24 Ιουλίου 2023

Δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια: H χώρα φλέγεται - Διεθνής διασυρμός και ψέματα στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ανευθυνότητας

Κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από σημεία που απειλούνται από τα μέτωπα της φωτιάς και φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ρόδου Βενετόκλειο, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Ανεξέλεγκτη για έκτη ημέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε ελικόπτερα, τρία αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με πέντε οχήματα. |
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Πένθος για τον «χαμένο παράδεισό μας», οργή για την απουσία πρόληψης, απόγνωση για το μέλλον, αλλά και διάθεση για κινητοποίηση, αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη, εκφράζουν κάτοικοι του νησιού σε αναρτήσεις τους και σε πλήθος δηλώσεών τους σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ● Τουρίστες, είτε αναχωρούν μαζικά είτε περιμένουν σε κλειστά γυμναστήρια, σε αθλητικά κέντρα, σε πλοία και σε ανοιχτά σχολικά συγκροτήματα ● Με τον καύσωνα να χτυπάει ρεκόρ θερμοκρασιών, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, πολλές εκ των οποίων σοβαρές, με αποτέλεσμα να μην έχουν οριοθετηθεί μέχρι αργά το βράδυ

Σε κατάσταση συναγερμού και πολιορκίας βρίσκεται η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει σχεδόν αποσβολωμένη έναν προαναγγελθέντα πύρινο εφιάλτη, σε πολλαπλά μέτωπα, με την κατάσταση ειδικά στη Ρόδο να παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς η φωτιά καίει τεράστιες εκτάσεις εδώ και επτά μέρες.

Τουλάχιστον 19.000 κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από τις εστίες και τα καταλύματά τους, με επίγεια και πλωτά μέσα στη μεγαλύτερη -σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία- επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα. Χθες, με τον καύσωνα να χτυπάει ρεκόρ θερμοκρασιών, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, πολλές εκ των οποίων σοβαρές, με αποτέλεσμα να μην έχουν οριοθετηθεί μέχρι αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς στη Ρόδο, όπου ο κίνδυνος φαίνεται πως υποτιμήθηκε και πλέον ακολουθείται το δόγμα της εκκένωσης οικισμών ως έσχατη λύση, με ειδική προτεραιοποίηση στις τουριστικές περιοχές (εκκενώθηκαν Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι, αλλά και ξενοδοχεία των περιοχών αυτών).

Ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ζώων που έχουν καεί στη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει το νησί τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγάλη μάχη δινόταν από αέρος και εδάφους το βράδυ, σε τουλάχιστον τρία μέτωπα με αναζωπυρώσεις, στις περιοχές Ασκληπιειού-Κιοταρίου, Απολλώνων και Λαέρμων. Χθες, η Δημοτική Ενότητα της Νότιας Ρόδου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Αγωνία εξέφραζαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις το βράδυ, για το αν θα καταφέρουν να μην «πέσει» στη μάχη ο οικισμός Ασκληπιείο. Σιγή ασυρμάτου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, ο οποίος πάντως σε μια ανάρτησή του, την Παρασκευή το βράδυ, έγραψε: «Το να προσπαθείς να φτιάξεις μια στοιχειώδη αντιπυρική ζώνη στις 3 τα ξημερώματα και με τη φωτιά να σε απειλεί ή να την κυνηγάς, σίγουρα δεν είναι η λύση».

Καμένα ζώα από την πυρκαγιά στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 |
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ


Πένθος για τον «χαμένο παράδεισό μας» και τα «χαμένα καλοκαίρια μας», οργή για την απουσία πρόληψης και συντονισμού, απόγνωση για το μέλλον, αλλά και διάθεση για κινητοποίηση, αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη, εκφράζουν κάτοικοι του νησιού σε αναρτήσεις τους και σε πλήθος δηλώσεών τους σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, που έχουν κατακλύσει το νησί.

«Μας άφησαν μόνους. Έλεγαν για 14 Canadair και πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο. Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα και ο κόσμος έτρεχε να σωθεί. Φιλοξενήσαμε κόσμο στα σπίτια μας, γιατί δεν υπήρχε σχέδιο και κοιμούνταν στους δρόμους. Να παραιτηθούν όλοι», έλεγε δακρυσμένος κάτοικος στo Κιοτάρι (Open). «Το Σάββατο έπεσαν όλοι πάνω στις τουριστικές περιοχές και έμειναν μόνοι τους να επιχειρούν στο δάσος οι εθελοντές, οι οποίοι κάνουν συγκλονιστική δουλειά, πολλοί είναι ντόπιοι, γνωρίζουν τα βουνά και κατευθύνουν όσους δεν είναι από το νησί. Δεν υπάρχει συντονισμός», λέει στην «Εφ.Συν.» η κάτοικος του νησιού, δημοσιογράφος Πόλυ Χατζημάρκου.

Η φωτιά διέσχισε το νησί σχεδόν κατά μήκος και έκοψε τη Ρόδο στη μέση. Χθες, επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα και από αέρος περιοδικά 10 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ τις ελληνικές αρχές συντρέχουν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα, δύο γαλλικά αεροσκάφη, δύο τουρκικά και ένα κροατικό. Ελεύθερα αφέθηκαν χθες άτομα που είχαν προσαχθεί ως ύποπτα για εμπρησμό, χωρίς να βρεθεί κάτι εναντίον τους. Ο απεγκλωβισμός δια  θαλάσσης και ξηράς σόκαρε αρκετούς παραθεριστές, ακυρώθηκαν νέες αφίξεις από τους μεγαλύτερους tour operators και καθώς η κατάσταση στο νησί δεν ομαλοποιείται εδώ και μέρες, υπήρξαν μαζικές αναχωρήσεις τουριστών, με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο χθες στο αεροδρόμιο «Διαγόρας». Μέχρι τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να έχουν αποχωρήσει 14.500 επιβάτες. Για δεύτερο βράδυ, εκατοντάδες τουρίστες -σαν άλλοι πρόσφυγες- κοιμήθηκαν χθες σε κλειστά γυμναστήρια, σε αθλητικά κέντρα, σε πλοία και σε ανοιχτά σχολικά συγκροτήματα, ενώ πολλοί Ροδίτες άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν ξένους. Ωστόσο υπήρχαν και καταγγελίες για υπερχρεώσεις όσων επέλεξαν να βρουν άλλο κατάλυμα για να μείνουν.

Τουρίστες απομακρύνονται από περιοχές όπου μαίνονται επικίνδυνα μεγάλες πυρκαγιές, στη Ρόδο, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. |
Rodos via AP


Διεθνής διασυρμός και ψέματα στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ανευθυνότητας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 8.10 το βράδυ του Σαββάτου, με το μισό νησί να καίγεται, ανάρτησε στα αγγλικά το εξής μήνυμα: «Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της συνολικής τουριστικής χωρητικότητας της Ρόδου»

Αποκαΐδια έγινε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο η περίφημη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης. Ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο έδειχναν εικόνες αποκάλυψης από τα ανεξέλεγκτα μέτωπα στη Ρόδο και συνεχείς ήταν οι ανταποκρίσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να απολογείται στο BBC για το «χάος», λέγοντας ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει λόγω του αέρα, στα ελληνικά ΜΜΕ (ειδικά στο ΣΚΑΪ) εμφανίστηκε αρκετές φορές μια δημοσιογράφος που έδινε ανταπόκριση από τη Ρόδο, λέγοντας «πως είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης μετακίνησης πληθυσμού [σ.σ. το νέο αφήγημα] που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που δίνεται σε αυτή την άστοχη κριτική που γίνεται για έλλειψη συντονισμού». Εντελώς τυχαία, η συγκεκριμένη είναι η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια σφύριζαν σχεδόν αδιάφορα, παρότι ήταν η πέμπτη μέρα κατά την οποία καιγόταν το Νησί των Ιπποτών, ενώ για τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο, η Ρόδος ήταν -λόγω και ξένων τουριστών- πρώτο θέμα.

Κι ενώ ο διεθνής διασυρμός της χώρας -αλλά και η ευαισθητοποίηση- είχε ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε το Σάββατο στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, αρχικά να υπόσχεται κατόπιν εορτής νέα Καναντέρ και στη συνέχεια -εκτός τόπου και χρόνου- να αστειεύεται με αξιωματικό λέγοντας «μονίμως δουλίτσα μάς βγάζει αυτή η Πελοπόννησος». Ο πραγματικός διασυρμός όμως ήρθε όταν η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις 8.10 το βράδυ του Σαββάτου, με το μισό νησί να καίγεται, ανάρτησε στα αγγλικά το εξής μήνυμα: «Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της συνολικής τουριστικής χωρητικότητας της Ρόδου», κάτι που επανέλαβε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ενώ αναπαρήχθη και από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν διαταράχθηκε ο τουρισμός και η τοπική μας οικονομία, πέρα από την καταστροφή του δάσους, ενός παρθένου δάσους από τα πολλά που έχουμε στο νησί»!

Τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες με απεγνωσμένους τουρίστες να μεταφέρονται μέσα σε καρότσες, σε φορτηγά και σε κάθε μέσο, αλλά και χιλιάδες να αναγκάζονται να περπατούν χιλιόμετρα, εγκαταλείποντας τα ξενοδοχεία και τις παραλίες, για να διανυκτερεύσουν σε γήπεδα και πλοία. Το Reuters επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η φωτιά στη Ρόδο καίει εδώ και πέντε (σ.σ. έξι χθες) ημέρες. Η βρετανική Daily Mail ανέφερε ότι «οι πυρκαγιές ανάγκασαν εκατοντάδες Βρετανούς παραθεριστές να εκκενώσουν το νησί, περπατώντας αναγκαστικά επί τέσσερα μίλια», κάνοντας λόγο για καταιγισμό παραπόνων από τουρίστες σε εταιρείες διακοπών. «Η απόδραση από τις πυρκαγιές ήταν σαν “το τέλος του κόσμου”», δήλωσε στο Sky News ένας Βρετανός. «Περίπου 30.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν στη Ρόδο», γράφει το γερμανικό Der Spiegel.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε μικροπολιτική με τους νεκρούς, αναρτώντας χθες φωτογραφία από το Μάτι γράφοντας: «102 νεκροί ποτέ ξανά».

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου