25 Ιουλίου 2023

Ιδού η (καμένη) Ρόδος, ιδού και η δικαιολογία

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/EUROKINISSI


Το κατασκευασμένο επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό αφήγημα αποδίδει ακόμα και τις τεράστιες ευθύνες του στην κλιματική αλλαγή και στο ανθρώπινο χέρι!

Βγήκε λοιπόν το συμπέρασμα από τα χείλη των τοπικών αρχόντων και των αρμοδίων ότι (και) για την πρωτοφανή σε έκταση και διάρκεια πυρκαγιά στη Ρόδο ευθύνεται ανθρώπινο χέρι και πολύ πιθανό να είναι και εκ προθέσεως. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε πως τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο είναι τρία και πως φαίνεται ότι όλο αυτό έχει προκληθεί από άνθρωπο, ενώ θα εξεταστεί εάν ήταν από πρόθεση ή όχι. Το γνωστό, με δυο λόγια, επαναλαμβανόμενο αφήγημα των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων. Άραγε, ποια είναι εκείνη η πυρκαγιά που, ακόμα κι αν προήλθε από κεραυνό (τη μόνη συνηθισμένη φυσική αιτία), δεν συνέβαλλε ποικιλοτρόπως το ανθρώπινο χέρι;

Εκτός από τις κουκουνάρες, τη θερμοκρασία και τον δυνατό αέρα, ανθρώπινο χέρι (κυβερνήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης) είναι εκείνο που, αντί για μια οργανωμένη πρόληψη, προτίμησε να διαθέσει μεγάλα κονδύλια σε παντός τύπου άλλες δραστηριότητες. Ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που δε φρόντισε, μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, να αλλάξει τα παλαιωμένα δίκτυα και τους στύλους της ΔΕΗ, για να μη γίνονται αιτία πυρκαγιάς. Ακόμα και στην πρόσφατη τρομακτική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής, όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που στη συνέχεια χάθηκαν ως δια μαγείας, από κολόνα της ΔΕΗ. Ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που πετάει σκουπίδια στις παράνομες χωματερές, αλλά και στα δάση, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αρχών. Ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έδωσε δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ και μόλις την παραμονή των πυρκαγιών εκχώρησε τα κονδύλια για την πρόληψη. Βέβαια, το να ασχολούνται ακόμα και χθες τα κανάλια με την επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, την ώρα που -εκτός από δάσος, κατοικίες και ξενοδοχεία- χιλιάδες άνθρωποι κινδύνευαν να καούν στη Ρόδο, αποδεικνύει ότι για ακόμα μία φορά η λίστα Πέτσα έπιασε τόπο!

Ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που προτίμησε, ακόμα και σήμερα, που πλέον έχουμε ανάπτυξη και δεν έχουμε μνημόνια, την ενοικίαση ακριβών αεροσκαφών -πολλές φορές ακατάλληλων- για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αντί για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των καταπονημένων Καναντέρ. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, το ανεκδιήγητο ρωσικό αεροπλάνο που κόστισε 3,8 εκατομμύρια (για 4 μήνες) το 2021 και αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλο. Ανθρώπινο χέρι και ανθρώπινος νους είναι εκείνος που προτιμά τις ενοικιάσεις (γιατί άραγε;) αεροσκαφών και ξένων πυροσβεστών, αντί για την αγορά και κυρίως την πρόσληψη πυροσβεστών, όταν τα κενά ξεπερνούν τις 3.500 με 4.000 θέσεις. Ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έφτασε στο εξωφρενικό σημείο να βάζει πυροσβέστες στο εγκαταλελειμμένο ΕΚΑΒ. Ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που επέτρεψε μέσα σε 4,5 χρόνια να καεί η μισή Ελλάδα και να επιτραπεί η δόμηση σχεδόν παντού. «Η συγκεκριμένη “επίδοση” το 2021, ήταν η χειρότερη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020» (iefimerida.gr). Το 2023 ως αυτή τη στιγμή,  μόνο στην Αττική κάηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα, μεγάλος αριθμός οικημάτων και δυστυχώς αμέτρητων ζώων.

Η εξαήμερη πλέον πυρκαγιά στη Ρόδο -πάντα από ανθρώπινο χέρι- θα προσθέσει δυστυχώς τεράστιες εκτάσεις στη λίστα της καταστροφής. Ανθρώπινο χέρι ήταν εκείνο που σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατάργησε πρακτικά την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ κ. Λάλο, «στατιστικά, μέχρι το 1998, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 1998 και μετά, η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 1999 και μετά, έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις»(ΕΡΤ).

Όλα αυτά ανθρώπινο χέρι και κυρίως «ανθρώπινες» πολιτικές επιλογές είναι, όσο κι αν οι κυνικές δηλώσεις Μητσοτάκη και οι μεταχρονολογημένες δηλώσεις, για αγορά στόλου κι όχι βέβαια προσλήψεων, σοκάρισαν ακόμα και τους πληγέντες ψηφοφόρους του. Η κλιματική αλλαγή δε φτάνει για να δικαιολογήσει το απόλυτο μπάχαλο του επιτελικού κράτους. Όταν τα πτητικά μέσα αντικειμενικά αδυνατούν λόγω ανέμου, κύματος και νυχτερινών ωρών να πετάξουν, μόνο τα ανθρώπινα χέρια πυροσβεστών είναι η ελπίδα. Εξ ου και αντί για προσλήψεις, ο κ. Μητσοτάκης νοικιάζει πυροσβέστες άλλων χωρών, για να μην αναγκάζεται να πληρώνει περισσότερους Έλληνες «ήρωες» (πυροσβέστες, γιατρούς, δασκάλους κ.λπ.).

Όλα δε δικαιολογούνται λοιπόν με το «ανθρώπινο χέρι», όσο βολικό κι αν είναι. Το ότι με τις γνωστές επικοινωνιακές και κυρίως προπαγανδιστικές κορόνες, η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές των αδικημάτων για πρόκληση πυρκαγιάς, μέχρις ώρας δεν έχει εισφέρει στο ελάχιστο στην αποτροπή των ακατανόητα πολυήμερων καταστροφικών πυρκαγιών. Οι τελευταίες απεγνωσμένες κραυγές των πολιτών και των τουριστών της Ρόδου, όπως και τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, στα οποία η Ρόδος αποτελεί την κορυφαία είδηση, είναι τρανή απόδειξη του κατασκευασμένου επαναλαμβανόμενου κυβερνητικού αφηγήματος, που αποδίδει ακόμα και τις τεράστιες ευθύνες του στην κλιματική αλλαγή και στο ανθρώπινο χέρι!

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου