28 Ιουλίου 2023

Σύρος: Ξεκινά το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (28/07 - 3/07/2023) - Τι θα δούμε

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (28/07 - 3/07/2023): Τι ανυπομονούμε να δούμε

Ήμασταν εκεί πριν από 11 χρόνια, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Τζέικομπ Μο το όραμα το δικό του και των συνεργατών του για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα ξεκινούσε στη Σύρο. Ήταν και οι ίδιοι «διεθνείς» εξάλλου. Και νέοι. Και γεμάτοι ενέργεια και κυρίως... χαρά! Ποιος να φανταζόταν πως 11 χρόνια μετά, με τις δυσκολίες που είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσεις μπροστά σε κάτι τόσο μεγάλο (ένα διεθνές φεστιβάλ μόνο μικρό πράγμα δεν είναι), όχι μόνο θα διατηρήσεις την αρχική σου χαρά για το εγχείρημα, αλλά αυτή θα υπερκεράσει και κάθε κούραση και απογοήτευση...

Αυτή είναι η ουσία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF - Syros International Film Festival). Πάμε τώρα στον φετινό του προγραμματισμό: καταρχάς το SIFF ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει ως και την επομένη Δευτέρα. Η κεντρική του θεματική είναι το «Πέρασμα/Passage» (πόσο τραγικά σύγχρονος είναι τελικά αυτός ο τίτλος) και το πρόγραμμα είναι γεμάτο από σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις.

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Μόνο και μόνο την πρώτη εκδήλωση να δει κάποιος, καταλαβαίνει πόσο δυνατό πρόγραμμα θα ακολουθήσει: η πρώτη εκδήλωση, λοιπόν, είναι... περιπατητική, καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τους Έρση Βαρβέρη και ο Gijs Waterschoot (Pink House press) σε μία διαδρομή που αναδεικνύει τις πέτρινες επιγραφές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης. Η επίσημη έναρξη θα γίνει επίσης αύριο στις 20.30 στο Παλλάς με τις ταινίες: «Ο άνεμος θα μας πάρει» του Α. Κιαροστάμι και το «Fit» της Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Το Σάββατο το πρωί (11.00) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το ναυάγιο της Πύλου», το οποίο παρουσιάζει την εν εξελίξει έρευνα της Forensis, με αφορμή την τραγική κατάληξη ενός πλοίου με μετανάστες από τη Λιβύη (14 Ιουνίου 2023 έγιναν αυτά...). Απόγευμα και βράδυ της ίδιας μέρα θα προβληθούν οι ταινίες (μία και μία): «Λουκούμι» της Πινάρ Ογκρένζι (Ελλάδα/Τουρκία/Γερμανία, 2022) για την ιστορία παραγωγής του λουκουμιού από τα βάθη της Ανατολίας έως τη Σύρο (!), την εξαιρετική «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη (η ιστορία της συνάντησης του γιου ενός Κομμουνιστή που επιθυμεί να φύγει από την Ελλάδα, κι ενός εμιγκρέ που επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτήν - 1987), το ντοκιμαντέρ «Είμαστε τα σπίτια που μέσα τους ζήσαμε» της Κατερίνας Μαρκουλάκη, παρουσία της ίδιας και το «Αρωματισμένος εφιάλτης» του Κιντλάτ Ταχιμίκ (Γερμανία/Φιλιππίνες, 1977), που αφηγείται το ταξίδι ενός νεαρού επαρχιώτη προς την ευρωπαϊκή μητρόπολη. Όλα αυτά έως το πάρτυ στη παραλία, το Σάββατο το βράδυ...

Η Κυριακή ξεκινάει με την Δάφνη Χαιρετάκη, η οποία θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τις πρώτες εικόνες ενός δοκιμιακού ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας, με τίτλο «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται», θα συνεχίσει με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας«Eaux d’Artifice» (ΗΠΑ, 1953, 13΄) του πρόσφατα εκλιπόντος Κένεθ Ανγκερ, που μας μεταφέρει σε μια νυχτερινή ονειροπόλη με υπόκρουση τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι και τις «3 Γυναίκες» του Ρόμπερτ Όλτμαν (1977) που θεωρείται δικαίως αριστούργημα. Όσο για την τελευταία μέρα, ας μη χάσετε τη σειρά βιντεο-πορτρέτων που γυρίστηκαν στο νησί, τον Νοέμβριο του 2021, όπως το «Ναυπηγική παράδοση στη Σύρο: Ταινίες μικρού μήκους», καθώς και την ανοιχτή συνομιλία ανάμεσα στους Ταμέρ Ελ Σαΐντ (Cimatheque – Alternative Film Center, Κάιρο), Αϊμάν Νάλε (UMAM Documentation & Research, Βηρυτός) και και τον Τζέικομπ Μο (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος) η οποία θα θέσει τα ηθικά ερωτήματα που εγείρει η διατήρηση και επανάχρηση του αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού και τις κοινωνικές, πολιτικές και νομικές προεκτάσεις της ανοιχτής πρόσβασης σε αυτό.

*** Αναλυτικά το πρόγραμμα στο syrosfilmfestival.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου