Το επικίνδυνο παιχνίδι του
Μητσοτάκη με την ακροδεξιά και τους νεοναζί και ο ειδικός ρόλος του
…«αντ’ αυτού» υπουργού Επικρατείας.
Το πρώτο επεισόδιο της πολιτικής »«κωμωδίας», που θα δούμε συχνά στη Βουλή τα επόμενα χρόνια, «προβλήθηκε» σήμερα, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να … εμφανίζεται ως ο κατ’ εξοχήν πολέμιος των νεοναζιστών.
Με λίγα λόγια, ένας εκ των εκπροσώπων της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νεάς Δημοκρατίας (και διάδοχος του ναζί Ν.Μιχαλολιάκου στην ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ, δηλαδή το χουντικό κόμμα που ίδρυσε από τον Κορυδαλλό ο δικτάτορας Παπαδόπουλος) να δηλώνει εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και παράλληλα να αυτό-προσδιορίζεται ως ο «φύλακας των συνόρων» ανάμεσα στον πολιτικό του χώρο και των «Σπαρτιατών».
Αυτά ενώ – κατά διαβολική σύμπτωση – στην αίθουσα βρέθηκε και ο Νότης Μηταράκης, ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Μηταράκης είναι το πρόσωπο δηλαδή που εφάρμοστε την τελευταία 4ετία την ξενοφοβική πολιτική των «σκληρών συνόρων», υπηρετώντας έτσι την «ατζέντα» που έφερε στην Βουλή τους πολιτικούς επίγονους του ναζί Ηλία Κασιδιάρη.
Όλα αυτά συνέβησαν στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με αντικείμενο την συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων. Εκεί, ο εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών», Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ανέπτυξε ερώτηση, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε το κόμμα του να μην χαρακτηρίζεται «νεοναζιστικό» και «φασιστικό» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλλοντας επίσης επιθέσεις στα γραφεία της οργάνωσης. Μάλιστα, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης, ενώ η ερώτηση απευθύνονταν αρχικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ τους και, τελικά, ανέλαβε να την απαντήσει ο νέος υπουργός Επικρατείας.
Στην τοποθέτησή του ο Μάκης Βορίδης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Φρόντισε να μην κάνει καμία αναφορά στις πολιτικές θέσεις που εκφράζουν οι «Σπαρτιάτες», αλλά να εστιάσει στην παραδοχή τους ότι έχουν σχέση με τον καταδικασμένο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη και στις δημόσιες δηλώσεις ευχαριστίας προς αυτόν, από τον ο αρχηγό και τα στελέχη τους. Όπως είπε «εσείς δεν ευχαριστήσατε τον Κασιδιάρη που σας βοήθησε για την εκλογή σας; Εσείς δεν έχετε κάνει αυτή την αναγνώριση της συμβολής του Κασιδιάρη; Σας διαφεύγει ότι ο Κασιδιάρης είναι καταδικασμένος και εκτίει ποινή η οποία του επεβλήθη πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μιας οργάνωσης που λέγεται Χρυσή Αυγή και στην οποία εκτός από τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έχουν αποδοθεί δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και άλλες φρικτές έκνομες πράξεις;».
Συνέχισε, μάλιστα, σε έντονα επικριτικό ύφος λέγοντας πως «σας βλέπω πολύ υπέρ της νομιμότητας, πολύ χαίρομαι! Ακούω όλα αυτά τα ωραία που λέτε για τη δημοκρατία και την αφοσίωση και όλα τα σχετικά. Δεν κατάλαβα πώς αυτά τα παντρεύετε με την αναγνώριση του πολιτικού ρόλου του Κασιδιάρη στην πολιτική σας εξέλιξη! Δηλαδή να μην σας λένε ναζιστές και ρατσιστές, δεν θέλετε, στεναχωριέστε γι’ αυτό, αλλά ο πολιτικός σας μπαμπάς να είναι ο Κασιδιάρης; Εσάς σας φαίνονται λογικά αυτά που λέτε;». Ανέφερε επίσης πως «ο Κασιδιάρης είναι με βούλα δικαστηρίου νεοναζιστής και καταδικασμένος για τις πράξεις στις οποίες καταδικάστηκε οι οποίες από το δικαστήριο, όχι από εμένα, αναγνωρίζονται ότι ως κίνητρο είχαν την ναζιστική ιδεολογία. Είναι ο πολιτικός σας μπαμπάς και τον ευχαριστείτε και μετά στεναχωριέστε γιατί τα μέσα σας λένε ναζιστές»
Πάντως ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού άφησε και ένα … «παραθυράκι» συνεννόησης με το νεοναζιστικό κόμμα (πιθανότατα γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να απαιτηθεί σε μία κρίσιμη ψηφοφορία στο μέλλον) λέγοντας: «Πολύ χαίρομαι εάν θέλετε να απόσχετε αύριο το πρωί από τη στήριξή που σας έχει δώσει ο Κασιδιάρης. Περιμένω να το ακούσω. Και να το ακούσω όχι μία φορά, αλλά κατ’ επανάληψη και ολοκληρωμένα προκειμένου να πείσετε ότι αυτό είναι ειλικρινές».
Επίσης έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία να επισημανθεί η …διευκρίνιση που έκανε ο Μάκης Βορίδης για τον ρόλο που εφεξής θα παίζει στο κοινοβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο υπουργός Επικρατείας, ο υποφαινόμενος, αντικαθιστά και αναπληρώνει τον Πρωθυπουργό στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα όταν αυτός κωλύεται ή όταν αυτός κρίνει. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αναπληρώσει τον Πρωθυπουργό σε ερωτήσεις που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό».
Στην ουσία αυτό που καταγράφηκε χθες είναι το επικίνδυνο παιχνίδι που έχει σχεδιάσει να παίξει η Νέα Δημοκρατία συνολικά με τον χώρο της ακροδεξιάς. Ως γνωστόν στη Βουλή αυτή εκφράζεται ήδη από 3 κόμματα την Ελληνική Λύση, την «Νίκη» και τους νεοναζί «Σπαρτιάτες».
Όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Επικρατείας θα κινηθεί στη λογική της ξεχωριστής τακτικής απέναντι σε κάθε έναν από αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, χτίζοντας «μέτωπα» αλλά και «συμμαχίες» ανάλογα την περίπτωση.
Πρώτος στόχος να «νομιμοποιήσει» πολιτικά, όσο γίνεται, τη σχέση Νέας
Δημοκρατίας και ακροδεξιάς, μιας και η ηγεσία της Ν.Δ φαίνεται πως
«διαβάζει» τα όσα συμβαίνουν συνολικά στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις
που έχουν ακροδεξιούς «εταίρους» να πολλαπλασιάζονται. Ο δεύτερος στόχος
είναι η διαμόρφωση μιας σχέσης τέτοιας που να συμβάλλει στη διαμόρφωση
πολιτικών συσχετισμών, ενόψει σημαντικών, για την κυβέρνηση, νομοθετικών
πρωτοβουλιών (π.χ ψήφος απόδημων ή Συνταγματική Αναθεώρηση) που
απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες. Επίσης, θέλει να επιτύχει την
«ουδετεροποίηση» κάποιων τμημάτων, για πολιτικές πρωτοβουλίες στην
εξωτερική πολιτική, και κυρίως στα ελληνοτουρκικά, που πιθανότατα να
δημιουργήσουν «τριγμούς» στην ευρύτερη «Δεξιά Πολυκατοικία». Στη Ν.Δ,
άλλωστε, γνωρίζουν ότι ένα τμήμα στο εσωτερικό της, πιθανότατα, να
αμφισβητήσει τέτοιες επιλογές, στηριζόμενο στην ακροδεξιά κριτική και
προσδοκώντας σημαντική άνοδο της πολιτικής του επιρροής στο εσωτερικό
του κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου