Dreamstime.com
Της Διαλεκτής Αγγελή
Σειρά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως παίρνουν τα ΑΕΙ, καθώς το επόμενο νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά θα αφορά αποκλειστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, αναμένεται να δούμε σαρωτικές αλλαγές που εκκινούν από αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη και φτάνουν μέχρι τη φύση των πτυχίων που απονέμουν τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και τον τρόπο διοίκησής τους.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν ξαφνιάζει, καθώς οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει αποτελούν εκπεφρασμένους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, στόχοι οι οποίοι συμπίπτουν ή μάλλον ακολουθούν πιστά τα προτάγματα της έκθεσης Πισσαρίδη, αλλά και του «Σχεδίου Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030» που παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τους ήχους διαμαρτυρίας φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί απ’ έξω.
Αρκεί να δει κάποιος τους βασικούς άξονες των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για να καταλάβει τις αλλαγές που δρομολογούνται.
Μερικές από τις προτάσεις είναι:
● «Διεπιστημονικά» πτυχία, αποσυνδεδεμένα από τα «επαγγελματικά δικαιώματα»
● «Ευέλικτα» προγράμματα σπουδών που «θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται από τους εκάστοτε επαγγελματικούς φορείς»
● Εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές και όχι σε τμήματα
● Χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από τον ιδιωτικό τομέα
● Επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρυμάτων
● Αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διδακτικού προσωπικού
Με τον νέο νόμο αποδυναμώνονται τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ, τα οποία δεν θα αποδίδουν πλέον επαγγελματικά δικαιώματα, εξαναγκάζοντας έτσι τους αποφοίτους σε ένα συνεχές κυνήγι προσόντων, την ίδια ώρα που η βασική κατεύθυνση είναι τα Πανεπιστήμια να υπηρετούν την αγορά, αφού μέχρι και η λειτουργία τους θα στηρίζεται σε δωρεές και επιχορηγήσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ και τα προγράμματα σπουδών προτείνεται να πιστοποιούνται από επαγγελματικούς φορείς.
Βεβαίως, το τρίπτυχο «αποτελεσματικότητα, αυτονομία και λογοδοσία» που διατρέχει ολόκληρη την έκθεση εμπλέκει σαφώς τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την εξωτερική αξιολόγηση που βασίζεται στην επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, ενώ η επιτροπή θεωρεί απαραίτητο να υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας κατά τα πρότυπα των διεθνών λιστών αξιολόγησης.
Με απλά λόγια, η κρατική χρηματοδότηση θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα της σύγκρισης των επί χρόνια υποχρηματοδοτούμενων ελληνικών Πανεπιστημίων με τα ιδρύματα του εξωτερικού των κληροδοτημάτων και των απλησίαστων διδάκτρων...
Παράλληλα, επανεισάγονται και τα -αποτυχημένα- Συμβούλια Ιδρυμάτων τα οποία, σύμφωνα και με τις συστάσεις της έκθεσης, θα μπορούν να επιλέξουν πρύτανη, τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου και τους κοσμήτορες, ενώ αλλάζει και ο τρόπος επιλογής του διδακτικού προσωπικού, με παράλληλη θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων καθηγητών που θα μισθοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, πληροφορίες θέλουν τη θεσμοθέτηση τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών, δηλαδή την επαναφορά των καταργηθέντων επί ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Αγγελος Συρίγος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των ΤΕΙ όταν σε τηλεοπτικές δηλώσεις του είχε πει: «Ο δικός μου στόχος είναι πώς θα μπορέσουμε στο πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης να ξαναφτιάξουμε το τεχνικό τμήμα, τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τέχνες που αυτήν τη στιγμή λείπουν από την ανώτατη εκπαίδευση».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου