14 Ιουλίου 2024

Βάναυσα χτυπήματα στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση - Βροντερό και μαζικό "ΟΧΙ" στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης από πάνω από 150 εμπλεκόμενους φορείς και κινητοποιήσεις

18 Ανω
Από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη διάλυση των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις
 
ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ



Ανατίθενται σε έναν ιδιωτικό φορέα, το Eθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η αναμόρφωση, το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της ψυχικής υγείας ● Ισοπεδώνεται και ο τομέας των εξαρτήσεων για τον οποίο δημιουργείται άλλος ιδιωτικός φορέας, ο Eθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, κάτω από τον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ ● Τι αλλάζει στη φιλοσοφία και στη θεραπευτική διαδικασία ● Προωθείται η κατάργηση των δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ καταργούνται και τα Κέντρα Πρόληψης.

Περισσότερες από 150 ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα ενώνουν τη φωνή τους και λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας, της Πρόληψης και της Απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, δηλαδή «όχι» στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε, μεν, πρόσφατα στη δημόσια διαβούλευση, ωστόσο το περιεχόμενό του έχει κυκλοφορήσει μήνες πριν, ξεσηκώνοντας θύελλα στις εμπλεκόμενες δομές και το δυναμικό τους. Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο της Ν.Δ. που συρρικνώνει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και των εξαρτήσεων και διογκώνει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας και το οποίο η κοινωνία απαιτεί να αποσυρθεί – να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Η κυβέρνηση χωρίς δισταγμούς συνεχίζει τα βάναυσα χτυπήματα στην υγεία, βάζοντας σε διαβούλευση, στα μέσα του καλοκαιριού, το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις που έχει εξαγγείλει και περιγράψει από πέρυσι τον Νοέμβριο, απέναντι στο οποίο στέκεται δυναμικά και αμετακίνητα ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, αλλά και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες αυτές και οι οικογένειές τους, που αγωνίζονται για τη δημιουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου πανελλαδικού δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη όλων των όρων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ισότιμης κοινωνικής επανένταξης.

Πίσω από το χιλιοειπωμένο άλλοθι της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» η κυβέρνηση εντείνει την επιχειρηματική δράση και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας με το νέο νομοσχέδιο που με ΣΔΙΤ προωθεί την αναμόρφωση του προσανατολισμού για την ψυχική υγεία, αλλά και του χώρου των εξαρτήσεων.

Στην πράξη ανατίθενται σε έναν ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ), το Eθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, η αναμόρφωση, το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της ψυχικής υγείας. Στο ίδιο νομοσχέδιο ισοπεδώνεται και ο τομέας των εξαρτήσεων, για τον οποίο δημιουργείται άλλος ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), ο Eθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Κάτω από αυτόν τον φορέα θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, προοπτική που ισοδυναμεί με δραματικές αλλαγές τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη θεραπευτική διαδικασία και τους ίδιους τους θεραπευτές των φορέων, με σοβαρές επιπτώσεις στον στόχο τους που είναι η απεξάρτηση.

Προωθείται η κατάργηση των δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και των δημόσιων, δωρεάν, εγκεκριμένων «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προωθώντας την πολιτική «μείωσης της βλάβης» που φαίνεται να αφορά όλη την Ε.Ε., ενώ καταργούνται και τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

Περισσότερες από 150 ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς συνασπίζονται `
για να σταματήσουν το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα

«Δεν θα περάσει» είναι η δυναμική απάντηση στο νομοσχέδιο που δίνει το κοινό μέτωπο το οποίο δημιουργήθηκε αντανακλαστικά και αποτελείται από περισσότερες από 150 Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικούς φορείς που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, ένα ένα και όλα μαζί τα σωματεία προετοιμάζονται, στηρίζουν και συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 16 Ιουλίου και την κλιμάκωση του αγώνα, όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Με γρήγορα αντανακλαστικά δώσαμε απάντηση στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση μες στο κατακαλόκαιρο, ελπίζοντας να μας πιάσει στον ύπνο», κατέδειξε ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ «Δαφνί». Στήριξη με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημιουργία νέων, δωρεάν κρατικών δομών και όχι συρρίκνωση χρειάζεται η ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε. Το κλείσιμο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), είπε, είχε αποτέλεσμα ασθενείς να οδηγούνται στα γονατισμένα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο», 3.500 ωφελούμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων να βρίσκονται «στον αέρα», 400 ωφελούμενοι του προγράμματος «Νοσηλεία κατ’ οίκον» επίσης να βρίσκονται ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοί του να απολύονται με τη λήξη του προγράμματος, ενώ εκκρεμούσαν τουλάχιστον 3.000 αιτήματα!

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε», επισημαίνει η Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρος, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ). «Τα αποτελέσματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι 4.700 κλίνες στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, 900 κλίνες στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Αυτή είναι η στόχευση που έχει τηρηθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, ανεξάρτητα από την απόχρωσή τους, γιατί η Ψυχική Υγεία –όπως και συνολικά η Υγεία– είναι κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο. Θέλουν να εξοικονομούν ζεστό κρατικό χρήμα για να το δίνουν, π.χ., σε εξοπλιστικά προγράμματα, και από την άλλη είναι μια χρυσή ευκαιρία για να κάνουν μπίζνες τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας».

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ αναφέρθηκε στα «τεράστια ποσά που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και περιμένουν οι επιτήδειοι να ξεκοκαλίσουν για να ιδρυθούν ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα, που όμως δεν απαντάει σε καμία ανάγκη των ασθενών μας, ούτε για απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης σε όλα τα επίπεδα». Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά, υπογράμμισε η Αφρ. Ρέτζιου και κάλεσε υγειονομικούς και κοινωνία να συμμετέχουν στη διεκδίκηση της απόσυρσης του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «περιπλανώμενους υγειονομικούς, για ασθενείς και οικογένειες που θα “πλοηγούνται” από τη μια δομή στην άλλη, από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, χωρίς αποτέλεσμα. Εχουμε τη δυνατότητα να το σταματήσουμε εδώ. Είναι κρίσιμο η απεργία να έχει μαζική, καθολική συμμετοχή και να στείλουμε μήνυμα ότι μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους τώρα, με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, κι ας είναι καλοκαίρι».

«Χρέος μας η ζωή, όχι το “Πάμε κι όπου βγει”», τόνισε ο Βασίλης Γρετσίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. «Το 18ΑΝΩ, που λειτουργεί στα σπλάχνα του ΕΣΥ, προσφέρει υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας πρόσβαση στους πάντες», υπογράμμισε ο Ηρακλής Γκότσης, επιστημονικός υπεύθυνος στο θεραπευτικό πρόγραμμα. «Εμείς μάθαμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε έναν τεράστιο εχθρό, τα ναρκωτικά. Σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας θα πάμε όλοι μαζί», σημείωσε ο Γ. Καλαϊτζίδης ο οποίος εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

«Μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των από πάνω», υπογράμμισε η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Εργου του 18ΑΝΩ, εξηγώντας ότι «οι ψυχικά πάσχοντες, που όσο βαθαίνει η κρίση ο αριθμός τους μεγαλώνει, καταδικάζονται να ζήσουν σε συνθήκες χειρότερες απ’ αυτές που υπήρχαν πριν από την υποτιθέμενη “αποασυλοποίηση”. Θα βρεθούν σε ιδιωτικά κέντρα, όπου με γνώμονα το κέρδος θα κάνουν περικοπές στα πάντα, ακόμα και στο φαγητό. Συνθήκες Μεσαίωνα. Οι εξαρτημένοι καταδικάζονται να μείνουν στα υποκατάστατα, εξάλλου η δομή του ΕΟΠΑΕ είναι στα πρότυπα του ΟΚΑΝΑ».

«Το σχέδιο για την Ψυχική Υγεία δεν είναι ελληνικό, ούτε νέο – είναι απόφαση της Ε.Ε., που προωθείται από το 2006, με όλες τις κυβερνήσεις», ξεκαθάρισε ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, πρώην διευθυντής του ΨΝΑ «Δαφνί».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

● Την κατάργηση του ΨΝΑ «Δαφνί» και του ΨΝΘ.
Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης.
Το κλείσιμο των 75 Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης των «αμαρτωλών» ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας, από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.
Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές. Τη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων».
Νομιμοποιεί κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη, δίνοντας στους ιδιώτες προκλητικά προνόμια και κρατική χρηματοδότηση.

Θα μας βρει όλους απέναντι!

Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας»
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ασυλικές συνθήκες νοσηλείας στις ψυχιατρικές κλινικές που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το στοίβαγμα των ασθενών σε ράντζα λόγω της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της “περιστρεφόμενης πόρτας”, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό των ασθενών με ψυχικές διαταραχές λόγω των τεράστιων ελλείψεων δημόσιων ψυχιατρικών δομών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Δεν καλύπτει καμία ανάγκη για σύγχρονες, δωρεάν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες που πρακτικά είναι ανύπαρκτες στον δημόσιο τομέα.

Απεναντίας, θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

«Συνταγή» αύξησης των εξαρτήσεων
Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)

Το νομοσχέδιο αποτελεί εφαρμογή της διακηρυγμένης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της διαχείρισης των πιο ακραίων εκδηλώσεων του φαινομένου της εξάρτησης, με δείκτες τη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων και την παραμονή των εξαρτημένων σε οποιαδήποτε υπηρεσία, ανακυκλώνοντας και οξύνοντας το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο, αφού δεν στοχεύει στα πραγματικά αίτια του φαινομένου. Μιας πολιτικής που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως πεδίο κερδοφορίας, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές συνέπειες.

Που τελικά βάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την ίδια την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους, μετατρέποντας έτσι το αυτονόητο σε προνόμιο, μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους. Το νομοσχέδιο αποτελεί ευθεία επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου πρόληψη - θεραπεία. Είναι “συνταγή” αύξησης των εξαρτήσεων.

🔷 Πρόγραμμα δράσης

● Κυριακή 14/7/2024, 7 μ.μ., Γενική Συνέλευση ΚΕΘΕΑ στο ΠΑ.ΔΑ.
● Δευτέρα 15/7/2024, 7-10 μ.μ., καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του 18ΑΝΩ
● Τρίτη 16/7/2024, 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. μπροστά στο υπουργείο Υγείας
● Τετάρτη 17/7/2024, 8 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο και συναυλία στις 9 μ.μ. με αγαπημένους καλλιτέχνες, πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του 18ΑΝΩ

***

George Vitsaras / SOOC (φωτογραφία αρχείου)
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ και το σχετικό ρεπορτάζ του ΤΡΡ:

Οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλουν το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

- ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ και τις σχετικές ανακοινώσεις των ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ:


***

ΠΟΕΔΗΝ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Αναρτήθηκε στην διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας το Σχέδιο Νόμου που καταργεί το υφιστάμενο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ως υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

Μέγα λάθος με σκοπιμότητες!!!

Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό.

Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ.

Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά,, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες. 

Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική).

Πώς θα Διοικούνται οι Μονάδες στην καθημερινότητα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Απορούμε πως το σκέφθηκαν όλο αυτό και το εμφανίζουν ως εμβληματική μεταρρύθμιση.

Τα κενά σε προσωπικό που είναι συχνά και προκύπτουν στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων τώρα καλύπτονται από άλλα Νοσηλευτικά τμήματα του ίδιου Νοσοκομείου.

Όταν αποσυνδεθούν από το Νοσοκομείο διοικητικά και οργανικά από πού θα καλύπτονται;

Τα ράντζα, η κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη Δημόσιων Μονάδων ζωτικής σημασίας στην λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών.

Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες οξέων περιστατικών είναι με Εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5% 

Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης. Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης. 

Η αποασυλοποίηση αφέθηκε στα «χέρια» των ΜΚΟ που λαμβάνουν υψηλή κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιλέγουν ασθενείς από τις Δημόσιες Μονάδες, με την πρώτη υποτροπή τους επιστρέφουν σε τμήματα οξέων περιστατικών στα Νοσοκομεία και μάλιστα με εισαγγελική εντολή, προσφέρουν κάκιστες θεραπευτικές υπηρεσίες κλπ. 

Ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που προσφέρουν άθλιες συνθήκες νοσηλείας κλείνουν και με εισαγγελική εντολή οι ασθενείς μεταφέρονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των Νοσοκομείων (Γενικών και Ψυχιατρικών). 

Λειτουργική διασύνδεση και ανάπτυξη δημόσιων μονάδων σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται το σύστημα.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.

Το κάθε ολοκληρωμένο δίκτυο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς. Τώρα ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις). 

Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. Υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα. Πως είναι δυνατόν να μπορεί να συντονίζει λειτουργικά και να επιλύει διοικητικά και άλλα προβλήματα; Ένα διοικητικό σχήμα που θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς. 

Μονάδες και εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΔΑΦΝΊ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ.Θεσσαλονίκης κ.α.). Θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια.

Εάν επιμείνει στο εν λόγω υδροκέφαλο οργανισμό το Υπουργείο Υγείας το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Ζητάμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ που θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Προς όφελος τελικά των ιδιωτών και των ΜΚΟ που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

• Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουν τα Σωματεία Μέλη
• Ημέρα κατάθεσης του Νομοσχεδίου στην Βουλή
Πανελλαδική Στάση Εργασίας 9.00-15.00 για τα Σωματεία Μέλη που έχουν ανεπτυγμένες Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Συγκέντρωση 10.00πμ στο Υπουργείο Υγείας. Στην περιφέρεια δράσεις κατά τόπους στα Νοσοκομεία ή τις υγειονομικές περιφέρειες.
• ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ του νομοσχεδίου στην Βουλή
Πανελλαδική κινητοποίηση για τα Σωματεία Μέλη που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες ψυχικής υγείας και Απεξάρτησης.

  • Αττική 9.00 -15.00
  • Περιφέρεια 24ωρη απεργία
  • Πανελλαδική συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου