Ρεπορτάζ της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου συλλογικότητες κι ατομικότητες βρέθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, με αφορμή τη συνεργασία της Κομισιόν και των πετρελαιάδων, που αφορά την 5η λίστα PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και προωθεί υποδομές ορυκτού (“φυσικού”) αερίου . Πρόκειται για έργα που αποφάσισαν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων ότι χρειάζονται στην Ευρώπη για ένα «πράσινο» και «βιώσιμο» ενεργειακό μέλλον, νέα δεδομένα στα οποία αντέδρασαν οι: Extinction Rebellion Athens, Gastivists gr, Άγρυπνοι Πολίτες, Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή και ατομικότητες. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κάνοντας τον «γάμο της Κομισιόν και των πετρελαιάδων», με τις ευλογίες της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα θα είναι προπύργιο αυτού του πράσινου ξεπλύματος κυρίως μέσω των αγωγών ορυκτού αερίου όπως ο eastmed» εξηγεί μιλώντας στο TPP, ο Αγησίλαος Κουλoύρης, μέλος των «Άγρυπνοι Πολίτες» και «Extinction Rebellion Athens». O αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή αλλιώς EastMed είναι ουσιαστικά ένας θαλάσσιος και χερσαίος αγωγός φυσικού – ορυκτού αερίου, ο οποίος συνδέει τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κρήτης.
«Η ανακοίνωση της λίστας PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο στο οποίο μας εγκλωβίζει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση: περισσότερα έργα ορυκτού αερίου για την υποτιθέμενη μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακά μέλλον. Επιμένουν να κατασπαταλούν δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων φορολογούμενων για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία τεράστιων υποδομών ορυκτού αερίου, αντί να προωθούνται έργα πραγματικής ενεργειακής μετάβασης (ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, διαχείριση της ζήτησης και μείωση της κατανάλωσης, επενδύσεις σε μικρές ΑΠΕ με κοινωνική ιδιοκτησία και έλεγχο). Τα έργα της λίστας PCI είναι “κοινού ενδιαφέροντος” μόνο για τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων. Οι κοινωνίες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό, για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην τους, αφού οι διαδικασίες κατάρτισης της λίστας είναι εντελώς αδιαφανείς, σε σημείο που να προκαλούν την αντίδραση ακόμα και θεσμών της ΕΕ» τονίζουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.
«Ήρθε η ώρα να συντονιστούμε και να σταματήσουμε τα καταστροφικά τους σχέδια, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο, που αγωνίζονται για πολιτικές και νομοθεσία που βάζουν πρώτο το κοινωνικό συμφέρον και όχι τα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών – Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς – Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα», καταλήγουν.
Τα έργα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα αφορούν σε υποδομές στον τομέα της ενέργειας και κρίνονται απαραίτητα για να «μπορέσει η Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής της πολιτικής για προσιτή, διασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια». Πρόκειται μεταξύ άλλων για υπεράκτια ηλεκτρικά δίκτυα μεταξύ κρατών, διασύνδεση αγωγών ορυκτού αερίου και πετρελαίου και εν γένει ανάπτυξη δικτύων διασυνοριακά για τη μεταφορά ενέργειας, ορυκτών και διοξειδίου του άνθρακα.
Όταν ένα έργο μπει στη λίστα PCI, λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή πολιτική υποστήριξη που μπορεί να έχει κάποιο έργο σε επίπεδο Ε.Ε. και πρακτικά αυτό σημαίνει σημαντική δημόσια χρηματοδότηση. Επίσης, σύμφωνα με επίσημα λόγια της Ε.Ε., «τα έργα αυτά προωθούν τον ανταγωνισμό στις ενεργειακές αγορές και συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., διαφοροποιώντας τις πηγές, ενώ θα συμβάλλουν και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της».
Το πρόβλημα είναι ότι οι αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, με τα λόμπι των εταιρειών φυσικού αερίου να έχουν πρόσβαση και τεράστιες δυνατότητες επιρροής, ενώ οι κοινωνίες απλώς πληρώνουν, χωρίς καμία πρόσβαση στις αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η Επιτροπή δεν παρουσίασε ποτέ με ποιον τρόπο ενσωμάτωσε τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων δημόσιων διαβουλεύσεων που έγιναν για τα έργα αερίου που εντάχθηκαν στη λίστα PCI.
Όπως αναφέρει η συλλογικότητα Gastivistsgr, «ονόμασαν “φυσικό” αέριο ένα ακόμα ορυκτό καύσιμο. Το ορυκτό αέριο, όπως θα πρέπει να το λέμε, δεν έχει τίποτα το φυσικό. Το ορυκτό αέριο αποτελείται κατά 90% από μεθάνιο (CH4), ένα επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου, πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).Το μεθάνιο είναι πιο δραστικό κατά 84 φορές από το διοξείδιο του άνθρακα 20 χρόνια μετά και κατά 24 φορές 100 χρόνια μετά. Άρα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για “μεταβατικό” καύσιμο προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον».
«Παρά το ότι για πρώτη φορά στην απόφαση του COP αναφέρθηκε η ανάγκη για να φύγουμε από την εποχή των ορυκτών καυσίμων και του λιγνίτη, δεν ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία εκεί ήταν εκείνη του λόμπι των ορυκτών καυσίμων. Βλέπουμε ότι παρότι εταιρείες και κυβερνήσεις αναγκάζονται λόγω της πίεσης να αλλάξουν την ατζέντα τους, βρίσκουν ενδιάμεσες διαδρομές αποκαλούμενες “μεταβατικές πηγές ενέργειας” και βαφτίζοντάς τες “πράσινες”, προσπαθούν να συνεχίσουν για δεκαετίες να βγάζουν κέρδη καταστρέφοντας τα πάντα και βάζοντας ένα δήθεν πράσινο προσωπείο» τονίζει ο Αγησίλαος Κουλoύρης.
(CC) Photo: Agisilaos Koulouris, Kostas Karavasilis / Video: Agisilaos Koulouris
Περισσότερες πληροφορίες για την λίστα PCI: https://tinyurl.com/7wd9y6xz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου