21 Ιανουαρίου 2023

Για τέταρτη εβδομάδα στους δρόμους οι καλλιτέχνες

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Νόρα Ράλλη 
 
Με μεγάλη συμμετοχή η χθεσινή (σ.σ.: 19/1/2023) συγκέντρωση και πορεία από το υπουργείο Πολιτισμού στο Μαξίμου όπου επιδόθηκε ψήφισμα. ● Δέχτηκε επιτέλους να συναντηθεί με τα σωματεία την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας, εκπροσωπούμενο από τον υφυπουργό Αγγελο Συρίγο, αλλά την ίδια ώρα η ΠΟΘΑ καλεί σε συγκέντρωση. ● Την Τρίτη ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του.

Είχαν δώσει το ψήφισμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα υπουργεία (Παιδείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού), ωστόσο για την ώρα ουδείς υπουργός έχει δεχθεί τους καλλιτέχνες μουσικής και παραστατικών τεχνών (σπουδαστές, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, μαθητές και καθηγητές).

Από τη στιγμή που με προεδρικό διάταγμα (Π.Δ. 85/2022) τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξισώθηκαν με το απολυτήριο Λυκείου, το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι ένα διυπουργικό συμβούλιο στο οποίο έκανε λόγο για κάποια «νομοθετική πρωτοβουλία» που ίσως πάρει, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με τι θα σχετίζεται αυτή.

Πολλοί καλλιτέχνες κάνουν λόγο για εκδικητική συμπεριφορά του ΥΠΠΟΑ, καθώς και για στήριξη του υπουργείου Παιδείας έναντι συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολών που θα δίνουν «πτυχία». Τα σωματεία καλούν συνεχώς σε κινητοποιήσεις οι οποίες φτάνουν ήδη τον έναν μήνα! Οι σπουδαστές Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζουν τις καταλήψεις των δραματικών σχολών και τις δικές τους δράσεις διεκδίκησης και ενημέρωσης.

Προχθές, 18 από τις Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της χώρας αποφάσισαν να αναθέσουν στον καθηγητή Πάνο Λαζαράτο την άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά του Π.Δ. 85/2022. Σχεδόν σε όλα τα θέατρα, σε κάθε παράσταση, στο τέλος οι ηθοποιοί διαβάζουν την ανακοίνωση του ΣΕΗ, στην οποία ενημερώνουν το κοινό, δέχονται πάντα ζεστό χειροκρότημα και λένε ξεκάθαρα πως αν πολιτειακός-κυβερνητικός παράγοντας παραβρεθεί στις παραστάσεις, θα τους βρει απέναντι.

Τελευταίες εξελίξεις

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η αλήθεια είναι πως το ΣΕΗ δεν έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται. Προχθές Τετάρτη, ο γ.γ. του ΣΕΗ (αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού και της Νομικής Σχολής Αθηνών) Αρης Λάσκος ενημέρωσε σχετικά και τον Σύλλογο Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου για το τι συμβαίνει. Μία ημέρα μετά, ο Σύλλογος ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις του, καθώς και «τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει σε σχέση με το Π.Δ. 85 της 17ης/12/2022 και τη συνεχιζόμενη κατάληψη της σχολής».

Χτες πάλι, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες έκαναν διαδήλωση από το υπουργείο Πολιτισμού προς το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός όμως έλειπε στο Νταβός, οπότε παρέδωσαν το ψήφισμα του ΣΕΗ στη γραμματεία πρωτοκόλλου. Και ενώ κανείς έως τώρα δεν έχει δεχθεί να τους δει, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των σωματείων με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Συρίγο. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα τους πει, ωστόσο ίσως υπάρξει μια ενημέρωση για τη «διαβόητη» αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, μάλλον σε σχέση με το μισθολογικό (σ.σ. τι άλλο εξάλλου; Εκλογές έρχονται...). Παρ’ όλα αυτά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) αμέσως κάλεσε σε συγκέντρωση, την ίδια μέρα το πρωί (στις 11.00, στο υπουργείο Παιδείας), καθώς τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα:

Αμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό, επαναφορά των επαγγελμάτων αυτών στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε) και ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ.

«Είμαστε στον δρόμο και επιμένουμε περισσότερο από έναν μήνα μετά την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, το οποίο φέρνει τεράστιες ανατροπές στη ζωή μας. Δέκα ημέρες μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση στην ουσία δεν προτείνει καμία λύση στο πρόβλημα, η οποία είναι πρόθυμη να συνομιλεί με τα κολέγια, αλλά όχι με τους εργαζομένους στην τέχνη και στον πολιτισμό», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση με τρικάκια πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο Μέγαρο Μουσικής, μετά το πέρας της γενικής δοκιμής της παράστασης «Ink» του Δ. Παπαϊωάνου και προχθές 18/1 συνέβη το ίδιο σε επτά κεντρικά θέατρα της Αθήνας (Θέατρο Κάππα, Προσκήνιο, Πορεία, Ακροπόλ, Διάνα, Κιβωτός και Θέατρο της οδού Κυκλάδων) μετά το τέλος των βραδινών παραστάσεων: οι σπουδαστές του Εθνικού χρησιμοποιούν ένα σκίτσο της Λ. Αναγνωστάκη ως σύνθημα της δράσης τους, ελαφρά παραφρασμένο τον τίτλο του έργου της («Σ’ εσάς που μας ακούτε») και τους στίχους του Μ. Αναγνωστάκη από το ποίημα «Η Απόφαση»... «Είστε υπέρ ή κατά; Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Εστω με ναι ή όχι...». Τα παιδιά καλούν σήμερα Παρασκευή, στις 20.00, σε ανοιχτή συνέλευση στην Κατειλημμένη Δραματική Σχολή του Εθνικού (Πειραιώς 52, Μοσχάτο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου