20 Ιανουαρίου 2023

330ή ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Αποχαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνη οργάνωση» το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ από τις πλατφόρμες του Meta



Στην αμερικανική βάση Ραμστάϊν στην Γερμανία 40 και πλέον ευρωατλαντικοί υπουργοί Άμυνας εξαγγέλλουν το νέο μεγάλο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού του Κιέβου. Τα τεθωρακισμένα Leopard στο επίκεντρο, με το Βερολίνο να λέει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο οποίος για τον γάλλο πρόεδρο δεν έχει τις απαρχές του στην Ευρώπη.

Ο τεχνολογικός κολοσσός Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) αποχαρακτήρισε το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ ως «επικίνδυνης οργάνωσης», κάτι που ανοίγει το δρόμο να αποκτήσει εκ νέου λογαριασμό στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ενώ δεν θα αποσύρονται πλέον περιεχόμενά του από άλλους χρήστες. Αυτό γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Meta σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον ουκρανικό ιστότοπο KyivIndependent. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τις συνθήκες σε πολλές περιοχές και έγινε ξεκάθαρο ότι το τάγμα Αζόφ δεν εμπίπτει στα κριτήριά μας για τον χαρακτηρισμό του ως επικίνδυνης οργάνωσης», αναφέρει.

Το Κίεβο διαπραγματευόταν επί μακρόν με την αμερικανική εταιρεία για να άρει την απαγόρευση περιεχομένων από το τάγμα Αζόφ. Κάτι που δικαιώνει τους Ρώσους οι οποίοι αναφέρονται στα φιλοφασιστικά αισθήματα της ουκρανικής ηγεσίας και των μηχανισμών που την στηρίζουν. Μάλιστα, σημειώνουν ότι μετά την κατακραυγή των θηριωδιών που διέπραξαν στο Ντονμπάς σε βάρος του ρωσόφιλου πληθυσμού, το Κίεβο σε μια διαδικασία «πλυντηρίου» ενέταξε το τάγμα Αζόφ στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς υπό τη διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών στην Μαριούπολη από όπου εφορμούσε.

Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Μιχαίλο Φεντόροφ πανηγυρίζοντας γνωστοποίησε ότι και εκατοντάδες άλλοι λογαριασμοί ουκρανών στρατιωτικών, μπλόγγερς και ακτιβιστών ξεμπλοκαρίστηκαν. Ενώ είπε πως «τώρα όλος ο κόσμος θα μάθει για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και η ρωσική προπαγάνδα θα χάσει το επιχείρημά της κατά των ουκρανών ηρώων».

Στα άλλα μέτωπα… Τα γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της όλης εκστρατείας των Ευρωατλαντικών να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία με την προμήθεια ενός μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης προς αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων. Η διστακτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης επιχειρείται να καμφθεί από μια σειρά Δυτικούς παράγοντες, οι οποίοι πιέζουν να προχωρήσει το Βερολίνο στην απόφαση. Ο γερμανός καγκελάριος Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς επιμένει στην ανάγκη να διασφαλιστεί πως το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο και δεν θα το θεωρήσει έτσι η Μόσχα.

Πολλά ΝΑΤΟϊκά κράτη φρόντισαν ήδη να εξαγγείλουν την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο και μάλιστα πριν καν την αυριανή σύνοδο των υπουργών Άμυνας 40 και πλέον Δυτικών κρατών στην αμερικανική βάση Ράμστάϊν στην Γερμανία. Πολωνία και η Φινλανδία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στείλουν Leopard εάν η Γερμανία δώσει την έγκρισή της ως κατασκευάστρια χώρα. Η Βαρσοβία μάλιστα μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να το πράξει ακόμη και αν η Γερμανία προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Στις πληροφορίες που διέρρεαν από γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι το Βερολίνο θα εξέταζε την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο με τα δικά τους βαρέας άρματα μάχης Abrams, η απάντηση ήρθε αμέσως από την Ουάσινγκτον. Διά στόματος του κορυφαίου συμβούλου πολιτικής του Πενταγώνου Κόλιν Καλ, αυτός δήλωσε ότι τα Abrams δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο επόμενο  πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσινγκτον ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα τεθωρακισμένα Stryker και Bradley να είναι από τα βασικά οπλικά συστήματα που θα περιέχει. “Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο κομμάτι εξοπλισμού. Είναι ακριβό. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό. Έχει κινητήρα τζετ”, τόνισε.

Ούτε όμως προέκυψε κάτι από τη συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο του νέου υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους (ορκισθείς μόλις πριν λίγες ώρες) με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόϊντ Όστιν. (Η φωτογραφία των δύο τα λέει όλα για το κλίμα). «Είμαι ισχυρός  αλλά θα βοηθήσω αν βοηθήσει και κάποιος άλλος εκτός Ευρώπης. Μου φαίνεται ότι αυτή δεν είναι πολύ σωστή στρατηγική», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ενώ ο Πιστόριους τόνιζε ότι: « Η Γερμανία δεν είναι συμμετέχουσα στη σύγκρουση, αλλά πάραυτα επηρεάζεται», επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η βασική ανάγκη του λαού».

Πριν τη συνάντηση των ευρωατλαντικών υπουργών Άμυνας στο Ραμστάϊν την Παρασκευή, 11 κράτη έσπευσαν να εξαγγείλουν ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής συνδρομής στο Κίεβο. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε συλλογικά την παράδοση ενός άνευ προηγουμένου συνόλου δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέως πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας μετά μια συνάντηση στην Εσθονία σήμερα. Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα S-60, πολυβόλα και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, την χορήγηση στην Ουκρανία 19 κανονιών μεγάλου βεληνεκούς Caesar γαλλικής κατασκευής αποφάσισε η Δανία. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε την αποστολή 600 πυραύλων Brimstone. Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Archer. Η πολωνική τα αντιαεροπορικά πυροβόλα, πυρομαχικά και δηλώνει έτοιμη να στείλει τα Leopard που έχει.

Κατά τα’ άλλο ο Ζελένσκι, μιλώντας στο Νταβός αναρωτήθηκε αν ο Πούτιν είναι… ζωντανός. «Δεν καταλαβαίνω ακριβώς σε ποιον να μιλήσω και για ποιο θέμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος μερικές φορές εμφανίζεται με φόντο ”chroma key” (σς αλλαγή του φόντου σε βίντεο) είναι πραγματικά αυτός», απάντησε ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Πούτιν ζει και θα ζει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα το Κίεβο δείξει προθυμία να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας, τόσο πιο γρήγορα θα τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Ως προς αυτό τοποθετήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι είναι υπέρ της «διατήρησης της δυνατότητας διαλόγου». Ενώ αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του ότι: «Δεν πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος έχει τις απαρχές του στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου