Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός κυριαρχεί το ουκρανικό. Συνάντηση υπουργών Άμυνας 40 Δυτικών κρατών στην αμερικανική βάση του Ραμστάϊν στην Γερμανία. Αναδιοργάνωση και αύξηση του μόνιμου προσωπικού του ρωσικού στρατού στο 1,5 εκατ.. Παραιτήσεις στο Κίεβο για το ρωσικό χτύπημα στη Ντνίπρο.
Η Ουκρανία εδώ και καιρό πίεζε και τώρα οι Δυτικοί μέντορές της το πραγματοποιούν, δηλαδή να αποκτήσει ένα στόλο αρμάτων μάχης ελπίζοντας να αντιμετωπίσει έτσι τη ρωσική επιθετικότητα μέχρι τη νίκη που είναι η εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα. Μήλον της έριδος έχουν γίνει τα γερμανικά άρματα Leopard, για την αποστολή των οποίων και από άλλες χώρες που τα διαθέτουν απαιτείται η άδεια του Βερολίνο.Η κυβέρνηση Σολτς μέχρι τώρα ήταν διστακτική, αλλά έχουν πέσει επάνω τους μια σειρά ΝΑΤΟϊκών παραγόντων. Η κορύφωση αναμένεται στη συνάντηση την Παρασκευή των υπουργών Άμυνας 40 Δυτικών κρατών στην αμερικανική βάση Ραμστάϊν στην Γερμανία για τον συντονισμό της στρατιωτικής συνδρομής στο Κίεβο.
Μια μέρα νωρίτερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των Βαλτικών κρατών και της Πολωνίας, σε μια ακόμη προσπάθεια πίεσης στη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό είναι και το πρώτο θέμα που καλείται να χειριστεί ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Στην Πολωνία σήμερα συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, Μαρκ Μίλεϊ και Βαλέρι Ζαλούζνι. «Περιέγραψα τις επείγουσες ανάγκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η ικανοποίηση των οποίων θα επιταχύνει τη νίκη μας», έγραψε ο στρατηγός Ζαλούζνι.
Στο καθημερινό δελτίο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, είτε σε άρματα μάχης είτε σε αντιαεροπορικά συστήματα, σήμερα ήρθε η σειρά της Ολλανδίας να γνωστοποιήσει την παράδοση μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισκεπτόμενος την Ουάσινγκτον και συναντόμενος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν.
Στην άλλη πλευρά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «μεγάλες αλλαγές» στις ένοπλες δυνάμεις την επόμενη τριετία, σχεδιάζοντας να αναδιαμορφώσει τη στρατιωτική της δομή τους. Αυτό γνωστοποίησε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού στο ρωσικό στρατό στο 1,5 εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο «πόλεμος μέσω αντιπροσώπων» που διεξάγεται στην Ουκρανία κατέστησε απαραίτητες τις αλλαγές.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρεστόβιτς, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του για το πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, όπου σκοτώθηκαν 45 άμαχοι και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο Αρεστόβιτς υπονόησε ότι ο ρωσικός πύραυλος που χτύπησε το κτίριο στο Ντνίπρο είχε καταρριφθεί από την Ουκρανία. Η δήλωσή του προκάλεσε έντονες επικρίσεις, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί αργότερα. Η παραίτησή του έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης Facebook, στην οποία ζήτησε δημοσίως συγνώμη και πήρε πίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.Για το πυραυλικό χτύπημα στο Ντίπρο ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε ότιι: «Ένας ρωσικός πύραυλος που στόχευε μια ενεργειακή υποδομή καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα. Όμως εξαιτίας του ό,τι αυτό το σύστημα είχε τοποθετηθεί σε κατοικημένη περιοχή σε αντίθεση με το διεθνή ανθρωπιστικό δίκαιο, ο πύραυλος έπεσε επάνω σε πολυκατοικία και τα υπόλοιπα τα ξέρετε.
Περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν 11 μήνες, ανακοίνωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), εκτιμώντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος», δεδομένης της εκκρεμούς επιβεβαίωσης πολλών αναφορών και το γεγονός ότι οι περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες είναι απρόσιτες.
Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ έκανε λόγο για 9.000 αμάχους να έχουν σκοτωθεί, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται από σήμερα στο Νταβός. Το ουκρανικό κυριαρχεί, εξ ού και πολλοί συμμετέχοντες από την Ουκρανία και τα Δυτικά κράτη που την στηρίζουν.
Σε αυτό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Νίξον και Φορντ, σήμερα 99 χρονών Χένρι Κίσινγκερ μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης. Όπως είπε: Πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή φοβόμουν ότι θα προκαλούσε ακριβώς όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται τώρα. Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, δεν έχει νόημα η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας και «η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ενδεδειγμένη» μόλις επιλυθεί η σύγκρουση.Ο Κίσινγκερ υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια μετωπική στρατιωτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα μόλις επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου