21 Νοεμβρίου 2021

Προϋπολογισμός 2022: "Αύξηση φόρων λαϊκής κατανάλωσης, φορο-ελαφρύνσεις στις Α.Ε, μείωση των κοινωνικών δαπανών"

Προϋπολογισμός: «Ανάπτυξη» με 6,1 δις πρόσθετους φόρους, πληθωρισμό και εκτίναξη δημόσιου χρέους



Του

Κατατέθηκε στην Βουλή από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Μείωση φόρων στα κέρδη του κεφαλαίου και αύξηση επιβαρύνσεων σε μισθωτούς το succes story της κυβέρνησης για το 2022

Αύξηση φόρων λαϊκής κατανάλωσης, φορο-ελαφρύνσεις στις Α.Ε, μείωση των κοινωνικών δαπανών. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τα βασικά χαρακτηριστικά του γενικού προϋπολογισμού του κράτους για το 2022 που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικων Χρήστο Σταϊκούρα. Κατά τα άλλα όμως η κυβέρνηση μιλά για «προϋπολογισμό ανάπτυξης».

Η συζήτησή του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει στις 23 Νοεμβρίου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί στις 26 Νοεμβρίου. Αντίστοιχα η συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 14 Δεκέμβριου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως της 19 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία.

Η αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων κατά 6 δις είναι το πλέον κραυγαλέο στοιχείο του προϋπολογισμού. Αυτή αναλύεται ως συνήθως σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Οι πρώτοι θα φθάσουν τα 49,5 δις την επόμενη χρονιά από 45,4 δις που ήταν την προηγούμενη. Οι δεύτεροι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 19 δις ενώ πέρσι ήταν 17 δίς. Πρακτικά αυτό σημαίνει άυξηση 4,1 δις στους άμεσους φόρους και 2 δις στους έμμεσους δηλαδή συνολικά 6,1 δις ευρώ πρόσθετη φορολογία. Την ίδια στιγμή αυξημένα θα είναι και τα φορολογικά έσοδα του 2021 αφού αναμένεται να φτάσουν στα 50,927 δις ευρώ, θα είναι αυξημένα δηλαδή κατά 438 εκατ. Ευρώ.

Τα ποσά αυτά δεν πρόκειται να αντληθούν από το εγχώριο κεφάλαιο μια και σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού θα υπάρξει μείωση φόρου για τα νομικά πρόσωπα από 24% σε 22%, ενώ θα πλησιάσει ακόμη και το 1 δις η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα φορολογικά κίνητρα συγχνωνεύσεων που ολοκληρώνουν το πακέτο ενισχύσεων προς το κεφάλαιο. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και η διατήρηση του καθεστώτος φορολογίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου με βάση τα συμφωνητικά που υπογράφονται μεταξύ της Ένωσης Εφοπλιστών και των εκάστοτε κυβερνήσεων από το 2012, όπως και οι περίφημες «πράσινες» φοροαπαλλαγές.

Τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να συνδυαστούν με την επιβάρυνση που θα επιφέρει ο αυξημένος πληθωρισμός που το 2022. Αναμένεται πως θα κυμανθεί γύρω στην 1 ποσοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο , δημιουργώντας απώλεια στην αγοραστική δύναμη των μισθών.

Όλα αυτά ενώ κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και τους δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5,6%. Ταυτόχρονα όμως σε δυσθεώρητα ύψη θα κινηθεί το δημόσιο χρέος αφού θα αγγίξει το 197,1% του ΑΕΠ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το χρέος με το οποίο η χώρα μπήκε στα μνημόνια ήταν μόλις 129% του ΑΕΠ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στο τέλος του 2022 το χρέος να φθάσει το 189%.

Τέλος η γενική εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει μείωση των δαπανών (άρα και των κοινωνικών δαπανών) από τα 70,8 δις στα 65,5 δις, Πράγμα που συμπαρασύρει το σύνολο του κόστους για υγεία, ασφάλιση, πολιτική προστασία κ.λ.π. Η κυβέρνηση πάντως επιχειρεί να δώσει μια εικόνα επιτυχημένδης διαχείρισης μιλώντας για ανάπτυξη 7,4% φέτος και 5,4% το 2022. Αυτό όμως είναι υπό αίρεση αφού υπάρχει και δυσμενέστερο σενάριο που σχετίζεται με την πανδημία και «βλέπει» αύξηση 6,9% φέτος και 4.4% το 2022 η οποία όμως πρέπει να συνυπολογιστεί με βάση την ύφεση του 2020.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου