Εικονογράφηση: Spoovio/ Φάνης Κόλλιας |
Τεκμηριώνουμε γιατί ο ισχυρισμός της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την υπόθεση Δάβαλου είναι φαιδρός και ψευδής.
Διαβάσαμε την ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και την επακόλουθη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις οποίες επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες (σ.σ. 11/1/2023) το Reporters United με τίτλο «Greek Mafia: Ο διευθυντής Ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση».
Η εντύπωση που επιχειρούν να δώσουν και οι δύο ανακοινώσεις είναι ότι δεν γνώριζαν πως ο ταξίαρχος κ. Δημήτριος Δάβαλος, νυν διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, είχε από πολλού παραπεμφθεί σε δίκη ως εμπλεκόμενος, μαζί με γνωστά άτομα του υποκόσμου αλλά και με πρώην στελέχη της ΕΛΑΣ, σε εκτεταμένο κύκλωμα διαφθοράς που έχει εύστοχα αποκληθεί Greek Mafia ή Greek Police Mafia.
Το εξώφυλλο του ρεπορτάζ μας για την εμπλοκή Δάβαλου στην υπόθεση της Greek Mafia. |
Η έκπληξή μας οφειλόταν πρώτον στο γεγονός ότι, τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, είχαμε στείλει από τις 5 Ιανουαρίου 2023 τόσο προς τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου όσο και προς τον αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Σκούμα σχετικές ερωτήσεις στις οποίες δεν καταδέχτηκαν να απαντήσουν.
Και, δεύτερον, γιατί αν το αρχηγείο της Αστυνομίας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επί τριάμιση χρόνια ότι προβεβλημένο στέλεχος της υπηρεσίας είναι υπόδικος με σοβαρές κατηγορίες για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, τότε είναι παντελώς ακατάλληλο για την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, κατά μείζονα λόγο, για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Φυσικά οι δικαιολογίες αυτές ουδόλως ευσταθούν. Όπως ρητά αναφέρεται στο ρεπορτάζ μας, «από τον Αύγουστο του 2018, η ΕΛΑΣ γνωρίζει και επισήμως για την υπόθεση -και για την εμπλοκή του κ. Δάβαλου-, αφού τότε εστάλη στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η παραγγελία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς».
Πρόκειται φυσικά για περίοδο κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση και συνεπώς έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για το ότι ο κ. Δάβαλος εξακολούθησε να βρίσκεται στο σώμα.
Στη δικάσιμο της 30 Οκτωβρίου 2022 κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση και ο ίδιος ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης, ο οποίος δέχτηκε μάλιστα και ερωτήματα από τη συνήγορο του Δημήτρη Δάβαλου, με τα οποία διευκρινίστηκε ότι είναι ο μόνος εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛΑΣ κατηγορούμενος στην υπόθεση.
Αλλά και η ίδια η χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι δεν γνώριζαν: «Τον Ιούνιο του 2021, περιήλθε στον ενεργούντα την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονταν στο ακροατήριο την 03/09/2021 -μεταξύ των άλλων- εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί».
Εάν λοιπόν η πληροφορία τούς διέφυγε τον Αύγουστο του 2018, οπότε προκύπτει από το δικό μας ρεπορτάζ ότι είχαν ενημερωθεί, σίγουρα πάντως ειδοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2021, όπως ομολογούν σαφέστατα οι ίδιοι. Και παρ’ όλα αυτά άφησαν τον υπόδικο ταξίαρχο στη νευραλγική του θέση, να χειρίζεται λεπτές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη στην οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που του είχε απαγγελθεί, εμπλεκόταν προσωπικά.
Στην απάντηση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ αναφέρονται και άλλες δικαιολογίες, όπως ότι η ΕΔΕ που διατάχθηκε εκκρεμεί εδώ και 20 μήνες για γραφειοκρατικούς λόγους. Φαιδρό επιχείρημα που δεν πείθει, αλλά απλώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή πεποίθηση ότι όταν δεν υπάρχει βούληση για συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος αστυνομικών οργάνων, η υπόθεση παραπέμπεται στις καλένδες μέσω κάποιας ΕΔΕ.
Υπάρχει τέλος στην ανακοίνωση του αρχηγείου και μία διάψευση που δεν αφορά το Reporters United αλλά δύο δημοσιεύματα της εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία με δημοσίευμά της σε ανύποπτο χρόνο, στις 7 Μαΐου 2022, αποκάλυπτε ότι «μετά τον φόνο του Γιάννη Σκαφτούρου (σημείωση δική μας: έγκλημα που σχετίζεται με την υπόθεση της Greek Mafia), ο νέος διευθυντής Ασφάλειας, Δημήτρης Δάβαλος, ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας, αδειάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον επικεφαλής του αρμοδίου Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών». (Σημείωση δική μας: δηλαδή αφαίρεσε από τους αρμόδιους αξιωματικούς τον φάκελο που σχετίζεται με μια υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος!) Αρμόδια να απαντήσει επί της ουσίας του θέματος είναι βέβαια η «Καθημερινή» και όχι εμείς, παραμένει ωστόσο γεγονός ότι η διάψευση αυτής της σοβαρής είδησης έρχεται με καθυστέρηση οκτώ μηνών.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αναμασά τις δικαιολογίες της ανακοίνωσης του αρχηγείου δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη η εκτίμηση που διατυπώνεται εκεί ότι πρόκειται για «μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία η οποία μάλιστα σε ελάχιστες μέρες φτάνει στο τέλος της». Εκτός του ότι αυτή η διατύπωση φαίνεται να υποκρύπτει προεξόφληση της επικείμενης δικαστικής απόφασης, τους διαφεύγει εκ νέου το γεγονός ότι ακόμα κι αν το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αθωώσει τον κ. Δάβαλο, εκκρεμεί επίσης δίωξη που έχει ασκηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 εναντίον του ίδιου και άλλων φερόμενων ως μελών της Greek Mafia για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την ίδια υπόθεση.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω, εκτός από το προφανές δημοσιογραφικό ερώτημα, τόσο προς τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο όσο και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Σκούμα: Τώρα που επιτέλους πληροφορήθηκαν το νομικό στάτους του κ. Δάβαλου σε σχέση με την υπόθεση της Greek Mafia, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου