26 Ιανουαρίου 2023

336η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Τάγματα αρμάτων μάχης από τα ΝΑΤΟϊκά κράτη σπεύδουν στο ανατολικό μέτωπο

Antoine Cosse / Liberation

 

Η αμερικανο-γερμανική συνεννόηση άνοιξε το δρόμο στην αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard από την Γερμανία και 31 Abrams από τις ΗΠΑ. Ακολουθούν και άλλοι ΝΑΤΟϊκοί. Αμέσως οι Ουκρανοί βγήκαν και ζήτησαν…  αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Ο δε γγ του ΝΑΤΟ προειδοποιεί για τα κενά που δημιουργούνται στα Δυτικά κράτη από τις προμήθειες στο Κίεβο.

Μετά τις τόσες διαβουλεύσεις, πιέσεις και… παζάρια, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα σήμερα τη χορήγηση στην Ουκρανία των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard μια συγκεκριμένα 14 ώστε να συγκροτηθούν αμέσως δύο τάγματα αυτών των τεθωρακισμένων. «Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας» και το Βερολίνο «ενεργεί με στενά συντονισμένο τρόπο διεθνώς», αναφέρει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς,  σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Τα τανκς αυτά θα προέρχονται από αυτάπου διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επιχειρησιακή τους; δράση στην Ουκρανία σε περίπου τρεις μήνες. Η Γερμανία θα εγκρίνει επίσης την εξαγωγή Leopards από τρίτες χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο και σε άλλα ΝΑΤΟϊκά κράτη να προχωρήσουν στο ίδιο. Χαιρετίζοντας την απόφαση του Βερολίνου, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι γίνεται ένα «μεγάλο βήμα προς την αναχαίτιση της Ρωσίας». Οι σκανδιναβικές χώρες σκοπεύουν να  ακολουθήσουν την Γερμανία και να ενισχύσουν με δικά τους Leopard τον ουκρανικό στρατό. Ήδη η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης που διαθέτει, ενώ η Φινλανδία έχει δεσμευθεί να αποστείλει άρματα μόλις δώσει το «πράσινο» φως το Βερολίνο. Ενώ και η Ισπανία διά στόματος της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ανοικτή στην προμήθεια γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Μετά τις ανακοινώσεις στο Βερολίνο για τα Leopard, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τους Σολτς, Μακρόν, Σούνακ και Μελόνι, ενώ λίγο αργότερα έκανε τη δική του κίνηση. Ο Τζο Μπάϊντεν ανακοίνωσε την απόφασή του κι αυτός να κάνει στροφή και να εγκρίνει την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης Abrams, συγκεκριμένα 31 τον αριθμό συγκροτώντας ένα πλήρες τάγμα αρμάτων. Τα άρματα μάχης Abrams θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και θα απαιτήσουν εκτεταμένη εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων για το πώς να τα χειρίζονται και να τα συντηρούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι τα μέλη του Ukraine Defense Contact Group πρόκειται να στείλουν επίσης πρόσθετο εξοπλισμό στο Κίεβο μετά την όγδοη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα. Αυτός θα περιλαμβάνει: άρματα μάχης Challenger 2 από την Βρετανία, άρματα ΑΜΧ και συστήματα αεράμυνας από την Γαλλία, συστοιχίες πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ολλανδία, τεθωρακισμένα οχήματα από την Πολωνία, οχήματα πεζικού από την Σουηδία, πυροβολικό από την Ιταλία, οβιδοβόλα από την Δανία και την Εσθονία, πύραυλοι stinger από την Λετονία, αντιαεροπορικά πυροβόλα από την Λιθουανία.

Μετά από μια εντατική διπλωματική… μάχη με την Γερμανία, η οποία είχε καταστήσει σαφές ότι θα έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία μόνο αν οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο με τα Abrams, ο δρόμος άνοιξε για αμφότερα. Άλλως ειπείν… αμφότεροι τα κατάφεραν να εμφανιστούν ως οι σύμμαχοι που μπορούν να συνεννοούνται και να δρούν από κοινού. Ο Ζελένσκι χαιρέτησε τις αποφάσεις και ευχαρίστησε αμφότερους. Όλοι τους δεν μπορούν να κρύψουν τη συστράτευση της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε αμερικανικά άρματα μάχης σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν όπως όλα τα υπόλοιπα». Ενώ η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση που θα κλιμακώσει τη σύγκρουση «σε νέο επίπεδο». Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η απόφαση σημαίνει ότι η Γερμανία εγκαταλείπει την «ιστορική της ευθύνη απέναντι στη Ρωσία» που προέκυψε από τα ναζιστικά εγκλήματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση μεταφέρει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης»… «Με την έγκριση της ηγεσίας της Γερμανίας, άρματα μάχης με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν και πάλι στο ‘ανατολικό μέτωπο’…», δήλωσε ο πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγιεφ.

Παράλληλα, η ουκρανική πλευρά ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς της συμμάχους να της προσφέρουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια. «Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ μιλώντας στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv σήμερα. Επίσης είπε ότι: η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση. Η Γερμανία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με την παροχή Tornados Eurofighters. Ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα βγήκε και ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη.

Και μετά από όλα αυτά ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για τα κενά που δημιουργούνται στον αμυντικό εξοπλισμό στα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενόψει των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. «Φυσικά πρέπει να αναπληρώσουμε τα δικά μας αποθέματα πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων ώστε να διασφαλίσουμε επίσης ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ουκρανία», επισήμανε.

Στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προχώρησε σήμερα το Κίεβο. Η ουκρανική πλευρά μιλάει για απόσυρση στην περιοχή, δύο εβδομάδες αφότου η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον έλεγχό της. «Έπειτα από μήνες δύσκολων μαχών (…) οι ουκρανικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν» προκειμένου «να αναδιπλωθούν σε θέσεις που είχαν προετοιμάσει», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ανατολικής ζώνης Σέρχιι Τσερεβάτι στο Γαλλικό Πρακτορείο

Την απαγόρευση του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι της Μόσχας αποφάσισε ρωσικό δικαστήριο, ζητώντας από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διακόψει τις δραστηριότητές του, αφότου η κυβέρνηση απεφάνθη ότι δεν είχε… καταχωρηθεί σωστά. Το Παρατηρητήριο αυτό ήταν μια από τις λίγες εναπομείνασες ανεξάρτητες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μετά το κλείσιμο το 2021 της τιμηθείσας με το βραβείο Νόμπελ οργάνωσης Memorial. Διώξεις πολιτικών αντιφρονούντων, κλείσιμο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγορεύσεις κομμάτων, είναι η κοινβή πρακτική αμφοτέρων των πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου