19 Ιανουαρίου 2023

Ο πετρελαϊκός κολοσσός που ίσως ήξερε από το 1970 ότι καταστρέφει τον πλανήτη - Ο ΟΗΕ ζητά να διωχθούν οι πετρελαϊκές για τα διαχρονικά ψέματα για την κλιματική αλλαγή (UPDATE)

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon “προέβλεψε σωστά και με επιδεξιότητα την υπερθέρμανση του πλανήτη”, το κράτησε εμπιστευτικό όμως. AP Photo/Matthew Brown, File AP ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Οι επιστήμονες της Exxon ίσως να είχαν προβλέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη εδώ και δεκαετίες, με την ίδια την εταιρεία να παρίστανε ότι δεν γνώριζε.


Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon “προέβλεψε σωστά και με επιδεξιότητα την υπερθέρμανση του πλανήτη”, το κράτησε εμπιστευτικό όμως, μόνο και μόνο για να περάσει δεκαετίες καταρρίπτοντας δημοσίως αυτό το φαινόμενο, προκειμένου να προστατεύσει τις δραστηριότητές του.

Μια συλλογή εσωτερικών εγγράφων και ερευνητικών άρθρων αποδεικνύει ότι η Exxon γνώριζε για τους κινδύνους της παγκόσμιας υπερθέρμανσης τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970, με άλλους φορείς της βιομηχανίας πετρελαίου να γνωρίζουν τον κίνδυνο ακόμη νωρίτερα, από τη δεκαετία του 1950 περίπου. Όλοι αυτοί κινητοποιήθηκαν δυναμικά και με επιτυχία ενάντια στην επιστήμη για να ανακόψουν οποιαδήποτε ενέργεια υπέρ της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Μια νέα μελέτη, λοιπόν, κατέστησε σαφές ότι οι επιστήμονες της Exxon ήταν απίστευτα ακριβείς στις προβλέψεις τους από τη δεκαετία του 1970 και μετά, προβλέποντας μια ανοδική καμπύλη των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είναι σχεδόν ίδια με αυτό που πραγματικά συνέβη καθώς ο κόσμος θερμαινόταν με έναν ρυθμό δεν είχε εμφανιστεί ξανά εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

"Τώρα έχουμε τη βασική απόδειξη που δείχνει ότι προέβλεψαν με ακρίβεια την υπερθέρμανση χρόνια πριν αρχίσουν να επιτίθενται στην επιστήμη". AP Photo/Rick Bowmer, File AP

Οι επιστήμονες της Exxon προέβλεψαν ότι θα υπήρχε παγκόσμια θέρμανση περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου τη δεκαετία
λόγω των εκπομπών αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη από την καύση πετρελαίου, άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων. Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Science, διαπιστώνει ότι η επιστήμονες της Exxon ήταν εξαιρετικά έμπειροι και ότι οι προβλέψεις “ήταν συνεπείς με αυτές των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών και κυβερνητικών μοντέλων”.

Ο Τζέοφρι Σάπραν, του οποίου η προηγούμενη έρευνα πάνω στα ιστορικά έγγραφα της βιομηχανίας βοήθησε να αποκαλυφθούν όσα ήξεραν η Exxon και άλλες εταιρείες πετρελαίου, είπε ότι είναι “ανατριχιαστικό” να βλέπει κανείς τις προβλέψεις της Exxon να ευθυγραμμίζονται τόσο στενά με αυτό που συνέβη στη συνέχεια.

“Αυτό πραγματικά συνοψίζει όσα ήξερε η Exxon, χρόνια πριν γεννηθούμε πολλοί από εμάς”, δήλωσε ο Σάπραν, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων. “Τώρα έχουμε τη βασική απόδειξη που δείχνει ότι προέβλεψαν με ακρίβεια την υπερθέρμανση χρόνια πριν αρχίσουν να επιτίθενται στην επιστήμη. Αυτά τα γραφήματα επιβεβαιώνουν (...) πώς παραπλάνησαν”.

Η έρευνα ανέλυσε περισσότερα από 100 έγγραφα και επιστημονικές δημοσιεύσεις που παράχθηκαν από επιστήμονες και διευθυντές της Exxon, και είτε κυκλοφόρησαν εσωτερικά είτε δημοσιεύτηκαν ως “ανεξάρτητες” μεταξύ 1977 και 2014.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι επιστήμονες της Exxon απέρριψαν σωστά την ιδέα ότι ο κόσμος οδηγείτο σε μια νέα εποχή των παγετώνων, η οποία ήταν μια πιθανότητα που προβλήθηκε πολύ στη δεκαετία του 1970. Αντίθετα προέβλεψαν ότι ο πλανήτης αντιμετώπιζε μία “υπερ-Μεσοπαγετώδη περίοδο” που προκαλούταν από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι επιστήμονες της εταιρείας ανακάλυψαν επίσης ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση επηρεαζόταν από τον άνθρωπο και ότι θα ανιχνευόταν γύρω στο 2000, και προέβλεψαν επίσης και την απαραίτητη ποσότητα άνθρακα που έπρεπε να εκπέμπεται προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

“Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της τους κινδύνους αλλά επέλεξε να εγκρίνει μη επιστημονικές ιδέες. AP Photo/Peter Dejong AP

Οπλισμένη με αυτή τη γνώση, η Exxon ξεκίνησε μια μακρά εκστρατεία για να υποβαθμίσει ή να δυσφημήσει όσα είχαν επιβεβαιώσει οι δικοί της επιστήμονες. Μόλις το 2013, ο Ρεξ Τίλερσον, τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου, είπε ότι τα κλιματικά μοντέλα “δεν ήταν επαρκή” και ότι “υπάρχουν αβεβαιότητες” σχετικά με τον αντίκτυπο της καύσης ορυκτών καυσίμων.

“Αυτό που έκαναν ήταν ουσιαστικά να παραμείνουν σιωπηλοί ενώ έκαναν αυτή τη δουλειά και μόνο όταν κατέστη στρατηγικά απαραίτητο να διαχειριστούν την υπαρξιακή απειλή για την επιχείρησή τους, σηκώθηκαν και μίλησαν ενάντια στην επιστήμη”, είπε ο Σάπραν.

“Θα μπορούσαν να έχουν υποστηρίξει την επιστήμη τους αντί να την αρνηθούν. Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το αρνηθούμε αν ο βασιλιάς του πετρελαίου υποστήριζε στην πραγματικότητα την επιστήμη αντί να της επιτεθεί”.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή είπαν ότι η νέα μελέτη υπογράμμισε ένα σημαντικό κεφάλαιο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. “Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της τους κινδύνους αλλά επέλεξε να εγκρίνει μη επιστημονικές ιδέες (...), πιθανότατα σε μια προσπάθεια να βγάλει περισσότερα χρήματα”, δήλωσε Νάταλι Μαχόουαλντ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Η ίδια δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στο να αναλάβουμε δράση είχαν “βαθιές επιπτώσεις”, επειδή αν προηγουμένως είχαν γίνει επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές.

“Αν συμπεριλάβουμε τις επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, οι ενέργειές τους πιθανότατα επηρέασαν αρνητικά χιλιάδες έως εκατομμύρια ανθρώπους”, πρόσθεσε. 

Εκπρόσωπος της Exxon δήλωσε ότι "αυτό το θέμα έχει ανακύψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και, σε κάθε περίπτωση, η απάντησή μας είναι η ίδια: όσοι λένε πώς η ‘Exxon γνώριζε’ κάνουν λάθος στα συμπεράσματά τους". AP Photo/Jean-Francois Badias AP

Η νέα εργασία παρείχε “περαιτέρω ενίσχυση” της παραπληροφόρησης που ασκούσε η Exxon, είπε με τη σειρά του ο Ρόμπερτ Βρουλ, ειδικός περιβαλλοντικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν που έχει ερευνήσει την κλιματική παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

“Είμαι βέβαιος ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για να λογοδοτήσει η Exxon θα λάβουν υπόψη αυτή τη μελέτη”, συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις διάφορες αγωγές που αποσκοπούσαν στο να υποχρεωθούν οι εταιρείες πετρελαίου να πληρώσουν για τη ζημία που έχει προκληθεί στο κλίμα.

Εκπρόσωπος της Exxon δήλωσε: ‘Αυτό το θέμα έχει ανακύψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και, σε κάθε περίπτωση, η απάντησή μας είναι η ίδια: όσοι λένε πώς η ‘Exxon γνώριζε’ κάνουν λάθος στα συμπεράσματά τους. Το 2019, ο δικαστής Μπάρυ Όστραντζερ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης άκουσε όλα τα γεγονότα σε μια σχετική υπόθεση ενώπιον του και έγραψε: ‘Αυτό που αποκάλυψαν τα στοιχεία στη δίκη είναι ότι τα στελέχη και οι υπάλληλοι της ExxonMobil δεσμεύτηκαν να εκτελούν αυστηρά τα καθήκοντά τους στο μέγιστο δυνατό, περιεκτικό και σχολαστικό τρόπο… Η κατάθεση αυτών των μαρτύρων έδειξε ότι η ExxonMobil έχει μια κουλτούρα πειθαρχημένης ανάλυσης, σχεδιασμού, λογιστικής και αναφοράς”.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

AP Photo/Markus Schreiber

Οργανωμένη εκστρατεία ψεμάτων και συγκάλυψης των κινδύνων της πλανητικής υπερθέρμανσης και των επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων διεξήγαγαν επί σειρά δεκαετιών οι πολυεθνικές ορυκτών καυσίμων, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από το  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση μελέτης σχετικά με όσα γνώριζε ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil για τον κίνδυνο της επικείμενης κλιματικής καταστροφής πριν από 40 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου