26 Ιουλίου 2023

Η κλιματική κρίση αδιαμφισβήτητο αίτιο των θανατηφόρων καυσώνων


Ειδικοί αποδεικνύουν πως η ανθρωπογενής κλιματική κρίση ευθύνεται αναμφισβήτητα για τους θανατηφόρους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα φαινόμενα θα ήταν αδύνατο να εκδηλωθούν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, αναφέρει ανάλυση, σύμφωνα με τον Guardian.  

Τα αποτελέσματα καθιστούν ξεκάθαρο ότι η θέρμανση που προκαλεί ο άνθρωπος καταστρέφει ζωές και μέσα διαβίωσης, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ακόμη πιο επιτακτική.

Τέτοιοι ισχυροί καύσωνες δεν είναι πλέον σπάνιοι, είπαν οι επιστήμονες, και θα γίνουν ακόμα χειρότεροι καθώς οι εκπομπές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μάλιστα, θα τους ζούμε κάθε δύο έως πέντε χρόνια, εάν η γη θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν από τους καύσωνες στην Ευρώπη του 2022, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Άλλη μελέτη υπολόγισε ότι εκατομμύρια έχουν πεθάνει από τη ζέστη σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες λόγω της κλιματικής κρίσης. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν από 950 ως 4.400 φορές πιο πιθανοί λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης – καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι ήταν αποτέλεσμα των εκπομπών.

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιριών που κλείνει γρήγορα για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους» ανέφερε έκθεση κορυφαίων επιστημόνων τον Μάρτιο.

Τον Ιούλιο ο υδράργυρος σημείωσε ρεκόρ σε πολλά μέρη στη νότια Ε.Ε. στις δυτικές ΗΠΑ, το Μεξικό και την Κίνα, προκαλώντας θανάτους και πυρκαγιές που σχετίζονται με τη ζέστη. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα του μήνα ο κόσμος είδε τις πιο καυτές θερμοκρασίες στην ιστορία. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αύξησαν τους καύσωνες κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου στην Ευρώπη, 2 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Αμερική και 1 βαθμό Κελσίου στην Κίνα σε σχέση με το αν η ανθρωπότητα δεν είχε αλλάξει την παγκόσμια ατμόσφαιρα.

«Οι πολιτικοί συχνά ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τους απλούς και τους φτωχούς ανθρώπους», είπε Φ. Ότο, καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και μέλος της ομάδας ερευνητών. «Έχουμε ακόμα χρόνο για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και υγιές μέλλον». Εάν δεν το κάνουμε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη κάθε χρόνο» τόνισε.

«Δεν νομίζω ότι έχουν παρουσιαστεί ποτέ ισχυρότερα στοιχεία για μια επιστημονική ερώτηση» είπε και πρόσθεσε πως είναι πολύ κρίσιμο οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28 του Νοεμβρίου στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο προεδρεύει ο Αλ Τζαμπέρ, που όμως είναι και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της οικοδέσποινας χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου