22 Ιουλίου 2023

Το δώρο της Ε.Ε. προς την Bayer: Γλυφοσάτη, ένα ζιζανιοκτόνο που εδώ και χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει δυνητικά καρκινογόνο



Την ανανέωση της κυκλοφορίας του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη προτείνει προσχέδιο έκθεσης της Ε.Ε. που διέρρευσε. Το προσχέδιο προϊδεάζει ότι το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, που εδώ και χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει δυνητικά καρκινογόνο, θα μπορούσε να εγκριθεί λίαν συντόμως, ακόμη και τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η έκθεση παρουσιάστηκε από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της Ευρ. Επιτροπής σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (SCoPAFF) στις 11-12 Ιουλίου και σε αυτήν διαμηνύεται ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν γλυφοσάτη θα εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας που ορίζονται από τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Η γλυφοσάτη είναι το βασικό συστατικό δεκάδων ζιζανιοκτόνων, μεταξύ των οποίων και του πιο διαδεδομένου στον πλανήτη Roundup, παραγωγός του οποίου ήταν η αμερικανική Μonsanto που εξαγοράστηκε πριν από μερικά χρόνια από τον γερμανικό κολοσσό Bayer. Η χημική ουσία είναι λίαν αποτελεσματική, καθώς σκοτώνει σχεδόν τα πάντα στο ψέκασμά της. Η χρήση της εκτοξεύτηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Monsanto που ήταν ανθεκτικοί στο ράντισμά της.

Χρησιμοποιώντας μαζί τους μεταλλαγμένους σπόρους και το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, οι αγροτικές επιχειρήσεις κλίμακας την αγάπησαν, καθώς μπορούσαν να έχουν και τον αγρό τους καθαρό από ζιζάνια και τη σοδειά τους ολόκληρη. Όμως, το πιάτο και η υγεία του καταναλωτή, η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον ήταν ένα μεγάλο ερώτημα. Η Monsanto κατάφερνε για χρόνια να θάψει τις φωνές ανεξάρτητων επιστημόνων που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της γλυφοσάτης για την ανθρώπινη υγεία, προωθώντας καθ’ υπαγόρευση επιστημονικές μελέτες στον Τύπο που υποστήριζαν ότι είναι ασφαλής.

Παράλληλα, άσκησε απίστευτο λόμπινγκ, καταφέρνοντας να ελέγξει τα κέντρα λήψης αποφάσεων που την ενδιέφεραν. Η εκστρατεία αυτή είχε μεταξύ άλλων αποτέλεσμα να... εξαφανιστεί μελέτη του 2011, η οποία αποκάλυπτε ότι η χημική βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ότι το Roundup προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και δυσμορφίες σε πειραματόζωα. Η Μonsanto απέκρυψε αυτά τα στοιχεία και συνέχισε να πουλά το ζιζανιοκτόνο της, κερδίζοντας δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, οι αρχές έκαναν τα στραβά μάτια και οι άνθρωποι συνέχισαν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, χωρίς να γνωρίζουν την αιτία. Τα νερά τάραξε το 2015 το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -που αποτελεί παρακλάδι του ΟΗΕ- όταν αποφάνθηκε ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανότατα καρκινογενής».

Ένα χρόνο αργότερα, 48 ευρωβουλευτές από 13 διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. υποβλήθηκαν σε ουρολογικές εξετάσεις, προκειμένου να ανιχνευτεί αν υπήρχαν ίχνη γλυφοσάτης. Οι εξετάσεις των ευρωβουλευτών βγήκαν θετικές. Η μέση συγκέντρωση της γλυφοσάτης ήταν 17 φορές υψηλότερη από τα ευρωπαϊκά επιτρεπτά όρια για το πόσιμο νερό. Ο θόρυβος που ξέσπασε είχε αποτέλεσμα η επανέγκριση της χρήσης της γλυφοσάτης στην ευρωπαϊκή αγορά να κολλήσει για καιρό, καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων αντιτέθηκε σθεναρά.

Τελικά, μετά από κωλοτούμπα της Γερμανίας -καθώς η Monsanto είχε περάσει πια στα χέρια της Bayer- η Ε.Ε. έδωσε το ok για την κυκλοφορία της γλυφοσάτης στην Ευρώπη, για ακόμη μια πενταετία, η οποία θα ήταν και η τελευταία. Αμ δε!

Η άδεια έληξε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2022, αλλά παρατάθηκε προσωρινά εν αναμονή ετυμηγορίας του οργανισμού ασφάλειας τροφίμων της Ε.Ε. (EFSA) για τους κινδύνους που ενέχει το εν λόγω ζιζανιοκτόνο. Η έκθεσή της αποτελεί το βασικό βήμα στη διαδικασία λήψης απόφασης της Ε.Ε. για το αν θα πρέπει να ανανεωθεί η τρέχουσα έγκριση της γλυφοσάτης ως δραστικής ουσίας σε προϊόντα φυτοπροστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου