Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμα χρονιά. Τις τελευταίες μέρες, δασικές πυρκαγιές κατάκαιγαν το δασικό πλούτο της χώρας. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε. Στην Αττική, παίρναμε μηνύματα από το 112 να κλειστούμε στα σπίτια ή να φύγουμε, επειδή είχαμε φωτιά στην Κερατέα ή στη Σταμάτα. Δεν έχει σημασία αν αυτός/η που έπαιρνε το μήνυμα κατοικεί στο Αιγάλεω ή στην Κυψέλη! Το 112 έχει καταντήσει ένα εργαλείο εκνευρισμού των ανθρώπων που δε δίνουν πια καμία σημασία στα μηνύματα του.
Η μέρα έκλεισε με… μακροσκελή δήλωση του Κικίλια στις 10 το βράδυ (για να μας δείξει ότι… βρίσκεται συνεχώς στις επάλξεις! Αφού μας ενημέρωσε ότι «σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα» και αφού ευχαρίστησε θερμά «όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων», έκλεισε με μία… «διαπίστωση» (η έμφαση δική μας):
«Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:
12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα
3 παρά τέταρτο στη Λαμία
4 και πέντε στο Αγρίνιο
4 και τέταρτο στη Σταμάτα
5 και 20 στην Κόρινθο
8 παρά τέταρτο στο Δίστομο
8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο
8 παρά πέντε στο Ντράφι
8 και 20 στην Ηλεία
Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας
Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο».
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει… σχόλιο. Σχολιάρα! Είχε ανακαλύψει εμπρηστή να βάζει φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου, είχε ανακαλύψει μπιτόνι με βενζίνα, στουπιά και όλα τα όργανα του διάβολου. Την επομένη τον διέψευσαν Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ο… εμπρηστής του Κικίλια ήταν διερχόμενος οδηγός που σταμάτησε, άρπαξε έναν πυροσβεστήρα και προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά (ανεπιτυχώς τελικά, αφού ένας πυροσβεστήρας δεν έφτανε).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ο Κικίλιας κατασκευάζει εμπρηστές, σαν κοινός προβοκάτορας
Τι μας είπε χτες το βράδυ; Οτι αυτός και οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται μας είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, επομένως για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν… φταίμε εμείς!
Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες. Οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι αλλά:
- Στη συσσώρευση μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης, λόγω της εγκατάλειψης των δασών στην τύχη τους, διαχρονικά απ΄ όλες τις κυβερνήσεις. Το ίδιο συνέβη και φέτος και πέρυσι με τις μεγάλες καταστροφές των δασών στη διάρκεια του χειμώνα. Τα δάση δεν καθαρίστηκαν από τη νεκρή ξύλινη μάζα, η οποία έγινε συσσωρευμένο μπαρούτι στο εσωτερικό τους.
- Στην ύπαρξη μέσα στα δάση (και όχι μόνο) διάσπαρτων αδέσποτων χωματερών.
- Στη διέλευση μέσα από τα δάση ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, χαμηλής και υψηλής τάσης, καθώς και πυλώνων που δεν καθαρίζονται, για να καταγράφουν οι εταιρίες της ΔΕΗ υψηλά κέρδη.
- Στη διέλευση μέσω δασών των τραίνων.
- Στην εγκατάλειψη της ρητινοκαλλιέργειας.
- Στις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή στη δημιουργία ολόκληρων παράνομων οικισμών μέσα στα δάση.
- Στην ύπαρξη πεδίων βολής του στρατού δίπλα σε δάση.
Η διαχρονική εγκατάλειψη των δασών φαίνεται καθαρά στην πενιχρή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προστασία των δασών που εγκρίνεται κατά πάγια πρακτική στα τέλη Απρίλη κάθε χρόνο. Αυτή η χρηματοδότηση κινείται μεταξύ 1,7 και 2,0 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που οι Διευθύνσεις Δασών που είναι επιφορτισμένες με την εκτέλεση των δασικών έργων ζητούν γύρω στα 17 εκατ. ευρώ το χρόνο!
Παραπέρα, τα έργα για την προστασία και ανάπτυξη των δασών πρέπει να αρχίζουν τον Φλεβάρη και να ολοκληρώνονται το Μάρτη, ενώ αυτοί εγκρίνουν τα πενιχρά κονδύλια τον Απρίλη, κατόπιν εορτής!
Τι χρήματα έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 2020-2024;
2020: 2,0 εκατ. ευρώ
2021: 1,7 εκατ. ευρώ
2022: 1,7 εκατ. ευρώ
2023: 1,72 εκατ. ευρώ
2024: 1,98 εκατ. ευρώ
Για να γίνουν και αυτά ακόμη τα ολίγιστα δασικά έργα απαιτείται να γίνουν προσλήψεις δασεργατών. Σημειώνουμε πως, λόγω της επί χρόνια συσσώρευσης καύσιμης ύλης μέσα στα δάση, η υποτυπώδης χρηματοδότηση δεν μπορεί να αποτρέψει τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι προσλήψεις δασεργατών, που έπρεπε να είναι μόνιμοι και όχι συμβασιούχοι (οκταμηνίτες ή τριμηνίτες) είναι ελάχιστες έως μηδενικές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 δεν προσέλαβε ούτε έναν οκταμηνίτη. Στις 9 Σεπτέμβρη του 2021 προσέλαβε 52 οκταμηνίτες , 28 δασολόγους, 18 δασοπόνους και 6 διοικητικούς υπάλληλους για οκτώ Διευθύνσεις Δασών. Δηλαδή, δεν προσέλαβε ούτε ένα δασεργάτη!
Την άνοιξη του 2022, η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αίτημα να παραταθεί η σύμβαση των 52 συμβασιούχων για ένα χρόνο. Η πολιτική ηγεσία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το άρθρο 36 του νόμου 4765 με το άρθρο 51 του νόμου 4940 και να παρατείνει τις συμβάσεις των 52 συμβασιούχων. Ετσι, οι 52 συμβασιούχοι, που κανείς τους δεν ήταν δασεργάτες, παρέμειναν μέχρι τις 9 Μάη του 2023.
Τον Ιούλη του 2022, μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προσλήφθηκαν 55 συμβασιούχοι, οκτάμηνης διάρκειας, σε μερικές Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία. Συγκεκριμένα, 17 ΠΕ Δασολόγοι, 3 ΤΕ Δασοπόνοι, 24 ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπονίας, 4 ΠΕ Διοικητικοί Οικονομικοί, 2 ΠΕ Διοικητικοί, 3 Κλητήρες-Οδηγοί Β’ Κατηγορίας και 2 ΥΕ εργάτες πρασίνου!
Με 2 ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), στις οποίες συμμετείχε ο Σκυλακάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατάθηκαν μεν οι συμβάσεις τους μέχρι το Γενάρη του 2025, αλλά οι εργάτες πρασίνου είναι μόνο δύο. Επομένως, στην ουσία είναι μηδενικές οι προσλήψεις δασεργατών που θα βοηθούσαν στην προστασία και ανάπτυξη των δασών και δασικών εκτάσεων.
Ιδια σχεδόν ήταν η κατάσταση και την περίοδο 2009-2019, και όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και όσον αφορά τις προσλήψεις δασεργατών. Θυμίζουμε ότι την περίοδο αυτή διαχειρίστηκαν, διαδοχικά, την καπιταλιστική εξουσία οι κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλη του νεότερου, του Γ. Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήμα, των Σαμαροβενιζέλων και των Τσιπροκαμμένων.
Για τις προσλήψεις δασεργατών για τις δασικές υπηρεσίες
- Το 2009, προσελήφθησαν μόλις 1.150 εποχικοί εργάτες, με οκτάμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.
- Το 2010, ο αριθμός των προσληφθέντων δασεργατών μειώθηκε στους 695 (447 με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και 248 τρίμηνης διάρκειας). Μιλάμε για προσλήψεις της πλάκας, καθώς -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δασεργατών- ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονταν σε τέτοιο χρόνο που εξ αντικειμένου ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση για την προστασία και την ανάπτυξή τους.
- Το 2011 και το 2012, δεν έγινε καμία πρόσληψη δασεργάτη!
- Το 2013, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος εισηγήθηκε την πρόσληψη 201 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 112 τρίμηνης θητείας. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ενέκρινε την πρόσληψη 198 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 53 τρίμηνης θητείας, όχι όμως για το 2013 αλλά για το 2014! Επαναλαμβάνουμε ότι επρόκειτο για προσλήψεις της πλάκας. Αυτοί οι δασεργάτες δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν ούτε ένα μίνιμουμ εργασιών προστασίας και ανάπτυξης των δασών και των δασικών εκτάσεων.
- Μετά, ήρθε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και το τερμάτισε, αποφασίζοντας να μην προσλάβει ούτε έναν δασεργάτη την πενταετία που διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος (2015-2019)! Ετσι, η απόλυτη εγκατάλειψη των δασών και των δασικών εκτάσεων είχε τη δική της συμβολή στο… υπερπλεόνασμα, για το οποίο τόσο καμάρωναν ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, ο Τζανακόπουλος και οι υπόλοιποι συριζαίοι.
Σε μια ολόκληρη δεκαετία, 2009-2018, διαπιστώνουμε ότι προσελήφθησαν μόνο 2.096 δασεργάτες, όχι όλοι οκτάμηνης διάρκειας, ενώ χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες δασεργάτες, όχι μερικής αλλά πλήρους απασχόλησης, και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο, προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, ο τόσο απαραίτητος για τη ζωή του ελληνικού λαού.
Νέα κοροϊδία
Μετά από τέσσερα χρόνια μηδενικών προσλήψεων δασεργατών, οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν μπροστά άλλη «φάμπρικα». Τον Μάρτη του 2018, οι υπουργοί Εργασίας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν –με τα γνωστά ταρατατζούμ που συνηθίζουν οι συριζαίοι- την έναρξη ενός προγράμματος «κοινωνικής εργασίας», στο πλαίσιο του οποίου θα προσλαμβάνονταν 5.000 εργαζόμενοι (ωφελούμενοι, όπως τους ονομάζουν).
Στόχος του περιβόητου προγράμματος «κοινωνικής εργασίας» δεν ήταν η ανάπτυξη και προστασία των δασών, αλλά η πρόσληψη 5.066 ανέργων με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας. Αυτό το ομολογούσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε το πρόγραμμα:
«Αρθρο 1.2. Η παρούσα δράση είναι οκτάμηνης διάρκειας και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Η παρούσα δράση απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της χώρας.
Αρθρο 1.3 Η δράση αυτή αποσκοπεί:
α) στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων με
την αγορά εργασίας, β) στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των
ανέργων, γ) στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, δ) στην σύζευξη των
παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
και ε) στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις
πυρκαγιές και την γενικότερη προστασία τους για αειφορική παροχή
οικοσυστημικών υπηρεσιών» (η έμφαση δική μας).
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος, λοιπόν, πρώτιστος στόχος ήταν η απασχόληση ανέργων για οκτώ μήνες, για τη στατιστική μείωση της ανεργίας, και όχι η πρόσληψη δασεργατών για τη δασοπροστασία. Η τελευταία μπήκε (μόνο στα χαρτιά) ως πέμπτος στόχος για λόγους δημαγωγίας. Ανατρέχοντας στον τελικό πίνακα επιτυχόντων, διαπιστώσαμε ότι οι «Ειδικοί Δασικής προστασίας ΔΕ» (προφανώς οι έμπειροι δασεργάτες) ήταν μόλις το 13%! Αυτό επιβεβαιώνει το ότι πρώτιστος στόχος δεν ήταν η δασοπροστασία, αλλά η απασχόληση ανέργων για ένα διάστημα οχτώ μηνών, για να ‘χουν να λένε οι Τσιπροκαμμένοι ότι μειώνουν την ανεργία. Με τόσο χαμηλό ποσοστό έμπειρων δασεργατών, που μάλιστα άρχισαν να τους προσλαμβάνουν τα Δασαρχεία από τις 20 Ιούλη του 2018 και για διάστημα οκτώ μηνών, με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και με μισθούς των 490 και των 410 ευρώ το μήνα, είχαμε να κάνουμε με καθαρή κοροϊδία. Ελάχιστα (για να μην πούμε τίποτα) μπορούσαν να γίνουν για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, μετά μάλιστα από τόσα χρόνια πλήρους εγκατάλειψης.
Οι συριζαίοι κράτησαν αυτούς τους εργαζόμενους και το 2019 (ήταν και προεκλογική χρονιά, βλέπετε), όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τους κράτησε το 2020. Πάνω που είχαν μάθει πέντε πράγματα για τη δασοπροστασία και μπορούσαν να προσφέρουν κάποια βοήθεια στις δασικές υπηρεσίες, τους πέταξαν στην ανεργία, σαν τη μύγα από το ζυμάρι!
Για τη χρηματοδότηση για την προστασία και ανάπτυξη των δασών
Ας δούμε τώρα το σημαντικότατο ζήτημα των κονδυλίων που εγκρίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις 53 Διευθύνσεις Δασών, με προορισμό την ανάπτυξη και την προστασία των δασών.
- Στις 10 Ιούνη του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός ενέκρινε 1.843.000 ευρώ για 53 Διευθύνσεις Δασών, για εργασίες προστασίας και ανάπτυξης των δασών, και 500.000 ευρώ σε 17 Διευθύνσεις Δασών για να γίνουν δασικές μελέτες.
Τι εργασίες να γίνουν, όμως, όταν την ίδια χρονιά δεν έγιναν προσλήψεις έμπειρων δασεργατών, ενώ το προσωπικό των Διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων είναι λειψό και δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις υπόλοιπες αρμοδιότητές τους;
Όπως είπαμε, οι εργασίες ανάπτυξης και προστασίας των δασών πρέπει να γίνονται το δίμηνο Φλεβάρη-Μάρτη κάθε χρονιάς και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες. Οταν, όμως, το κονδύλι εγκρίνεται στις 10 Ιούνη και με δεδομένο ότι οι εργασίες στις Διευθύνσεις Δασών δε θ’ αρχίσουν την επόμενη μέρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πρακτική αποτελεσματικότητα αυτού του ισχνού κονδυλίου γίνεται ακόμα πιο ισχνή. Αυτή η πολιτική χρηματοδότησης των Διευθύνσεων Δασών για εργασίες ανάπτυξης και προστασίας των δασών έχει γίνει καθεστώς απ’ όλες τις κυβερνήσεις.
Η ίδια πολιτική συνεχίστηκε και τα επόμενα τρία χρόνια.
- Στις 25 Απρίλη του 2016 εγκρίθηκαν 1.854.800 ευρώ.
- Στις 9 Μάη του 2017 εγκρίθηκαν 1.617.140 ευρώ.
- Στις 24 Απρίλη του 2018 εγκρίθηκαν 1.635.500 ευρώ.
Τα ποσά που διατέθηκαν ήταν πενιχρά, ενώ δεν προσελήφθησαν έμπειροι δασεργάτες για να εκτελέσουν τις εργασίες που μπορούν να γίνουν έστω μ’ αυτά τα κονδύλια!
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε τα κονδύλια που είχαν ζητήσει οι Διευθύνσεις Δασών για εργασίες προστασίας και ανάπτυξης των δασών τις ίδιες χρονιές.
- Το 2016 είχαν ζητήσει 14,945 εκατ. ευρώ
- Το 2017 είχαν ζητήσει 14,779 εκατ. ευρώ
- Το 2018 είχαν ζητήσει 15,448 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση ανάμεσα στα κονδύλια που ζήτησαν οι Διευθύνσεις Δασών και σ’ αυτά που εγκρίθηκαν είναι τεράστια. Αθροιστικά, για την τριετία 2016-2018 οι Διευθύνσεις Δασών ζήτησαν 45,172 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκαν 5,107 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ποσοστό μόλις 11%!
Οπως καταλαβαίνετε, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες δασοπροστασίας απαιτούνταν πολλοί δασεργάτες, με πλήρη και όχι μερική απασχόληση, που θα εργάζονταν εντατικά το δίμηνο Φλεβάρη-Μάρτη και όχι το καλοκαίρι. (Δείτε εδώ, εδώ και εδώ τις προτάσεις των Διευθύνσεων Δασών).
- Ιδια κατάσταση και το 2019. Οι δασικές υπηρεσίες ζήτησαν 16.313.910 ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα ενέκρινε μόλις 1.600.000 ευρώ (δείτε εδώ). Ζήτησαν δέκα, τους έδωσαν ένα!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 και 2021 μαζί με την έγκριση τα πενιχρής χρηματοδότησης δημοσιοποιούσε και τα αιτήματα των Διευθύνσεων Δασών. Από το 2022 και μετά σταμάτησε να δημοσιοποιεί τα αιτήματα των υπηρεσιών, για ευνόητους λόγους.
Και το 2024 θα είναι εξαιρετικά καταστροφικές οι δασικές πυρκαγιές, γιατί τα δάση εξακολουθούν να είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Οι εμπρηστές εξακολουθούν να κάθονται σε υπουργικούς θώκους, της κυβέρνησης Μητσοτάκη τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου