευρωβουλευτές από όποια χώρα είμαστε, να πούμε ότι η Ευρωβουλή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες για να βρουν το δίκιο τους, αλλιώς δεν έχουμε άλλο λόγο ύπαρξης. Για όλους τους Ζακ που έχουμε χάσει και για τους άλλους που κάποιοι σκέφτονται να τους δολοφονήσουν, επειδή είναι διαφορετικοί, επειδή δεν τους μοιάζουν, επειδή είναι φτωχοί· είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας αυτό το πράγμα· ή είναι ΛΟΑΤΚΙ ή είναι πρόσφυγας, πιο ανατολικά επειδή είναι γυναίκα, επειδή είναι εργάτης, επειδή είναι Εβραίος, επειδή είναι κάπως...» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.
Αστυνομική βία
«Η δολοφονία του Ζακ δεν είναι μια “παραφωνία”. Τέτοια φαινόμενα αστυνομικής βίας, κρατικής καταστολής, στοχοποίησης με ρατσιστικά, ομοφοβικά κίνητρα, βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Χρειάζεται να θυμηθούμε την καταδίωξη και το γάζωμα με σφαίρες από την αστυνομία του αυτοκινήτου του Νίκου Σαμπάνη, που επέφερε τη δολοφονία του, την αντίστοιχη υπόθεση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι», είπε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος. «Ακούσαμε την τοποθέτηση της Κομισιόν για την υπόθεση Κωστόπουλου, να “νίπτει τας χείρας της”. Επαναφέρει τα απαράδεκτα τετριμμένα περί “υπέρμετρης χρήσης βίας”. Στην περίπτωση του Ζακ, του Σαμπάνη, του Φραγκούλη, που δολοφονήθηκαν, ποιο είναι το μέτρο τής Κομισιόν και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για τη βία που ασκήθηκε;» αναρωτήθηκε.
«Το σκοτάδι του ακροδεξιού μίσους και της ομοφοβίας νικήθηκε από το φως της Αλήθειας! [...] Η μάχη της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για δικαιοσύνη είναι και δική μας μάχη!» δήλωσε μετά την απόφαση ο Κώστας Αρβανίτης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ με ολόκληρη την ομιλία της Ελένης Κωστοπούλου στην Επιτροπή Αναφορών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου