20 Νοεμβρίου 2021

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ


Άμεσες απαντήσεις ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Foreign Press Association of Greece - FPA), μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις παρακολουθήσεις και το «φακέλωμα», μεταξύ άλλων και πολιτών που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό, στους οποίους περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

Όπως αναφέρει η FPA σε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η Ένωση εκφράζει μεγάλη ανησυχία μετά το «ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, το οποίο δεν έχει ακόμη διαψευστεί» και επισημαίνει την περίπτωση που αφορούσε «εντολή παρακολούθησης του συναδέλφου μας Σταύρου Μαλιχούδη». 

«Η FPA καταδικάζει κατηγορηματικά την παρακολούθηση δημοσιογράφων σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα και την αντιμετώπιση των ερευνών στα ΜΜΕ ως πιθανές απειλές. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να δώσουν άμεσες και ικανοποιητικές απαντήσεις για το ζήτημα», τονίζει η Ένωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Foreign Press Association of Greece - FPA):

FPA ANNOUNCEMENT
ON REPORTED MONITORING OF JOURNALISTS
 
We have noted with great concern the reported monitoring of journalists by Greece's National Intelligence Service, EYP.
 
A recent report published in Greek daily Η Εφημερίδα των Συντακτών, which has yet to be refuted, disclosed classified EYP transmissions, one of which related to a surveillance order of our colleague Stavros Malichudis.
 
According to the report, Stavros was monitored while working on a story about a 12-year-old minor from Syria living with his family under administrative detention in Kos.
 
The FPA unequivocally condemns the monitoring of journalists in a democratic country like Greece and the treatment of media investigations as potential threats.
We expect that the Greek authorities provide immediate and satisfactory answers on the issue.
 
The FPA board
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ FPA
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Σημειώσαμε με μεγάλη ανησυχία την αναφερόμενη παρακολούθηση δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ.
Πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ελληνική καθημερινή Η Εφημερίδα των Συντακτών , το οποίο δεν έχει ακόμη διαψευστεί, αποκάλυψε διαβαθμισμένες μεταδόσεις της ΕΥΠ, μία εκ των οποίων αφορούσε εντολή παρακολούθησης του συναδέλφου μας Stavros Ma λιχούδης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σταύρος παρακολουθείτο ενώ εργαζόταν πάνω σε μια ιστορία για έναν 12χρονο ανήλικο από τη Συρία που ζει με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω.
Η ΠΠΑ καταδικάζει κατηγορηματικά την παρακολούθηση δημοσιογράφων σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα και την αντιμετώπιση των ερευνών στα ΜΜΕ ως πιθανές απειλές.
Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να δώσουν άμεσες και ικανοποιητικές απαντήσεις για το ζήτημα.
Το συμβούλιο της FPA

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου