19 Ιουλίου 2023

Ηθοποιοί και σεναριογράφοι στο Χόλιγουντ γράφουν Ιστορία

AP Photo/Bebeto Matthews


Συνεχίζονται δυναμικά οι απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς τα μεγάλα στούντιο και οι πλατφόρμες στρίμινγκ αρνήθηκαν να έρθουν σε οποιαδήποτε συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Τι λέει στην «Εφ.Συν.» γνωστός Αμερικανός οπερατέρ.

«Κάτι ιστορικό συμβαίνει στην Αμερική! Επειτα από 60 μέρες κινητοποιήσεων των σεναριογράφων, και οι ηθοποιοί απεργούν από την προηγούμενη Πέμπτη. Παρακολουθώ με συγκίνηση και πολύ ενδιαφέρον, τόσο για τα αιτήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές στις πλατφόρμες streaming ώς τον εφιάλτη του AI (σ.σ. artificial intelligence/τεχνητή νοημοσύνη) όσο και για τον λόγο που χρησιμοποιούν. Η πρόεδρος του σωματείου των ηθοποιών εκεί τα είπε όλα! Ναι, η «νταντά» (για όσους βάζουν «ποιοτικόμετρα»)».

Αυτά έγραψε και αυτά μας είπε πως πιστεύει βαθιά ο Αρης Λάσκος, γραμματέας του Ελληνικού Σωματείου Ηθοποιών (ΣΕΗ), σχετικά με αυτό το πράγματι «ιστορικό» που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ. Οσον αφορά την «νταντά» στην οποία αναφέρεται ο κ. Λάσκος, δεν είναι άλλη από την πρόεδρο του Σωματείου Ηθοποιών SAG-AFTRA, τη γνωστή (και από τον ρόλο της στο σίριαλ «The Nanny») Φραν Ντρέσερ!

Εδώ και τέσσερις μέρες, «γράφουμε ένα μεγαλειώδες και σημαντικότατο κεφάλαιο στην ιστορία του σωματείου μας», είπε η Ντρέσερ. «Υστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με τα στούντιο του Χόλιγουντ, αποφασίσαμε να κατέβουμε σε απεργία, καθώς δεν γίνονται δεκτά καθοριστικής σημασίας ζητήματα για το επάγγελμά μας». Η απεργία ξεκίνησε από το Σωματείο των Σεναριογράφων (WGA) στις 2 Μαΐου.

Ωστόσο δεν πήρε τόσο μαζική προβολή, έως τη στιγμή που στο πλευρό τους, ως απεργοί και οι ίδιοι, στέκονται και οι ηθοποιοί. Πλέον μιλάμε για μια κοινή απεργιακή κινητοποίηση ηθοποιών και σεναριογράφων του Χόλιγουντ, την πρώτη του είδους της εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια! Παρά τις διαρκείς διαπραγματεύσεις, η SAG-AFTRA (το αντίστοιχο δικό μας ΣΕΗ), το σωματείο δηλαδή που εκπροσωπεί περίπου 160.000 καλλιτέχνες, δεν μπόρεσε να έρθει σε συμφωνία με την AMPTP, η οποία εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο, δίκτυα και πλατφόρμες διανομής περιεχομένου.

Οι συμβάσεις των μελών της SAG-AFTRA έληξαν την περασμένη Τετάρτη τα μεσάνυχτα, οπότε η διαπραγματευτική επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να κηρύξει απεργία, καθώς τα μεγάλα στούντιο και οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (Netflix κ.λπ.) αρνήθηκαν να έρθουν σε οποιουδήποτε είδους συμφωνία ώστε «να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τους ηθοποιούς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η AMPTP συνεχίζει να υποτιμά ασταμάτητα τη δουλειά μας. Οι ηθοποιοί αξίζουν να έχουν συμβόλαια αντίστοιχα με τις αλλαγές που έχουν γίνει ήδη. Οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι όροι λειτουργίας τους έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!».

Αυτά ακούστηκαν σε ειδική συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν και αποφασίστηκε η απεργία (με πικετοφορίες που έγιναν την επομένη κ.λπ.) και η Φραν Ντρέσερ έβγαλε μια παθιασμένη ομιλία με τη γνωστή βραχνή φωνή της: «Πρόκειται για την απόλυτη ασέβεια των στούντιο και των πλατφορμών στον κλάδο μας και δεν θα το ανεχτούμε!», δήλωσε, ενώ επεσήμανε πως προσπάθησαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί η απεργία, «αλλά στάθηκε αδύνατον! Πλέον μιλάμε για ένα τεράστιο «βαρυτικό κύμα» το οποίο θα σηκωθεί λόγω της απεργίας μας και θα επηρεάσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο».

Και είπε την αλήθεια! Πράγματι, σε τηλεφωνική μας συνομιλία γνωστός Αμερικανός οπερατέρ στο Χόλιγουντ (το όνομά του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) μάς είπε κατά λέξη τα εξής: «Τα πράγματα εδώ δεν είναι σαν την Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουμε δάνεια, από το φοιτητικό που αναγκαστήκαμε να πάρουμε στα 20 μας και το αποπληρώνουμε ώς τα 70 μας, αλλά και στεγαστικά, υγείας κ.λπ., καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν απίστευτα κέρδη για λίγους.

Φραν Ντρέσερ | AP Photo/Chris Pizzello


Οι περισσότεροι εκεί νομίζετε πως όποιος εργάζεται στις ΗΠΑ και ειδικά στον χώρο του σινεμά ή της τηλεόρασης βγάζει λεφτά με το τσουβάλι! Μπορείς να βγάλεις χρήματα, αν είσαι στούντιο. Οι υπόλοιποι είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε συνέχεια, ώστε να μπορούμε να έχουμε τα στοιχειώδη (για θέματα υγείας ή αποπληρωμές δανείων) που εδώ είναι πανάκριβα... Ο αδερφός μου μένει σε τροχόσπιτο και εγώ, με την απεργία αυτή, θα αναγκαστώ να κάνω το ίδιο, καθώς θα μου πάρουν το σπίτι αν κρατήσει η απεργία και χάσω μία δόση του δανείου. Το έχω πάρει απόφαση - αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, ούτε μπορώ να δώσω άδικο στους ανθρώπους που απεργούν!».

Σαν κλείσαμε το τηλέφωνο, αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε ποτέ να ακούσουμε κάτι παρόμοιο εδώ, στην Ελλάδα. Δίχως να προβούμε σε περαιτέρω συγκρίσεις (που είναι μάλλον άτοπες), ωστόσο δεν μπορούσαμε παρά να θυμηθούμε τις συνεχόμενες συζητήσεις που γίνονταν τους τρεις μήνες που κράτησαν οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών με αφορμή το Π.Δ. 85/2022 (που είναι ακόμα σε ισχύ!), κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν φυσικά και κάποιες ημέρες απεργίες, αλλά ακόμα και τότε δεν έκλεισαν καν όλα τα θέατρα - για τηλεοπτικές παραγωγές ούτε λόγος... Αλήθεια, τι θα συμβεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά στούντιο και συνδικάτα, αν ακολουθηθεί το ίδιο παράδειγμα των ΗΠΑ;

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ: «Είμαστε θύματα μιας πολύ άπληστης οντότητας», είπε η πρώην σταρ του The Nanny, με τη φωνή της να πάλλεται. «Είμαι σοκαρισμένη από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Δεν μπορώ να πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσο πολλά πράγματα, πώς επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους! Στέκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας αυτή τη στιγμή».

«Θέλω απλώς όλοι να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να βγάλουμε περισσότερα εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε η Σέριλ Λι Ραλφ, μέλος της διαπραγματευτικής επιτροπής SAG-AFTRA, στο Vanity Fair μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για Emmy για το «Abbott Elementary». Σημειώνουμε πως τόσο η μετάδοση των Emmy που αρχικά είχε οριστεί για τις 18/9 όσο και blockbuster σαν τη συνέχεια του Avatar και του Gladiator φαίνεται πως θα αναβληθούν. «Τουλάχιστον το 80% του σωματείου μας είναι απλοί, ηλικιωμένοι, εργατικοί άνθρωποι που δεν έχουν πάρει αύξηση εδώ και 40 χρόνια, οι οποίοι εξαρτώνται από την καλοσύνη των μεγάλων εταιρειών. Οταν αρχίζει όμως η απληστία να τσακίζει τους ανθρώπους, αυτό δεν θα γίνει δεκτό!», κατέληξε. Οσο για τα ίδια τα στούντιο (AMPTP) αυτοί δήλωσαν: «Το συνδικάτο έχει δυστυχώς επιλέξει έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες για αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου