AP Photo/Joan Mateu Parra |
Την ώρα που η Κομισιόν ακριβοπληρώνει την Τυνησία για να «συγκρατήσει» στο έδαφός της τους δύσμοιρους μετανάστες, στη μεθόριο της χώρας με τη Λιβύη δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου βιντεοσκόπησαν ομάδες νεαρών ανδρών αλλά και λίγες γυναίκες και παιδιά, όλοι τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, που είχαν εγκαταλειφθεί στην έρημο από τις τυνησιακές αρχές… Για καλή τους τύχη εντοπίστηκαν έγκαιρα από Λίβυους συνοροφύλακες, που τους έδωσαν νερό και μετέφεραν αρχικά τις γυναίκες και πολλά από τα παιδιά, μεταξύ αυτών και μωρά, σε ένα καταφύγιο. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP, τουλάχιστον 80 διασώθηκαν, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακόμα παραμένουν αβοήθητοι.
Οι διψασμένοι και εξαντλημένοι μετανάστες κατήγγειλαν πως οι Τυνήσιοι τους άφησαν στην έρημο να πεθάνουν, χωρίς νερό και τρόφιμα, σε μια ακατοίκητη ζώνη κοντά στο Αλ Ασάχ, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης και σε βάθος 15 χιλιομέτρων εντός του λιβυκού εδάφους. Να σημειωθεί εδώ ότι πριν από λίγες μέρες ακόμη δύο νεαροί Αφρικανοί μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στην έρημο της Χαζούα, στα σύνορα με την Αλγερία, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Human Rights Watch ντόπιοι κάνουν λόγο για «πολλούς νεκρούς» στην περιοχή.
Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ερυθρά Ημισέληνο της Τυνησίας και άλλες ΜΚΟ, εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες εκδιώχθηκαν τις τελευταίες μέρες από τη Σφαξ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βασικό λιμάνι αναχώρησής τους για την Ευρώπη, και στη συνέχεια οδηγήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο, σε αφιλόξενες ζώνες κοντά στη Λιβύη και την Αλγερία. Πολλοί προσπαθούν να φτάσουν σε οάσεις, όπου οι κάτοικοι τους δίνουν νερό και τρόφιμα. Τυνησιακές ΜΚΟ λένε ότι περίπου 600 έχουν ώς τώρα διασωθεί, αλλά τουλάχιστον 100-150 άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη στην έρημο μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας. «Ζούσαμε στην Τύνιδα και μετά στη Ζαρζίς. Η τυνησιακή αστυνομία μας έδιωξε προς τη Λιβύη», είπε στα αγγλικά ένας άνδρας που εντοπίστηκε το Σάββατο, σύμφωνα πάντα με τη λιβυκή συνοροφυλακή. «Χωρίς εσάς θα πεθαίναμε στην έρημο», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να ξαναπάει στην Τυνησία, όπου παραμένουν η σύζυγός του και τα παιδιά τους.
Ολα αυτά φυσικά είναι γνωστά σε όλους, εκτός μάλλον από την... κωφάλαλη Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση βοήθειας των προσφύγων Refugees International κατήγγειλε «τις βίαιες συλλήψεις και τις αναγκαστικές απομακρύνσεις εκατοντάδων μαύρων, Αφρικανών μεταναστών» στη Σφαξ, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς «έχουν καταγραφεί στα αρχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή έχουν νόμιμο καθεστώς στην Τυνησία». Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ για να καταγγείλει την περίπτωση του «Β.Φ., ενός μετανάστη από την υποσαχάρια Αφρική που εστάλη στα σύνορα μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης στις 2 Ιουλίου», αφού συνελήφθη χωρίς λόγο και «ξυλοκοπήθηκε με σιδηρόβεργα στο σημείο ελέγχου» της Μπεν Γκερντάν. Αυτές οι καταγγελίες για κακοποιήσεις καθώς και η στέρηση νερού και τροφής «σε περισσότερους από 700 μετανάστες», «που επιβλήθηκαν σκοπίμως από κρατικούς υπαλλήλους στον Β.Φ. και σε άλλους μετανάστες λόγω της φυλής τους και με στόχο να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα αποτελούν βασανιστήρια», πρόσθεσε ο OMCT...
Εννοείται, δε, πως όλα αυτά αφορούν τα τεκταινόμενα στην ίδια την Τυνησία και όχι τη μαύρη μοίρα που περιμένει όσους απελπισμένους καταφέρνουν, μετά απ' όλες αυτές τις περιπέτειες, να επιβιώσουν και να μπουν στα σαπιοκάραβα για την Ευρώπη. Μόνον προχτές, 16/7, η τυνησιακή ακτοφυλακή ανέσυρε στα ανοιχτά της Σφαξ τα πτώματα άλλων 13 μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και διέσωσε άλλους 25 που επέβαιναν σε πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία. Και την προηγούμενη εβδομάδα πνίγηκαν άλλοι έντεκα, στα ανοιχτά του λιμανιού Ζαρζίς. Συνολικά δε, από τις αρχές του έτους, τουλάχιστον 630 άνθρωποι πνίγηκαν ή αγνοούνται στα νερά της Τυνησίας...
Κατά τα άλλα βέβαια, ο πρόεδρος Σαγέντ επέκρινε πριν από λίγες μέρες -και ενώ προετοιμαζόταν για την επίσκεψη και τα... λεφτά των «πολιτισμένων» Ευρωπαίων- τα «ψέματα που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες στην Τυνησία λαμβάνουν «ανθρώπινη μεταχείριση, σύμφωνα με τις αρχές μας, αντίθετα με τα όσα λέγονται από αποικιοκρατικούς κύκλους και από τους πράκτορες που δρουν για λογαριασμό τους», συμπληρώνοντας ότι «η Τυνησία έδωσε ένα μάθημα στον κόσμο με τον τρόπο που φρόντισε αυτούς τους μετανάστες»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου