29 Ιουλίου 2023

Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Χαρά για την επιστροφή στο Δημόσιο, επιφυλάξεις για το μέλλον

Το κτίριο της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη / ΑΠΕ ΜΠΕ


Λελογισμένη χαρά, επιφύλαξη και επαγρύπνηση. Το τρίπτυχο αποδίδει το κλίμα στις τάξεις των εργαζομένων της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) μετά τη γνωστοποίηση της κατάθεσης τροπολογίας από την κυβέρνηση που προβλέπει την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο.

«Εναν χρόνο πριν τέτοια μέρα (σαν χθες)», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, «είχε βγει ανακοίνωση από το σωματείο μας που μιλούσε για θεσμική εκτροπή επειδή η ίδια κυβέρνηση με τη σημερινή ακύρωνε την απόφαση του ΣτΕ που έλεγε ότι η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο. Κι αφού την ακύρωσε προσφύγαμε ξανά οι εργαζόμενοι με ενεργούς πολίτες και ήρθε δεύτερη απόφαση από το ΣτΕ τον Μάρτιο του ’23 που διέταξε ουσιαστικά την κυβέρνηση να βγάλει τις δύο εταιρείες νερού από το Υπερταμείο μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση οι ημερομηνίες αλλά η κυβέρνηση αναγκάζεται να υπακούσει στις αποφάσεις του ΣτΕ και του κινήματος που αναπτύχθηκε με κορυφαία στιγμή τη μεγαλειώδη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους».

Ο κ. Αρχοντόπουλος σημειώνει ακόμη ότι «είναι τέτοιο το κλίμα των ημερών με τη “δολοφονία” των πιλότων και τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον τόπο που δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε για τη δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα μας. Ομως η δικαίωσή μας είναι μήνυμα νίκης για τα υπόλοιπα κινήματα που υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά και την περιουσία».

Παρατηρεί επιπλέον πως «έχει ενδιαφέρον ότι πουθενά δεν αναφέρεται το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ, -24,02% σε μας, 11,3% στην ΕΥΔΑΠ- που έχει εξελιχθεί σε ταμείο ρευστοποιήσεων και πουλά ό,τι έχει στο χαρτοφυλάκιό του, οπότε δεν θα μας εκπλήξει καθόλου αν αύριο πουν ότι πουλούν αυτό το ποσοστό που δίνει δικαιώματα». Γι’ αυτό, τονίζει, «παραμένουμε επιφυλακτικοί με το αύριο της τροπολογίας, τις εφαρμοστικές διατάξεις και εγκυκλίους. Ξέρουμε ότι το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων παραμένει, βλέπουμε την εύνοια της κυβέρνησης απέναντι στους ομίλους αυτούς, και επειδή ζήσαμε πέρυσι την ακύρωση απόφασης του ΣτΕ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Θέλω να πω ότι δεν νομίζω πως θα παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα, οψόμεθα…».

-ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ολόκληρη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ:

Η ΕΥΑΘ επιστρέφει στο Δημόσιο! (12 χρόνια αγώνα σε μια τροπολογία 12 γραμμών)

Η ΕΥΑΘ επιστρέφει στο Δημόσιο! (12 χρόνια αγώνα σε μια τροπολογία 12 γραμμών).

Σήμερα η Κυβέρνηση εφάρμοσε με την απόφαση 8/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ νομοθετώντας την έξοδο της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και την επιστροφή της στο Δημόσιο.

Με μια τροπολογία 12 γραμμών το Νερό της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην διαχείριση του Δημοσίου, εκεί που το Σύνταγμα όριζε από πάντα.

Το 2011 ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και εντάχθηκαν σε αυτό προς πώληση οι ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ. Ένας αγώνας ξεκινούσε για να παραμείνει το Νερό κοινωνικό αγαθό υπό Δημόσιο έλεγχο.

Το 2023 μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, ένα μεγαλειώδες Δημοψήφισμα για το Νερό , μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Υπερταμείο, και πέντε αποφάσεις του ΣτΕ επιστρέφουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας στο κράτος.

Μεσολάβησε και μια τροπολογία τον Ιούλη του 2022 με την οποία η Κυβέρνηση ακύρωσε τις αποφάσεις 190/2022 & 191/2022 του ΣτΕ για έξοδο των ΕΥΑΘ- ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, μια τροπολογία – αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ακολούθησαν οι αποφάσεις 7&8/2023 της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που υποχρέωναν την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την αντιδημοκρατική εκτροπή της.

Τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου, μετά την Συναυλία για το Νερό στην Πλ.Αριστοτέλους, ξεκίνησαν οι πρώτες δηλώσεις για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΤΕ αλλά και την βούληση εκατομμυρίων πολιτών .

Δε θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε σε μια κατάσταση όπου η χώρα καίγεται κυριολεκτικά, πιλότοι canadair και επιβάτες τρένων θυσιάζονται στο όνομα του «λιγότερου κράτους», η ενέργεια και όλα τα δημόσια αγαθά έχουν ιδιωτικοποιηθεί, και η λογική του “πάμε και όπου βγει” γίνεται κανονικότητα.

Ο αγώνας για το νερό, να γίνει παράδειγμα για να πάρουμε τις ζωές μας και τον τόπο μας πίσω.

Σήμερα ένας μεγάλος κύκλος κλείνει.Ετοιμαζόμαστε για τους επόμενους κύκλους που έχουν ήδη ανοίξει, ΣΔΙΤ, ΡΑΑΕΥ, Δημόσιες Βρύσες.

Ένα ευχαριστώ με αρχή αλλά δίχως τέλος, σε κάθε μία και καθένα που όλα αυτά τα 12 χρόνια πίστεψε, στήριξε, πάλεψε αγωνίστηκε, απογοητεύτηκε, κουράστηκε, αναθάρρησε, και τελικά δικαιώθηκε μαζί μας. Χωρίς την κάθε μία και καθένα από εσάς το Νερό θα ήταν στα χέρια ιδιωτών.

Το δίκιο του Αγώνα πολλά σου στέρησε
μα η Ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου