Ο εστιάτορας αφέθηκε ελεύθερος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας επιχείρησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια και ο υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει εξαίρεση στον κανόνα τον... θάνατο ενός εργαζόμενου.
«Ηρθε το παιδί μου από τη δουλειά. Εκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Δεν καταλάβαινα τι έκανε. Αρχιζε και πέταγε την μπλούζα. Δεν μπορούσε να μιλήσει [...]). Το παιδί μου έτρεμε, δεν επικοινωνούσε, έβγαλε αίμα από το στόμα». Είναι η μητέρα του Γιώργου Πατρινού αυτή που περιγράφει τις τελευταίες του στιγμές στην τοπική ιστοσελίδα eviaonline. Για πολλά μέσα ενημέρωσης ο διανομέας που άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη ήταν το πρώτο θύμα του καύσωνα, για τον κοινό νου, τα σωματεία και την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν ακόμα ένα θύμα της εργασιακής εκμετάλλευσης.
Ο Γιώργος Πατρινός υπέστη ανακοπή έπειτα από άλλη μία βάρδια ντελίβερι σε ψητοπωλείο της Χαλκίδας, όπου δούλευε ανασφάλιστος εδώ και καιρό και αφού εθεάθη να κάνει αρκετά δρομολόγια για παράδοση παραγγελιών μες στο μεσημέρι, ενώ ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Λίγες ώρες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο χωρίς σφυγμό με θερμοκρασία σώματος τους 40 βαθμούς - είχε υποστεί θερμοπληξία.
Ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση παραπληροφόρησης με μπροστάρη τον διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Σε δελτίο Τύπου που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Χροναίου για τον θάνατο του 46χρονου και τις προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν αναγράφεται -ως μη όφειλε- ότι ο 46χρονος δεν ήταν διανομέας, σε αντίθεση με μαρτυρίες κατοίκων και οικείων του. Η μητέρα του άτυχου εργαζόμενου περιέγραψε συντετριμμένη πως ο γιος της εργαζόταν στο συγκεκριμένο σουβλατζίδικο, ο ιδιοκτήτης του οποίου συνελήφθη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα το Σάββατο, ενώ η δικαστική μεταχείρισή του θα αποφασιστεί μετά το πόρισμα της νεκροψίας. Η ΓΣΕΕ διά του γραμματέα Τύπου, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, ζήτησε την παραίτηση του κ. Χροναίου. «Ζήλεψε τον επιθεωρητή Κλουζό ή μήπως είναι κολλητός του ο εργοδότης; Ελαβε μήπως εντολή άνωθεν να “συγκαλύψει” την υπόθεση;» διερωτήθηκε και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να πάρει άμεσα θέση.
Οσοι γνώριζαν τον Γιώργο μιλούν για έναν αγαπητό, ευαίσθητο και φιλότιμο άνθρωπο, που είχε ανάγκη τα χρήματα για να επιβιώσει. Ο θάνατός του καθιστά, για άλλη μία φορά, περισσότερο από σαφή πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας -που, φυσικά περνάει κάτω από οποιοδήποτε ραντάρ κι έτσι μπορεί να προσπερνά την απαγόρευση για παύση εργασιών σε εξωτερικό χώρο από τις 12.00 μέχρι τις 17.00- και τις δραματικά αντίξοες συνθήκες εργασίας στον κλάδο των διανομέων, παρ’ όλο που χρόνια ολόκληρα διεκδικεί μέτρα προστασίας.
Ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε την Παρασκευή να αναπαράξει την ανακοίνωση του νοσοκομείου μέσω twitter ότι δεν επρόκειτο για διανομέα, αλλά την επομένη αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο νεκρός ήταν και διανομέας και αδήλωτος εργαζόμενος. Δήλωσε δε (ΕΡΤ) πως δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία στην -υποβαθμισμένη από την κυβέρνηση- Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να επιβληθούν πρόστιμα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποφανθεί μέχρι να λάβει το πόρισμά της. Επανειλημμένα ο υπουργός εμφάνιζε τον 46χρονο ως το «παιδί για τα θελήματα», επειδή φέρεται να εξυπηρετούσε κι άλλους επαγγελματίες της περιοχής πλην του κατηγορούμενου εστιάτορα, ενώ απολύτως κυνικά χαρακτήρισε τον… θάνατό του εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα - «τις τελευταίες δύο μέρες δεν είχαμε σχεδόν καθόλου καταγγελίες για παραβίαση της υπουργικής μου απόφασης», είπε (Alpha).
Ωστόσο, μόνο το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και μόνο στη Χαλκίδα δέχτηκε σειρά τηλεφωνικών καταγγελιών και στη διάρκεια παρεμβάσεων ενημέρωσης και δράσης διαπίστωσε παραβάσεις, κυρίως σε καταστήματα επισιτισμού. «Διαπιστώσαμε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε - οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν το τηρούσαν με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες», μας λέει ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Ε.Κ.
«Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι να συνηθίσουν ως κανονικότητα το να παίζεται η ζωή τους κορόνα-γράμματα και να μπαίνει στο ζύγι κέρδους-οφέλους για κέρδη κάποιων», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να ζητούν τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων. Η Συνέλευση Βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου κάνει λόγο για «εργοδοτική δολοφονία» και ζητά από συναδέλφους τους να ενημερώνουν για να μη «θρηνήσουμε κι άλλο νεκρό». Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπως και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής άσκησαν με ανακοινώσεις τους δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Η Κουμουνδούρου επέκρινε τον κ. Γεωργιάδη γιατί αρκείται σε συστάσεις και παραινέσεις προς τους εργοδότες, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη εστίασε στην πλήρη έλλειψη ελέγχων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου