Η Επιβράδυνση και ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής που εξοικονομεί πόρους , θα ήταν τα κλειδιά από τη μια της προσωπικής ευτυχίας και από την άλλη της λύσης στις κρίσεις του παρόντος.
Μπορεί στην Ελλάδα η επισιτιστική κρίση, καθώς και η ενεργειακή, όπως επίσης και μεγάλος πληθωρισμός να έχει εκμηδενίσει τις δυνατότητες των εργαζομένων με μισθούς πείνας και των χαμηλοσυνταξιούχων για εξασφάλιση και των πιο απαραίτητων ειδών προς επιβίωση, όμως οι «έχοντες»-που δεν είναι λίγοι- και τα μεγάλα εισοδήματα εξακολουθούν να υπερκαταναλώνουν.
Η ζωή στις δυτικές κοινωνίες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η χώρα μας, αφού επιμένει στο «μένουμε Ευρώπη» ", κυριαρχείται από έναν «πραγματικό καταναγκασμό για κατανάλωση», ανεξάρτητα των εισοδημάτων, αφού υπάρχει και δυνατότητα δανεισμού και οι οικονομίες πλέον κινούνται με βάση το χρέος.
Αυτό περιορίζει την ελευθερία των ανθρώπων. Αγοράζουν πράγματα που δεν χρησιμοποιούν, ασχολούνται διαρκώς με την επικοινωνία και ταυτόχρονα ανησυχούν διαρκώς για τα υπάρχοντά τους. Ο μέσος άνθρωπος-καταναλωτής στον "αναπτυγμένο" κόσμο κατέχει σήμερα κάπου 10.000 αντικείμενα και δεν έχει ούτε τον χρόνο για να τα χρησιμοποιήσει, ούτε τον χώρο για να τα αποθηκεύσει.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θέλουν να απελευθερωθούν από αυτούς τους καταναγκασμούς υπέρ του αυτοκαθοριζόμενου προσωπικού χρόνου και της ευζωίας, υπέρ της επιβράδυνσης και της προσεκτικής προσέγγισης στην χρήση των δικών τους πόρων και των ΚΟΙΝΩΝ πόρων.
Εύρεση του σωστού μέτρου
Έξι βασικοί κανόνες για μια τακτοποιημένη και καλή ζωή από το παγκόσμιο κίνημα του «Μινιμαλισμού»:
1. Συνειδητή κατανάλωση! Πριν από οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να θέτει κανείς στον εαυτό του τρεις ερωτήσεις: Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Διατίθεται επίσης μεταχειρισμένο; Και: Ποιον και τι υποστηρίζω με την αγορά μου; Σκεφτείτε την συγκεκριμένη αγορά για λίγες ημέρες. Η επιθυμία για αυτήν, στη συνέχεια, συνήθως «κάνει φτερά» και εξαφανίζεται.
2. Χρηματοδότηση! Συνιστάται κάποιο κλασικό βιβλίο προϋπολογισμού για να παρακολουθείτε τα πάντα. "Αν τα βγάζεις πέρα με λίγα χρήματα, μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου πιο ελεύθερα". Συνιστάται επίσης να πληρώνετε με μετρητά αντί για κάρτα. "Αυτό προστατεύει από παρορμητικές αγορές. Τότε συνειδητοποιούμε πραγματικά πόσα χρήματα περνούν από τα χέρια μας. "
3. Τακτοποιήστε και ξεφορτωθείτε! Όταν ταξινομείτε ρούχα, βιβλία και ηχητικά μηχανήματα, πρέπει να ξεκινάτε με την ερώτηση "Μου φέρνει χαρά;". Αν όχι, μπορεί να φύγει. "Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πετάμε απλώς τα πράγματα, αλλά να αξιοποιούμε όλα τα πράγματα που εξακολουθούν να είναι χρήσιμα", για παράδειγμα χαρίζοντάς τα σε κοινωνικά κέντρα και παντοπωλεία.
4. Μειώστε τη γκαρνταρόμπα σας στα βασικά! Συνιστάται να καθαρίσετε την ντουλάπα. "Όλα τα ρούχα που δεν έχουν φορεθεί για ένα χρόνο μπορούν να φύγουν". Επιπλέον, συμφέρει να περιοριστείτε σε λίγα χρώματα. "Τότε όλα ταιριάζουν με όλα - και για ποικιλία και χρωματικές πινελιές, μερικά προσεκτικά επιλεγμένα αξεσουάρ. "*Συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου