Ο ποταμός Σαραντάπορος | A. Γιαννούκος & Ζ. Τσουγκλίνη |
Sarantaporos Science Week 2024 – Από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου η καρδιά της επιστημονικής κοινότητας χτυπούσε στον Σαραντάπορο και μέσα σε μία εβδομάδα καταλάβαμε γιατί ο παραπόταμος του Αώου, πρέπει να σωθεί.
Το ταξίδι ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και μέσα σε λίγες ώρες βρισκόμασταν στον δρόμο για τα ιστορικά Μαστοροχώρια, μία ομάδα χωριών στη Βόρεια Πίνδο, εκεί που για τις επόμενες ημέρες θα χτυπούσε η καρδιά του Sarantaporos Science Week 2024.
Τα βουνά, τα έλατα, τα μαυρόπευκα και τα πλατάνια που αφήναμε αριστερά και δεξιά δημιουργούσαν ένα απόκοσμο σκηνικό αλλά και μία ζώνη ασφαλείας. Η πρώτη “γνωριμία” με τον παραπόταμο του Αώου, τον ποταμό Σαραντάπορο, έγινε όταν διασχίσαμε την ομώνυμη γέφυρα που λίγα χιλιόμετρα αργότερα θα μας οδηγούσε στη Βούρμπιανη, το χωριό που αποτέλεσε τη βάση για πάνω από 60 ερευνητές και επιστήμονες από περισσότερα από 20 Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά με σκοπό την επιστημονική μελέτη και την προστασία του οικοσυστήματος του ποταμού.
Κάπως έτσι ο Σαραντάπορος μεταμορφώθηκε σε ένα ζωντανό εργαστήριο για επιστήμονες και φυσιολάτρεις από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι για μία εβδομάδα εξερεύνησαν, συνέλεξαν και μελέτησαν, παρέχοντας νέες γνώσεις και δεδομένα που ενισχύουν τα επιχειρήματα για τη σπουδαιότητα του ποταμού. Κυρίως όμως έγιναν ασπίδα προστασίας για τον φυσικό αυτό θησαυρό της Ηπείρου.
“Ένα ακριτικό ποτάμι γίνεται μέσα από συντονισμένες ενέργειες το επίκεντρο, λίγες μέρες μόλις από την ανακήρυξή του ως Προστατευμένο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός“, λέει στο NEWS 24/7 o Αλέξης Κατσαρός, Εκτελεστικός Διευθυντής του MedINA, του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο που σε συνεργασία με τις οργανώσεις Euronatur, RiverWatch και EcoAlbania, διοργάνωσε το Sarantaporos Science Week, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Save the Blue Heart of Europe“.
Ο χάρτης της περιοχής με τις κίτρινες σημαίες που έδειχναν τα πεδία δράσης και έρευνας που καθημερινά επισκέπτονταν οι ομάδες των ερευνητών στήθηκε στην πλατεία του χωριού και το Sarantaporos Science Week, η συντονισμένη εθελοντική πολυεπιστημονική πρωτοβουλία με κυρίαρχο μήνυμα: “Αώος χωρίς φραγμούς: Ενώνουμε δυνάμεις για το πρώτο Διασυνοριακό Πάρκο ελεύθερου ποταμού στην Ευρώπη, Αώος/Vjosa“, ξεκίνησε.....
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τη συνέχεια του εκτενούς αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντος ρεπορτάζ, με πολλές φωτογραφίες και βίντεο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου