25 Ιανουαρίου 2023

Μαγική εικόνα για την ακρίβεια - "Mε τις λέξεις παίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης"

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 
Αφροδίτη Τζιαντζή 
 
 
Το πρόβλημα κάτω από το χαλί κρύβει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη ρήση «τα χειρότερα τα έχουμε δει», σχετικά με την έκρηξη των τιμών στα βασικά αγαθά ● Στην πραγματικότητα έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια, οι οποίες «καταπίνουν» το market pass πριν ακόμα δοθεί ● Στον εισαγγελέα καταφεύγει η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών.
 
Mε τις λέξεις παίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι «τα χειρότερα τα έχουμε δει με την ακρίβεια». Στην πραγματικότητα η επιδείνωση συνεχίζεται, τουλάχιστον όσον αφορά βασικά είδη κατανάλωσης, αφού στις προηγούμενες ανατιμήσεις προστίθενται νέες, δημιουργώντας σωρευτικά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και «καταπίνοντας» τις γλίσχρες προεκλογικές επιδοτήσεις τύπου market pass, πριν καν αυτές δοθούν.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της («Πανάκριβό μου 2023»), ο Ιανουάριος έκανε ποδαρικό με βροχή ανατιμήσεων σε εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων, αφού πριν εκπνεύσει το 2022 οι προμηθευτές έστειλαν νέους τιμοκαταλόγους με αυξήσεις από 10% ώς και πάνω από 30%.

Μέρος των αυξήσεων πέρασε στη λιανική, ανάλογα με τα αποθέματα κάθε αλυσίδας, ενώ σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχουν φτάσει στα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο αναμένεται το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων, που αγγίζει μεσοσταθμικά το 11%, σε 400 προϊόντα από 30 κατηγορίες.

Οι τιμοκατάλογοι που έχουν αποσταλεί από συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβλέπουν ανατιμήσεις ώς και 20% σε παγωτά, δημητριακά, καθαριστικά σπιτιού, απορρυπαντικά και σαμπουάν, ώς 18% σε χυμούς και τυριά, ώς 15% σε ψωμί, γαλακτοκομικά, γλυκά και αλμυρά σνακ, μπίρα και μηλίτη, ώς 11% σε ελαιόλαδο, ώς 10% σε παιδικές κρέμες και σοκολατοειδή, ενώ μικρότερες ανατιμήσεις αναμένονται σε κωδικούς καφέ εσπρέσο, παγωμένο τσάι και φρέσκο γάλα.

Οι ανατιμήσεις χονδρικής, που αφορούν μεμονωμένες ετικέτες, δεν θα περάσουν ταυτόχρονα ούτε στο σύνολό τους στη λιανική, αλλά θα μετακυληθούν σταδιακά ανάλογα με τις πολιτικές προσφορών προμηθευτών και αλυσίδων. Ακόμα όμως και αν ο ρυθμός των αυξήσεων επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα διψήφια ποσοστά των προηγούμενων μηνών, αυτό δεν συνεπάγεται ελάφρυνση στην τσέπη του καταναλωτή, αφού οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Εικόνα αποκλιμάκωσης της ακρίβειας επιχείρησε να μεταφέρει χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις» και υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός του market pass και του «καλαθιού της νοικοκυράς» «ξεπερνά κατά πολύ τον πληθωρισμό».

Τον ισχυρισμό του διαψεύδουν καταναλωτικές ενώσεις, όπως το ΙΝΚΑ και η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τρικ παραπλάνησης του αγοραστικού κοινού. Η ΕΕΚΕ προετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί στον εισαγγελέα, ζητώντας να διερευνηθούν παραβιάσεις της νομοθεσίας για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας με αυξήσεις τιμών και μειώσεις περιεχομένου σε εκατοντάδες προϊόντα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Αποστόλης Ραυτόπουλος θα είναι παρών στην αυριανή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα παραδώσει τα στοιχεία της έρευνας στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη. Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.», έχουν διαπιστώσει μειώσεις περιεχομένου σε πάνω από 500 προϊόντα, με συγκαλυμμένη ή μη αύξηση της τιμής.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπλάνησης είναι συσκευασία ελαιόλαδου 4 λίτρων με 25,98 ευρώ, που έγινε 3 λίτρα με 23,58 ευρώ. Ο καταναλωτής βλέπει μείωση στο ράφι, αλλά η τιμή του λίτρου πήγε από 6,50 στα 7,86 λεπτά, αύξηση σχεδόν 21%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου